Δεχθήκαμε την εκ περιτροπής πριν 20 έτη!

Αναστασιάδης: Θα εξευρεθεί λύση όταν δεν υπάρχουν συνθήκες εγγύησης

«Για να μπορέσει να εξευρεθεί λύση θα πρέπει να εναρμονιστούμε απόλυτα με όσα και ο ΓΓ του ΟΗΕ διαπιστώνει και αυτό είναι πως δεν μπορεί να συνεχίσει η ύπαρξη αναχρονιστικών συνθηκών εγγύησης ιδιαίτερα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, όπως ο ίδιος δήλωσε. Ερωτηθείς στο περιθώριο της δεξίωσης στην οικία του Γάλλου Πρέσβη για την Εθνική Μέρα της Γαλλικής Δημοκρατίας, αν υπήρξε νέα επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό μετά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά αναμένοντας, όπως είπε να ενημερωθεί αργότερα για το «τι ελέχθη που άπτεται των διεθνών πτυχών του κυπριακού προβλήματος».

Σε συνέντευξή του εξάλλου χθες στην εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα» του ΡΙΚ ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στη συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα επιδώσει και γραπτώς τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Αυτό που προέχει, τόνισε, είναι η μεταφορά στον ΓΓ της αποφασιστικότητάς μας για λύση, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε ένα υψηλού επιπέδου διάλογο απροετοίμαστοι. Τόνισε, επίσης, πως η ε/κή πλευρά θα συναινέσει σε συνέχιση του διαλόγου μόνο εάν η Τουρκία αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες. Εάν, πρόσθεσε, η Τουρκία ανταποκριθεί όπως και εμείς θετικά εναπόκειται στον ΓΓ να αναλάβει πρωτοβουλία. Για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι μια ενδεχόμενη συνάντηση να έχει ουσία.

«Επιτυχία του Δ. Χριστόφια»

Για την εκ περιτροπής προεδρία, είπε ότι η ε/κή πλευρά την έχει αποδεχθεί εδώ και 20 χρόνια. Επικαλούμενος τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου του 2005, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο τότε πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, είχε αναφέρει ότι δεν θα έκανε αναφορά στην εκ περιτροπής προεδρία στο σημείωμα που είχε ετοιμαστεί για να δοθεί στα Ην. Έθνη μετά το Δημοψήφισμα του 2004, γιατί αυτό θα επηρέαζε την ισορροπία του σχεδίου. Είπε ότι στις συνομιλίες με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο ίδιος δεν αποδέχθηκε την εκ περιτροπής προεδρία εφόσον δεν υπάρχει διασφάλιση ότι η Κύπρος θα γίνει ένα πραγματικό κράτος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε επιτυχία του Δημήτρη Χριστόφια τη διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο. Το Κυπριακό συζήτησαν χθες και ο κ. Τ. Ερχιουρμάν με τον κ. Ακιντζί ενόψει της καθόδου της Τζέιν Χολ Λουτ και μετά την επίσκεψη Ερντογάν. Με τον κ. Ακιντζί σύμφωνα με τον λεγόμενο πρωθυπουργό αξιολόγησαν την κατάσταση και θα μεταφέρει αυτή την εκτίμηση στο «υπουργικό συμβούλιο».

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Υπ. Εξωτερικών κ. Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση των συναντήσεων που θα έχει η κ. Λουτ, σε Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία και Βρυξέλλες. Εκτιμάται ότι οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν περί τις αρχές Σεπτεμβρίου και ακολούθως θα ενημερώσει τον ΓΓ, ο οποίος θα λάβει τις αποφάσεις για τα μετέπειτα βήματα», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι ο Τ/κ ηγέτης δηλώνει ότι δεν θα εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους, ο ΥΠΕΞ είπε πως αυτή του τη θέση ο κ. Ακιντζί θα μπορεί να τη μεταφέρει στην κ. Λουτ, όπως και ο Πρόεδρος θα μεταφέρει τις θέσεις της ε/κ πλευράς

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy