ΔΕΔΕ: Εκμετάλλευσης τυγχάνουν οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές

Υποτιμητικοί παραμένουν οι όροι που περιλαμβάνονται στα Μεταδιδακτορικά Προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, σύμφωνα με τη Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ), η οποία απέστειλε σχετική ανοικτή επιστολή στον αντιπρύτανη Κώστα Κωνσταντίνου.

Η ΔΕΔΕ τονίζει ότι οι όροι της τελευταίας προκήρυξης, η οποία είχε καταληκτική ημερομηνία την 17η Φεβρουαρίου 2017, συνεχίζουν να είναι υποτιμητικοί για τα προσόντα που κατέχουν οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές και να οδηγούν σε εκμετάλλευσή τους.

«Χαιρετούμε την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου να χρηματοδοτήσει με εσωτερικούς πόρους θέσεις μεταδιδακτορικών ερευνητών, οι οποίες θεωρούμε ότι είναι σημαντικές τόσο για τους ίδιους νέους ακαδημαϊκούς ερευνητές, όσο και για την ανάπτυξη της διεθνούς αναγνώρισης και ανταγωνιστικότητας του ΠΚ», προσθέτει η Συντεχνία.

Σημειώνει πάντως, ότι οι όροι εργασίας έχουν παρουσιάσει βελτίωση όσον αφορά τα συμβόλαια του 2015, κυρίως με τη συμπερίληψη συγκεκριμένης ρήτρας που κατοχυρώνει το δικαίωμα άδειας μητρότητας, απαραίτητο για τη διασφάλιση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων καθώς και την πολιτική ισότητας φύλων.

«Εντούτοις, τα εργασιακά συμβόλαια του Μεταδιδακτορικού Προγράμματος του ΠΚ συνεχίζουν να υποβαθμίζουν σημαντικά τους όρους εργασίας των ερευνητών, ενώ την ίδια στιγμή σε άλλες χώρες υπάρχει σημαντική επένδυση στους μεταδιδακτορικούς ερευνητές, με αξιοπρεπείς όρους που αντιστοιχούν στα ακαδημαϊκά τους προσόντα. Συγκεκριμένα:

  1. Θεωρούμε ότι σε αυτό το πρόγραμμα οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές θα έπρεπε να εργοδοτούνται με όρους πλήρους απασχόλησης γιατί η διεκπεραίωση ερευνητικού έργου υψηλής ποιότητας απαιτεί την εξ’ολοκλήρου αφοσίωση του ερευνητή, όπως εξάλλου αναγράφεται και στα συμβόλαια εργασίας. Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται με την ανάλογη αμοιβή όπως ορίζουν οι κανονισμοί του ΠΚ οι οποίοι ταυτόχρονα χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα (και συγκεκριμένα με τις κλίμακες του EURAXESS). Είναι απαράδεκτο να γίνεται εργοδότηση με τέτοιους όρους αφενός (π.χ. 90,75 ώρες για καθαρές απολαβές 1162,92 ευρώ στα συμβόλαια του 2015, και 103 ώρες για καθαρές απολαβές 1453 ευρώ στα συμβόλαια των μεταδιδακτορικών του 2016) και αφετέρου να απαιτείται από τους ερευνητές εκτός από το να πραγματοποιούν την έρευνα τους, να διδάσκουν και να συμμετέχουν σε συγγραφή νέων ερευνητικών προγραμμάτων.
  2. Από την στιγμή που η απασχόληση των μεταδιδακτορικών ερευνητών δεν είναι πλήρης, είναι αντιδεοντολογικό να μην έχουν το δικαίωμα οποιασδήποτε άλλης απασχόλησης. Η μη αποκλειστική δέσμευση του νέου ερευνητή με το συγκεκριμένο πρόγραμμα (σε περίπτωση μερικής απασχόλησης όπως προβλέπεται από τα συμβόλαια) θα τους επέτρεπε μερική συμμετοχή και σε άλλα ερευνητικά προγράμματα, είτε εθνικά είτε διεθνούς εμβέλειας, ή / και διδακτικό έργο. Πέραν της οικονομικής ασφάλειας που θα μπορούσε να προσφέρει στον ερευνητή η συμπληρωματική εργασία, θα συνέβαλλε θετικά στη μετέπειτα ακαδημαϊκή του πορεία και κατά συνέπεια αναμένεται κάτι τέτοιο να είναι πρωταρχικός στόχος ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου.»

Καταληκτικά, η ΔΕΔΕ αναφέρει στην επιστολή της πως τα μέλη της θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα θα πρέπει να προσφέρουν πλήρη απασχόληση στους μεταδιδακτορικούς ερευνητές έτσι ώστε να μπορούν να παράγουν υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. «Θεωρούμε ότι αυτό θα συμβάλει στην αξιοποίηση του νέου ακαδημαϊκού δυναμικού στην Κύπρο και κατά συνέπεια θα μπορέσει να περιορίσει τον αυξητικό ρυθμό φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια», υπογραμμίζει η ΔΕΔΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy