Δ. Αβραμόπουλος για μετεγκατάσταση: «Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου όλοι να έχουν συμμορφωθεί»

Το ζήτημα της εγχώριας ριζοσπαστικοποίησης (home-grown radicalisation), μετά και από τα γεγονότα του Λονδίνου, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στην οποία συμμετέχει και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, προσερχόμενος στο Συμβούλιο έστειλε μήνυμα πως στο θέμα της μετεγκατάστασης δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες. ?Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου όλα τα Κράτη Μέλη πρέπει να έχουν ανταποκριθεί? είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο σχετικά με τη μετανάστευση η ΕΕ πρέπει να εργαστεί πάνω σε συγκεκριμένους πυλώνες: 1) Οι πόρτες μας πρέπει να είναι ανοικτές για όσους έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, 2) Η επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής, 3) Η ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων, 4) Η συνεργασία με τρίτες χώρες.

Μάλιστα χαρακτήρισε τη συνεργασία με τρίτες χώρες ως τον πιο σηματικό πυλώνα επισημαίνοντας πως μόλις τρεις ημέρες πριν, εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Μεσόγειο.

«Δύο ημέρες μετά τη Διακήρυξη των ηγετών στη Ρώμη, είναι σαφές ότι αν θέλουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τη μετανάστευση πρέπει να συνεργαστούμε. Για να έχουμε μια υπεύθυνη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει τηρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρόκληση. Πρέπει να χτίσουμε μια ασφαλή Ευρώπη για όλους τους πολίτες μας» είπε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας πως οι Υπουργοί θα εξετάσουν πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με τη μετεγκατάσταση και τη διάθεση εμπειρογνωμόνων στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy