Δεύτερος χρόνος διακυβέρνησης ΔΗΣΥ – Ν. Αναστασιάδη 2014

Κυπριακό: Πειραματισμοί, παλινωδίες και αδιέξοδα

11/2/2014: Λίγο πριν κλείσει ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης Αναστασιάδη και μετά από 4 μήνες πειραματισμών, Αναστασιάδης και Ερογλου επικυρώνουν το κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο άνοιξε ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών μετά από ενάμιση και πλέον χρόνο διακοπής τους.

* Η Κοινή Διακήρυξη υπολείπεται των κοινών ανακοινωθέντων με κύριο το αδιαίρετο της μιας κυριαρχίας.

27/2/2014: Πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση Μαυρογιάννη–Σινιρλίογλου στην Αγκυρα και η συνάντηση Οζερσάι-Μιτσιάλη στην Αθήνα. Οι δύο διαπραγματευτές ταξίδεψαν στη συνέχεια στη Ν. Αφρική, για να έχουν την εμπειρία της Επιτροπής Συμφιλίωσης.
* Επιφυλάξεις για τις χιαστί συναντήσεις, οι οποίες δεν είχαν καμιά συνέχεια και απορία για τον αυθαίρετο συσχετισμό Κυπριακό-απαρτχάιντ.

27/3/2014: Αποχαιρετά την Κύπρο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θεωρήθηκε persona non grata από κόμματα της ε/κ κοινότητας. Το ποτήρι ξεχείλισε με τη γνωστή απόκρυψη του εγγράφου με τις αποκλίσεις από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.
* Και γι’ αυτό το «χαμένο» έγγραφο έφταιξαν οι συνεργάτες του Προέδρου.

21/5/2014: Από ιστορική καταλήγει να είναι συμβολική η επίσκεψη Μπάιντεν. Καμιά συμφωνία για την Αμμόχωστο παρά τις ψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν.
* Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη με τον όρο του «στρατηγικού εταίρου» που προσδίδει ο Λευκός Οίκος στην Κύπρο.

3/10/2014: Η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει περιοχές στα νότια και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
* Η ενέργεια θεωρήθηκε ως η πιο επιθετική μετά την εισβολή του 1974 και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

7/10/2014: Ομόφωνη απάντηση του Εθνικού Συμβουλίου στις τουρκικές προκλήσεις με αναστολή των διαπραγματεύσεων.

* Ανύπαρκτη ή και υποτονική η αντίδραση από το διεθνή παράγοντα, περιλαμβανομένων και των «φίλων» του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος αργότερα σε συνέντευξη στο ΜΕΓΚΑ θα παραδεχθεί ότι τον «πρόδωσαν» οι φίλοι του.

5/1/2015: Νέα οδηγία Navtex από την Τουρκία.

* Προηγήθηκε η δήλωση του Προέδρου στην οποία γίνεται διασύνδεση των διαπραγματεύσεων με το φυσικό αέριο. Η δήλωση θεωρήθηκε «βήμα» από τον κ. Εϊντε στο οποίο πρέπει να ανταποκριθεί η τουρκική πλευρά.

Εξωτερική πολιτική: Αλλα μέσα, άλλα έξω

«Η Κύπρος εντός της ΕΕ υπήρξε σθεναρός υπέρμαχος της συνέχισης του κόστους που έπρεπε να επιβάλουμε στη Ρωσία και πιο συγκεκριμένα των κυρώσεων» (21/8/2014, State Department ΗΠΑ).

* «Ο Υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε αναφανδόν κατά της επιβολής νέων κυρώσεων, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος διεφάνη πως δεν πετυχαίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα» (30/8/2014, ανακοίνωση Υπ.Εξ.)

«Να κτίσουμε τις άριστες των σχέσεων και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί ξέρουμε ότι μπορούν και να βοηθήσουν και να συμβάλουν ουσιαστικά, έτσι ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις και η αδιαλλαξία που διακρίνουν την τουρκική πλευρά» (28.09.2013, Νίκος Αναστασιάδης).

* «Εκφράζω την απογοήτευσή μου διότι ανέμενα περισσότερη στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν εννοώ εδώ στο ψήφισμα αλλά γενικά, από τη δημιουργία της κρίσης» (29.01.2015, Ι. Κασουλίδης).

Οικονομία: Η «άνοιξη» αργεί ακόμα πολύ

Φεβρουάριος 2014: Ετοιμάζεται το επικαιροποιημένο μνημόνιο στο οποίο γίνεται αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις ακινήτων και ζητείται ενημέρωση για το σχέδιο εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

Μάρτιος 2014: Δήλωση Ολι Ρεν ότι είναι τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα που προκάλεσαν την καταστροφή της οικονομίας και όχι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και του χρέους της Κύπρου. Προηγήθηκε η δήλωση Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη ήταν ενήμερη από τις 4 Μαρτίου 2013 για το κούρεμα των καταθέσεων.

Μάιος 2014: Ετοιμάζεται η έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για τις ευθύνες του χρηματοπιστωτικού τομέα και την κατάρρευση της οικονομίας.

Ιούνιος 2014: Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο που επιτρέπει την κατάσχεση κινητής ιδιοκτησίας και τραπεζικών λογαριασμών και την απαγόρευση αποξένωσης ακινήτων, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ιούλιος 2014: Η Βουλή απορρίπτει το νομοσχέδιο για φορολογία ακινήτων στη βάση των επικαιροποιημένων αξιών. Παραδοχές Υπ. Εσωτερικών για σοβαρά λάθη και ενστάσεις μέχρι τον Απρίλιο του 2015.

Ιούλιος 2014: Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα δώσει μάχη στην ΕΕ για διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών αν και, όπως αποδείχθηκε στο τέλος, δυσκολεύτηκαν να στείλουν ακόμα και μιαν τυπική επιστολή. Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών, Μ. Κωνσταντινίδης ξοφλά τις οφειλές της εταιρείας προς την εταιρεία Hermes, παρά την αντίθετη απόφαση του Δ.Σ. για διεκδίκηση 5 εκατομμυρίων ευρώ από τη Hermes. Στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή απορρίπτονται εταιρείες που πρόσφεραν μέχρι και €65 εκ., ενώ επιλέχθηκε η Ryanair που πρόσφερε €1000 το χρόνο για ενοίκιο του «brand» των Κ.Α. Παρεμπιπτόντως, η τελευταία εκπροσωπείται από το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης».

Σεπτέμβριος 2014: Σύσκεψη για την Οικονομία υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Από την ενημέρωση που είχα, φαίνεται να έχουν συντελεστεί πρωτόγνωρα εγκλήματα, τα οποία αγγίζουν αδικήματα κακουργήματος και δόλου. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες από τους τραπεζίτες».

Νοέμβριος 2014: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι «η κατασκευή τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο, αυτήν τη στιγμή, δεν είναι εφικτή» παρά την προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας (ακόμα μια) ότι «θα προχωρήσουμε στη δημιουργία σταθμού υγροποίησης. Στόχος μας είναι να καταστεί το συντομότερο η Κύπρος ενεργειακός κόμβος για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο».

Ιανουάριος 2015: Κλείνουν οι Κυπριακές Αερογραμμές με απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Με το κλείσιμο έμειναν 600 οικογένειες στο δρόμο. Το αντιφατικό: οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι ο κρατικός αερομεταφορέας δεν μπορούσε να πάρει άλλη κρατική ενίσχυση αλλά με το κλείσιμό του επιχορηγούνται 17 εταιρείες ιδιωτικών συμφερόντων, για να πετούν στην Κύπρο.

Εκποιήσεις-εξπρές χωρίς δίχτυ προστασίας

Ενώ η κυβέρνηση υποσχόταν προστασία της πρώτης κατοικίας, τελικά προώθησε νόμο για εκποιήσεις- εξπρές χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας. Και όταν η Βουλή με δική της πρωτοβουλία ψήφισε νόμο για την προστασία των μικρο-οφειλετών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρνήθηκε να τον υπογράψει… Μέχρι τέλος 2014 υποσχόταν πλαίσιο αφερεγγυότητας. Φτάσαμε στο Μάρτιο του 2015 και το πλαίσιο δεν είναι ακόμη έτοιμο…

Κάτι βρομάει

Μάρτιος 2014: Από τις 20 Μαρτίου ήξερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης για την εκδήλωση της Λεμεσού, στην οποία ομιλητής με θέμα «Προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου» ήταν ο τέως ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Εξι μέρες, ωστόσο, δεν ήταν αρκετές, για να μεριμνήσει έτσι ώστε να αποφευχθούν τα φοβερά και επαίσχυντα επεισόδια από τους ΕΛΑΜίτες. Εξάλλου κατά τον Υπουργό δεν υπάρχουν ακροδεξιές οργανώσεις στην Κύπρο…

Μάρτιος 2014: Παύση του τέως Αρχηγού Αστυνομίας, Μιχάλη Παπαγεωργίου. Στις δημόσιες καταγγελίες του και την απαίτηση για θεσμοθετημένη διερεύνησή τους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απαντά ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε τις αναφορές του κ. Παπαγεωργίου αβάσιμες και ατεκμηρίωτες και ως εκ τούτου δεν ασχολήθηκε περαιτέρω με το θέμα». Ο ίδιος ο Πρόεδρος λειτούργησε δηλαδή εν μια νυκτί ως ερευνών λειτουργός και δικαστής ταυτόχρονα.

Μάιος 2014: Με οδηγίες του Προέδρου ο Φώτης Φωτίου ηγείται ομάδας για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας χωρίς καμία επίσημη πολιτική απόφαση. Μετά την αποκάλυψη του θέματος από τη «Χαραυγή», εγκαταλείφθηκε η ιδέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και ο Φ. Φωτίου βολεύτηκε ως Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα.

Ιούνιος 2014: Συγκλονισμένη η κοινωνία από τη χρήση στρατιωτικών τυφεκίων G3 σε εγκληματικές πράξεις. Ο Χριστόφορος Φωκαΐδης εισηγείται μέτρα για τα όπλα των εφέδρων, για να τα εγκαταλείψει με τις πρώτες αντιδράσεις.

Ιούλιος 2014: Ψηφίστηκε ο νόμος για τη βία στους αθλητικούς χώρους -η γνωστή «κάρτα οπαδού». Οι αντιδράσεις στέλλουν την αρμοδιότητα εφαρμογής του νόμου αρχικά στον ΚΟΑ, στη συνέχεια στην ΚΟΠ, μετά ξανά στον ΚΟΑ. Η τύχη του νόμου παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστη.

Οκτώβριος 2014: Σκάνδαλα στον ΚΟΑ με υπηρεσιακά σε αθλητές. Παρατυπίες με στρατεύσιμους αθλητές σε όλες τις Ομοσπονδίες.

Τέλος 2014 και το… σίριαλ συνεχίζεται: Οι καταγγελίες σπάνε κόκαλα: Βρομιά και δυσωδία στο κυπριακό ποδόσφαιρο, το κατεστημένο, τη διαιτησία, τη διαπλοκή… Στα ψηλά δώματα της ΚΟΠ κάτι βρομάει. Δεξιόφρονη εύνοια στο ποδόσφαιρο μαρτυρούν οι αποκαλύψεις.
«Η διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο είναι μεγαλύτερη από ό,τι διαισθάνεται ο κοινός πολίτης». Η παραδοχή ανήκει στον πρώτο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μετά τι; «Θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα καθιστούν αυστηρότερο τον έλεγχο στους διοικούντες την ΚΟΠ»…και ησυχάσαμε.

Το ανθρώπινο πρόσωπο είναι απλώς… προσωπείο

Αρχές του 2014 ανακοινώνεται ότι: Από τον Ιούλιο 2014 θα τεθεί σε εφαρμογή η (κατά τους κυβερνώντες) «επαναστατική και ευφάνταστη» μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

* Αντί τον Ιούλιο τα πρώτα επιδόματα παραχωρήθηκαν το Δεκέμβριο.

* Τα κριτήρια που τέθηκαν ήταν τόσο αυστηρά που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις των πλείστων μακροχρόνια ανέργων που συμπεριλήφθηκαν στους δικαιούχους.

* Μέχρι σήμερα μόνο ένας μικρός αριθμός αιτητών κατάφερε να εξασφαλίσει ΕΕΕ, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν χωρίς απαντήσεις γιατί απορρίφθηκαν.

* Χιλιάδες συνταξιούχοι δεν συμπεριλήφθηκαν στο ΕΕΕ των 480 ευρώ, γιατί δεν κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση.

«Eίναι η πρώτη χρονιά μετά από αρκετά χρόνια που δεν μειώνονται οι χορηγίες προς τους φοιτητές» λέει η κυβέρνηση διά του αρμόδιου Υπουργού.
Ναι αλλά ήδη προηγήθηκαν:

* Αποκοπή 7 εκ. ευρώ από την κρατική χορηγία και αποκοπή 800 χιλ. ευρώ από ΙΚΥΚ.

* Αποκοπή της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για φοιτητές και αύξηση των κομίστρων των φοιτητών για τα λεωφορεία μέχρι και 75%.

* Περικοπές στους προϋπολογισμούς των δημοσίων πανεπιστημίων.

Από τον Ιούλιο (2013) διά διαταγμάτων η Κύπρος καθίσταται ολόκληρη τουριστική, με αποτέλεσμα τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά επτά μέρες την εβδομάδα.

* Ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε πως σε περίπτωση που υπάρξει έστω και μια καταγγελία για παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα τερματίσει άμεσα το διάταγμα. Αν και ασκήθηκαν ήδη εκατοντάδες ποινικές διώξεις για παράβαση των όρων εργοδότησης, ωραρίων και κατώτατου μισθού, εντούτοις τα διατάγματα εξακολουθούν να ανανεώνονται κάθε τρίμηνο.

* Η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που το λιανικό εμπόριο αντί να λειτουργεί με νόμους και κανονισμούς, λειτουργεί με διατάγματα.

«Εντός των ημερών πρόταση στο Υπουργικό από ΥΠΕΣ για τη Μεταρρύθμιση στην Τ.Α.». Σωκράτης Χάσικος, 30 Ιουνίου 2014. Επιμένει πως «το μόνο σενάριο είναι η εισήγηση των Αγγλων εμπειρογνωμόνων για δευτεροβάθμιο όργανο».

* Το νομοσχέδιο ακόμη αιωρείται, ενώ ο Πρόεδρος κάνει δεύτερες σκέψεις και φαίνεται να υιοθετεί άλλα σενάρια.

Φάκελοι χάνονται και υπουργοί αναβαθμίζονται… Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Αριστοτέλης σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Χωρίς καμιά προσφορά. Κι όταν το θέμα πήρε διαστάσεις-θρίλερ και έπρεπε να δοθούν εξηγήσεις, ο φάκελος χάθηκε. Και ο αρμόδιος Υπουργός μπορεί να έφυγε με βαριά καρδιά από το υπουργείο, όταν το κόμμα του έπαψε να είναι συγκυβέρνηση, ωστόσο, ο Κ. Κενεβέζος έχει το προνόμιο σήμερα να πίνει καφέ με θέα την Ακρόπολη. Αφού πέτυχε προηγουμένως εκδικητική μετάθεση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου του, η οποία διαφώνησε με τους «αριστοτέλειους» χειρισμούς του.

* Οσο για το φάκελο; Αγνοείται ακόμη, όπως αγνοείται η αξιοπρέπεια, η ευθύνη και ο πήχης που έθεσε αυτή η κυβέρνηση. Το ’πε και το εννοούσε άλλωστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Θα στηρίξω όσους με στήριξαν» άλλως λέγε με συναλλαγή.

Υγεία: Πώς κοστολογείται μια ανθρώπινη ζωή

Λίστες αναμονής που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα δύο χρόνια. Οι γιατροί από όπου φύγει-φύγει με τις πλείστες κλινικές παγκύπρια να είναι υποστελεχωμένες. Υπερπληρότητα. Ελλειψη αναλωσίμων με αποτέλεσμα ακόμη και τις αναβολές χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων εξετάσεων. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα των νοσοκομείων με τα οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο) και κυρίως οι ασθενείς.

Σεπτέμβριος 2014: Ο Υπουργός Υγείας δηλώνει ότι σε έξι μήνες θα είναι έτοιμη η μελέτη, η οποία θα καταδείξει, εάν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας κρατικών ακτινοθεραπευτικών στην Κύπρο.

* Η έναρξη των εργασιών που είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αναστάληκε από την παρούσα με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Η διαπίστωση του Γενικού Ελεγκτή επί τούτου είναι άξια αναφοράς: «Το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου επιβαρύνει με ποσά της τάξης των 28 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως τον κρατικό προϋπολογισμό και λειτουργεί σε ένα μονοπωλιακό καθεστώς χωρίς ουσιαστικό κίνητρο για περιορισμό του κόστους λειτουργίας».

Δεκέμβριος 2014: «Οι διαδικασίες για επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων στα αποτελέσματα των βιοψιών, έχουν δρομολογηθεί κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή».

* Ασθενείς αναμένουν από Νοέμβριο τα αποτελέσματα της βιοψίας τους. Εκκρεμούν χιλιάδες βιοψίες και παρά την προσπάθεια που καταβάλλει το προσωπικό του Τμήματος είναι αδύνατο να διεκπεραιωθούν τους επόμενους δύο μήνες εάν αυτό δεν στελεχωθεί με πρόσθετο προσωπικό.

Δεκέμβριος 2014: «Θα εισαχθεί η προοπτική μετεξέλιξης του ΓεΣΥ σε πολυασφαλιστικό σύστημα», αναφέρεται στο προσχέδιο του νομοσχεδίου για το ΓεΣΥ.

* Η κυβέρνηση επιμένει στο πολυασφαλιστικό παρά τις περί αντιθέτου απόψεις των κοινωνικών εταίρων και παρά την πρόσφατη έκθεση Ολλανδού εμπειρογνώμονα -μετά από παρότρυνση της Τρόικας- η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό το σύστημα υγείας δεν ενδείκνυται για την Κύπρο λόγω του μικρού της μεγέθους. Σημειώνεται ότι τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ δεν έχουν κατατεθεί ακόμη στη Βουλή παρά τη δέσμευση έναντι της Τρόικας ότι τον Ιούνιο του 2015 θα αρχίσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ιανουάριος 2015: «Εκεί και όπου η πληρότητα των κλινών αγγίζει το 100%, ασθενείς θα μεταφέρονται σε άλλο Γενικό Νοσοκομείο, όπου υπάρχει διαθέσιμη κλίνη. Επιπρόσθετα, εφόσον παραστεί ανάγκη το Υπουργείο θα προχωρεί σε αγορά υπηρεσιών από ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Λευκωσίας και άλλων πόλεων».

* Και όλα αυτά την ώρα που στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Νοσοκομείου Λευκωσίας για το 2013, υπάρχουν 57 κλίνες, οι οποίες δεν λειτουργούν λόγω… έλλειψης προσωπικού!

Καταγγελίες ασθενών για φάρμακα

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ: Δικαιούνται δωρεάν μόνο τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν το διαβήτη και αυτά με… φειδώ!

ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΕΙΣ και ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Oι νέοι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε βιολογικές θεραπείες.

ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΚΟΙ: Εντεκα ασθενείς, από 31 μέχρι 63 χρονών απεβίωσαν. Πέντε από αυτούς βρίσκονταν σε αναμονή για το φάρμακο Exjade. Οι υπόλοιποι έξι υποθεραπεύονταν. Τα αίτια θανάτου φαίνεται να σχετίζονται με επιπλοκές που μπορεί να προέλθουν από προβληματική θεραπευτική αγωγή.

Δύο στους δέκα ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ που αιτούνται ένα φάρμακο -τη μόνη ελπίδα που έχουν- απορρίπτονται.

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ: Η Επιτροπή Φαρμάκων καλεί τους υπεύθυνους ιατρούς να επανεξετάσουν τη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών τους και αν κρίνουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε πιο φθηνά φαρμακευτικά σκευάσματα να προχωρήσουν σε αλλαγή της αγωγής τους.

Για εσωτερική κατανάλωση…

«Εχουμε χρέος να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο. Αυτό το χρέος το οφείλουμε προς την πατρίδα, προς τον αρχηγό της ΕΟΚΑ που σήμερα τιμούμε…» (ΠτΔ για τα 60 χρόνια άφιξης Γρίβα στην Κύπρο, Νοέμβριος 2014).

* Δεν μας είπε, βέβαια, πως το όραμα του Γρίβα το μαρτυρά καθημερινά ο Πενταδάκτυλος…

«Θα ήμουν, Ελληνίδες και Ελληνες, ανάξιος της εντολής του λαού, αν παρέμενα στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αποδοχής δημιουργίας νέων τετελεσμένων…». (ΠτΔ Οκτώβρης 2014)

* Με τους φουστανελάδες φουστανελάς και με τους ειρηνιστές ειρηνιστής. Μόλις τον Μάρτιο, δήλωνε ότι «αυτό που χώρισε τους ανθρώπους στην Κύπρο δεν ήταν οι θρησκείες αλλά ο εθνικισμός».

«Δεν είμαι διατεθειμένος να ανεχθώ οποιονδήποτε να επικαλείται το όνομά μου ή να δώσω κάλυψη σε οποιονδήποτε, ο οποίος καταχρώμενος της εμπιστοσύνης που επέδειξα στο πρόσωπό του να με επικαλείται προκειμένου να αποφύγει των εκ της κείμενης νομοθεσίας υποχρεώσεών του» (ΠτΔ 31 Οκτωβρίου 2014).

* Για πλάκα έριξε το αστροπελέκι στη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Θεσμοί διασύρθηκαν, αξίες καταβαραθρώθηκαν και τσαλαπατήθηκαν, αλλά ούτε γάτα ούτε ζημιά για την κυβέρνηση. Ξανάγραψαν το συμβόλαιο και νομίζουν ξεπάστρεψαν…

«Φαίνεται ότι η Κύπρος βρίσκεται στο δρόμο ενός νέου οικονομικού θαύματος» (ΠτΔ 19 Φεβρουαρίου 2014).

* Ποιους αγγίζει αυτό το θαύμα, όταν αυτοί που έπρεπε να να βιώνουν τα ευεργετικά αποτελέσματά του, συνεχίζουν να ζουν με το άγχος και την αγωνία της επόμενης ημέρας, αν θα έχουν ένα πιάτο φαΐ για τα παιδιά τους, αν θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τη συνέχιση των σπουδών των παιδιών τους, αν θα έχουν και αύριο τη θέση εργασίας τους;

Παραλαμβάνοντας την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2013 ζήτησε την κάθαρση του «στάβλου του Αυγεία» (26 Νοεμβρίου 2014).

* Ξέχασε ο ΠτΔ πως δυο χρόνια τώρα Αυγείας είναι ο… ίδιος! Και πως από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας αυτό το «στάβλο», στα λόγια πάντα και όχι στις πράξεις, τον έχει κάνει… λαμπίκο!

Στις 26 Νοεμβρίου 2014 κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή «να μη διστάσει να είναι άτεγκτος στην περίπτωση που παρατηρηθεί οποιαδήποτε παραβίαση χρηστής διοίκησης από οποιονδήποτε μη εξαιρουμένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας».

* Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ήταν Γενικός Ελεγκτής… άλλης χώρας, όταν το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι αναλάμβανε την εκπροσώπηση των ξένων μεγαλομετόχων της Τράπεζας Κύπρου και την εκπροσώπηση της Ryanair που ζητούσε να πάρει έναντι πινακίου φακής τα απομεινάρια των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η μηδενική ανοχή…

* Ιδρυτής του ομώνυμου δικηγορικού γραφείου ΠτΔ, ο συμπέθερός του… εξαγωγέας συναλλάγματος σε ύποπτους καιρούς και η σύζυγός του Αντρη -αγοραστής οικοπέδου μισοτιμής στα Μεσοβούνια από την Αρχιεπισκοπή φροντίδι Κτηματολογίου… Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν μιλάνε για την αξίωση «να υπάρξει μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε διαπλοκή ή σε οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας ή σε οποιαδήποτε πράξη που αντιβαίνει τα χρηστά ήθη»!

…και η αφόρητη πρόκληση στην ενότητα του λαού και την ιστορική μνήμη

* Στις 25 Οκτωβρίου 2014 η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη λοιδορεί την Ιστορία και προάγει τον εθνικό διχασμό. Βιάζει την Ιστορία και προσβάλλει τη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων αντιστασιακών στο προδοτικό πραξικόπημα. Η παρουσία του ΥΠΑΜ και το στρατιωτικό άγημα στην ομαδική κηδεία των καταδρομέων μόνο με αφόρητη πρόκληση ισοδυναμεί. Η κηδεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των συγγενών των νεκρών. Δεν είναι δικαίωμα της πολιτείας όμως να προσδίδει επίσημο χαρακτήρα στις κηδείες αυτές.

Και η Εισαγγελία σε αλισβερίσι

«Συνήθεις πρακτικές» αποκαλεί (13/2/2015) ο Γενικός Εισαγγελέας την αμαρτωλή πρακτική του «πάρε-δώσε» με κάποιους από τους κατηγορουμένους σε υποθέσεις διαφθοράς, προκειμένου να διωχθούν εκείνοι που επιλέγουν οι κυβερνώντες.

Η «πρακτική» χρησιμοποιήθηκε στην υπόθεση Δρομολαξιάς, όπου ο Ν. Λίλλης χρίστηκε μάρτυρας κατηγορίας και απαλλάγηκε από διάφορες άλλες υποθέσεις -από εξώδικο πρόστιμο μέχρι και μεγάλες οφειλές προς το κράτος- για να τους «δώσει» μεταξύ άλλων και στελέχη του ΑΚΕΛ. Η υπόθεση κράτησε πάνω από ένα χρόνο και το στέλεχος του ΑΚΕΛ Βενιζέλος Ζανέττος φυλακίστηκε για τρία χρόνια για την κατηγορία της «εκβίασης».

ΣΑΠΑ και πρακτικές

Η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του σκανδάλου του ΣΑΠΑ, όπου «εργολάβοι που θησαύρισαν» έμειναν εκτός του εδωλίου για να χρησιμοποιηθούν ως μάρτυρες κατηγορίας. Στην περίπτωση του ΣΑΠΑ υπάρχει ο ισχυρισμός ότι χάθηκαν €40 εκ., ενώ το ποσό για το οποίο οδηγούνται κάποιοι στο Δικαστήριο είναι 1,7 εκ. Και το ερώτημα είναι ποιoς θα λογοδοτήσει ή και θα επιστρέψει τα υπόλοιπα και πώς;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy