Δάνεια €134 εκατ. σε ΜμΕ θα προσφέρουν Τρ. Κύπρου & ΕΤΕπ

Η Τράπεζα Κύπρου και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψαν την Παρασκευή νέα συμφωνία για την παροχή πίστωσης €134 εκατομμυρίων με ευνοϊκούς όρους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης (midcaps) στην Κύπρο.

Η συμφωνία, η οποία γίνεται με την παροχή κρατικών εγγυήσεων, διαλαμβάνει την παροχή €100 εκατ. από την ΕΤΕπ και €34 εκατ. από την Τράπεζα Κύπρου.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία για το 2017 για ένα σχέδιο, που καταρτίστηκε από την κυπριακή κυβέρνηση και την ΕΤΕπ το 2015, μέσω του οποίου εδώ και δύο χρόνια υπογράφηκαν συμφωνίες με δέκα τράπεζες για ένα ποσό που πλησιάζει το €0,5 δισ.

Μάλιστα σε ομιλία του κατά την τελετή υπογραφής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείοι Οικονομικών Χρήστος Πατσαλίδης ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τον Νοέμβριο του 2015 την αύξηση των κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού από τα €500 εκατ. σε €750 εκατ.

«Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το ότι έχουμε ήδη υπογράψει 12 διαφορετικές συμφωνίες εγγύησης συνολικού ύψους €475 εκατ. στα πλαίσια του εν λόγω σχεδίου», είπε και πρόσθεσε: «Ευελπιστώ ότι όλες οι κυπριακές τράπεζες που έχουν επωφεληθεί από την κυβερνητική εγγύηση θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνεισφέροντας στην όλη προσπάθεια για βιώσιμη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας».

Ο κ. Πατσαλίδης ευχαρίστησε την ΕΤΕπ η οποία, όπως είπε, είναι αρωγός στην προσπάθεια εδραίωσης της αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας, της επενδυτικής εμπιστοσύνης σε Κύπριους και ξένους επενδυτές, και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στη δική του ομιλία, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Τζόναθαν Τέιλορ είπε ότι το σχέδιο αυτό ξεκίνησε το 2015 με στόχο τη στήριξη των ΜΜΕ και των εταιρειών μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

«Οι ΜΜΕ είναι η ραχοκοκκαλιά τόσο της κυπριακής όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας και η ΕΤΕπ το θεωρεί σημαντικό να στηρίζει τα επενδυτικά τους σχέδια», τόνισε.

Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί συμφωνίες με δέκα τράπεζες συνολικού ύψους €245 εκατ., προωθώντας πέραν των 230 νέων επενδύσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, επενδύσεις που επωφελήθηκαν από πολύ ελκυστικά επιτόκια και μακροχρόνια χρηματοδότηση.

Το σχέδιο αφορά την παροχή δανείων μέχρι και €25 εκατ. και απευθύνεται σε βιώσιμες εταιρείες που εργοδοτούν μέχρι και 3.000 άτομα. Παράλληλα, εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια της πρωτοβουλίας “Jobs for Youth” θα επωφελούνται με περαιτέρω μειωμένο επιτόκιο κατά 0,50%.

Τέλος, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου Χάρης Πουαγκαρέ ανέφερε ότι η τράπεζα έχει ήδη συστήσει εξειδικευμένη μονάδα ευρωπαϊκών σχέσεων και προϊόντων σε μιαν προσπάθεια προσέλκυσης κοινοτικών χρηματοοικονομικών προϊόντων με στόχο τη στήριξη των κυπριακών επιχειρήσεων.

Όπως είπε, ήδη η τράπεζα έχει προσφέρει €40 εκατ. στην αγορά μέσω δύο προϊόντων από το πρόγραμμα JEREMIE, ενώ προσφέρει δάνεια από το πρόγραμμα της ΕΤΕπ με τη συνεργασία της κυπριακής κυβέρνησης ύψους €120 εκατ. και ταυτόχρονα διατέθηκαν αναπτυξιακά δάνεια της ΕΤΕπ ύψους €246 εκατ.

Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, έχουν ήδη εγκριθεί περισσότερες από 650 εταιρείες για το συνολικό ποσό των €300 εκατ. και τα €230 εκατ. έχουν ήδη απορροφηθεί από την οικονομία.

Παράλληλα, ο κ. Πουαγκαρέ ανακοίνωσε ότι η τράπεζα έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για €10 εκατ. που θα διατεθούν από το προϊόν εγγυοδοτική διευκόλυνση InnovFin μέσω του Ταμείου Γιούνκερ για στήριξη καινοτόμων και ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι μαζί με τη σημερινή συμφωνία το συνολικό ποσό των δανείων που έχουν διεκπεραιωθεί από την Τράπεζα Κύπρου τα τελευταία χρόνια φτάνουν τα €555 εκατ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy