Δάνεια με ακόμη μεγαλύτερες υπερχρεώσεις μέχρι 87 χιλ. ευρώ

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, ενώ το θέμα οδηγείται κατεπειγόντως στη Βουλή

Διαστάσεις λαμβάνει το θέμα με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών, αφού εντοπίστηκαν δάνεια με πολύ μεγαλύτερα ποσά, όπου οι υπερχρεώσεις φτάνουν μέχρι τις 87 χιλ. ευρώ. Το θέμα οδηγείται με τη μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή, ενώ ο Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών ετοιμάζει νέο οδηγό για ενημέρωση των δανειοληπτών.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δύο προβληματικές ρήτρες σε δάνεια του παρελθόντος, οι οποίες οδηγούν σε υπερχρεώσεις. Η πρώτη ρήτρα αφορά τη διασύνδεση του επιτοκίου του δανείου με το επιτόκιο προσφοράς των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ. Η ρήτρα φαίνεται να περιλαμβάνεται σε πολλές εκατοντάδες δάνεια κυρίως στεγαστικά, που έγιναν την περίοδο 2006 – 2009. Την υπό αναφορά περίοδο το επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν 4%, ενώ στη συνέχεια μειώθηκε σταδιακά στο 0%, αλλά δεν έγιναν οι αναγκαίες προσαρμογές στα δάνεια. Μεταξύ των δανείων που παρουσιάζουν υπερχρεώσεις φαίνεται να περιλαμβάνονται και δάνεια τα οποία συνομολογήθηκαν μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Η δεύτερη ρήτρα αφορά τη διασύνδεση του επιτοκίου του δανείου με το Euribor. Η ρήτρα φαίνεται να περιλαμβάνεται σε εκατοντάδες δάνεια που έγιναν λίγο πριν την ένταξη της Κύπρου στο ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 2008. Την υπό αναφορά περίοδο το Euribor κυμαινόταν στο 4,5%, ενώ σήμερα είναι αρνητικό και κυμαίνεται στο -0,1%. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι προβληματικοί όροι εντοπίστηκαν σε πολλές εκατοντάδες δάνεια, τα οποία παραχώρησαν στο παρελθόν 5-6 Συνεργατικά, ωστόσο γίνονται έρευνες κατά πόσο εμπλέκονται και άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Σημειώνεται ότι ο Συνεργατισμός πραγματοποιεί έρευνα για εντοπισμό όλων των δανείων που περιέχουν τις πιο πάνω προβληματικές ρήτρες, ενώ έχει δεσμευτεί και δημόσια ότι όσα δάνεια παρουσιάζουν πρόβλημα θα γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις.

Μάλιστα, αποφάσισε τη μετάθεση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του για τον Απρίλιο, ώστε να εξετάσει όλα τα δάνεια και να προβεί στις αναγκαίες διορθώσεις εκεί και όπου απαιτείται. Όπως αποκάλυψε από χθες η εφημερίδα μας οι έρευνες για τις υπερχρεώσεις ενδέχεται να επεκταθούν, αφού υπάρχει γραπτή επώνυμη καταγγελία στην Αστυνομία.

Η καταγγελία αναμένεται να διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα για λήψη οδηγιών, αφού θεωρείται ως ιδιαίτερα σοβαρή.

 

Πάει Βουλή

Στο μεταξύ, μετά τις αποκαλύψεις της «Χ» η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής αποφάσισε χθες να καλέσει στην επόμενή της συνεδρία, την Τετάρτη 22 Μαρτίου, τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Παύλο Ιωάννου, για συζήτηση του θέματος. Στη συνεδρία κλήθηκαν επίσης εκπρόσωποι από τις τρεις μεγάλες τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και Συνεργατισμός), καθώς και η Alpha Bank που επίσης κατέχει μεγάλο μερίδιο στο σύνολο των χορηγήσεων.

Σε μια άλλη εξέλιξη, μετά τις αποκαλύψεις, ο Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών δέχεται καθημερινά εκατοντάδες κλήσεις από δανειολήπτες που ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης, αρκετοί επιχειρούν να επικοινωνήσουν με τον Φορέα μέσω άλλων οδών, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Ενόψει αυτού αλλά και για προστασία των δανειοληπτών ο Φορέας ετοιμάζει δημοσιογραφική διάσκεψη αύριο Παρασκευή 17 Μαρτίου, όπου προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για το θέμα των υπερχρεώσεων. Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy