ΔΕΑ: Αποθαρρυντικά τα αποτελέσματα των τελευταίων 3 χρόνων

Σε τραγική κατάσταση φαίνεται ότι είναι η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, αφού τα αποτελέσματα σε θέμα ταυτοποιήσεων αγνοουμένων τα τελευταία τρία χρόνια είναι άκρως αποθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο της Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα Φώτη Φωτίου, ο οποίος παρίστατο σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων και Αγνοουμένων της Βουλής, το 2016 εντοπίστηκαν 114 λείψανα, το 2017 εντοπίστηκαν 49 και μέχρι σήμερα στο τρέχον έτος μόλις 8.

Ο κ. Φωτίου υπέδειξε ότι αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση το ερευνητικό πρόγραμμα της ΔΕΑ κινδυνεύει να τερματιστεί.

Παράλληλα, η επιτροπή συζήτησε και το θέμα των μετακινήσεων οστών από συγκεκριμένες περιοχές στα κατεχόμενα κάτι που αποτελεί την δεύτερη τραγική πτυχή του θέματος των αγνοουμένων.

Ειδικά στην περίπτωση του Δικώμου, όπου υπήρξε μετακίνηση λειψάνων, ο κ. Φωτίου είπε ότι υπάρχουν δύο διαστάσεις που αφορούν η μία το ερευνητικό, στο οποίο η Κυβέρνηση θα στηρίξει την ΔΕΑ< αλλά και το πολιτικό, όπου η Κυβέρνηση δε θα δεχθεί να κλείσει, όπως θέλει η Τουρκία, επειδή επικαλείται έλλειψη σωστών πληροφοριών και την ύπαρξη προβλημάτων.

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι εισηγήθηκε στην Επιτροπή τη πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης μεταξύ Κυβέρνησης, Βουλής και πιθανόν και Ελληνικής πολιτείας με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι τα δημοσιεύματα πιθανόν να βασίστηκαν σε παρερμηνεία του πεντάχρονου πλάνου που κατέθεσε το τρίτο μέλος της ΔΕΑ ως δράση του για το επόμενο διάστημα.

Η κα Κουκουμά είπε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στη συνέχιση της λειτουργία της ΔΕΑ μέχρι και τον εντοπισμό της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου.

Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία της Επιτροπής για το γεγονός ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των λειψάνων που εντοπίζονται μειώνεται, σημειώνοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy