Δεύτερη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη Ρόδο

Tη διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας μεταξύ των κρατών του αραβικού κόσμου, των Βαλκανίων και της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου επιδιώκει η δεύτερη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, που πραγματοποιείται στη Ρόδο, στις 22 και 23 Μαΐου.

Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, όπως είχε πράξει και στην αντίστοιχη του 2016.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, η διάσκεψη δίνει συνέχεια σε μια πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά. Θα λάβουν μέρος Υπουργοί Εξωτερικών και υψηλοί αξιωματούχοι προερχόμενοι από διάφορες χώρες, οι οποίοι θα συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο πεδίο της ασφάλειας.

H πρώτη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ η δεύτερη Διάσκεψη βρίσκει τα συμμετέχοντα κράτη αντιμέτωπα με σειρά σημαντικών προβλημάτων, όπως η διένεξη στη Συρία, το Μεσανατολικό, η κρίση στη Λιβύη, οι προσφυγικές ροές, η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, τα οποία απειλούν τη σταθερότητα σε περιφερειακό επίπεδο.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την συγκεκριμένη κατάσταση, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην επείγουσα ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έτσι, η δεύτερη Διάσκεψη της Ρόδου θα πρέπει να ερμηνευθεί και ως προσπάθεια δημιουργίας μιας προκαταρκτικής δομής, στην οποία ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη θα μπορούν να διαβουλευθούν ως προς τη δυνατότητα σύστασης ενός θεσμού -στο πρότυπο του ΟΑΣΕ- ο οποίος θα επιλαμβάνεται ζητημάτων που εντάσσονται σε μια σφαιρική αντίληψη της έννοιας «ασφάλεια», καλύπτοντας την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου» αναφέρεται.

Η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα εντάσσεται σε μια σειρά 12 συνολικά διεθνών πρωτοβουλιών που προωθούνται από την Ελλάδα κατά την τρέχουσα περίοδο. Μεταξύ των συγκεκριμένων δράσεων περιλαμβάνονται η Διάσκεψη των Αθηνών για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή, το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, τα τριμερή σχήματα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με Λίβανο, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Ισραήλ και Αίγυπτο, η Τετραμερής της Θεσσαλονίκης για τη Διαβαλκανική Συνεργασία, τα Μέτρα Οικοδόμησης Συνεργασίας με την πΓΔΜ, καθώς και ο συντονισμός των 4 βαλκανικών κρατών που είναι και μέλη της ΕΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy