Δέκα οικογένειες προσφύγων από Λίβανο και Ιορδανία στην Κύπρο εντός του 2018

Δέκα οικογένειες Σύρων προσφύγων από το Λίβανο και την Ιορδανία θα εγκατασταθούν εντός του 2018 στην Κύπρο, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), με την επικεφαλής του Γραφείου του ΔΟΜ στην Κύπρο, Νατάσα Ξενοφώντος Κουδουνά, να λέει πως «είναι μόνο η αρχή» σε σχέση με την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Λευκωσίας.

Παράλληλα, αναφέρεται στο πρόσφατο περιστατικό με τα πτώματα μεταναστών που ξεβράστηκαν σε ακτές της κατεχόμενης Καρπασίας, λέγοντας πως το γεγονός αφορά ολόκληρη την Κύπρο.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Κουδουνά χαιρετίζει την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης για τις επανεγκαταστάσεις, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της επίδειξης αλληλεγγύης, ενώ λέει ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύονται και οι διακρατικοί δεσμοί της Κύπρου με τα γειτονικά κράτη.

Παράλληλα μιλά για την ανάγκη υιοθέτησης μιας ολιστικής προσέγγισης για αναζήτηση βιώσιμων λύσεων στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος.

«Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ είναι στο στάδιο ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διευκόλυνση της επανεγκατάστασης 69 ανθρώπων από το Λίβανο και την Ιορδανία το 2018» είπε η κ. Κουδουνά, σημειώνοντας παράλληλα την ετοιμότητα του διεθνούς οργανισμού για υλοποίηση του προγράμματος.

«Μιλάμε για περίπου 10 οικογένειες και σκοπός είναι να αφιχθούν στην Κύπρο και να ενταχθούν στην κοινωνία» είπε.

Η επανεγκατάσταση από τρίτες χώρες είναι ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ και της συμφωνίας του 2016 με την Τουρκία.

Η κ. Κουδουνά υπενθυμίζει επίσης ότι η Κύπρος έχει ήδη προβεί στη μετεγκατάσταση 143 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία ως πράξη αλληλεγγύης έναντι των χωρών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Σε ερώτηση αν κλείνουν οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Κύπρος, η Επικεφαλής του ΔΟΜ λέει ότι αυτή η απόφαση «είναι μόνο η αρχή». «Η προσπάθεια αυτή αναμένω ότι θα έχει και συνέχεια. Είμαστε ένας λαός ο οποίος ανταποκρίνεται θετικά, καθώς ξέρουμε και από τη δική μας ιστορία τί θα πει πρόσφυγας» λέει.

Οι θάνατοι στην Καρπασία αφορούν όλη την Κύπρο
—————————————————————-
Η Επικεφαλής του ΔΟΜ αναφέρεται εξάλλου στο πρόσφατο συμβάν με τον θάνατο οκτώ ανθρώπων που ξεβράστηκαν σε ακτές της κατεχόμενης Καρπασίας, στην προσπάθεια τους να έρθουν στην Κύπρο.

Το γεγονός αυτό «καταδεικνύει την ανάγκη νόμιμων μεταναστευτικών οδών για να αποφεύγονται φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» λέει.

Σημειώνει παράλληλα πως οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα κατεχόμενα αφορούν ολόκληρη την Κύπρο, καθώς «αργά ή γρήγορα είναι πιθανό να καταλήξουν μέσω της πράσινης γραμμής στις ελεύθερες περιοχές».

«Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε επειδή αυτοί οι άνθρωποι έτυχε να πεθάνουν στην Καρπασία» συνεχίζει. Αναφέρει επίσης ότι οικογένειες προσφύγων που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, ανέμεναν συγγενείς τους να καταφθάσουν στην Κύπρο και έχουν ήδη αποταθεί στα Ηνωμένα Έθνη για να μεταβούν στα κατεχόμενα για αναγνώριση των σορών.

«Θα συμφωνήσουν μαζί μου οι συνάδελφοι στην Κυβέρνηση – και τους υποστηρίζουμε σε αυτό – ότι πρέπει να δουν με περισσότερη προσοχή το θέμα των θανάτων στην Καρπασία γιατί είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους» λέει η Επικεφαλής του διεθνή οργανισμού.

Μέχρι τις αρχές Μαΐου του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν 47 αφίξεις δια θαλάσσης στην Κύπρο, ενώ το 2017 καταγράφηκαν 273 αφίξεις μεταναστών στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αν και φαινομενικά οι αριθμοί μεταφράζονται σε αισθητή μείωση, η κ. Κουδουνά επισημαίνει και τις αφίξεις μεταναστών από την Τουρκία στα κατεχόμενα, οι οποίοι προωθούνται στη συνέχεια στις ελεύθερες περιοχές μέσω της νεκρής ζώνης.

«Το φαινόμενο αυτό δείχνει να αυξάνεται μιας και έχουν παρουσιαστεί αφίξεις μεταναστών μέσω της πράσινης γραμμής» λέει.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΜ, τους πρώτους πέντε μήνες του 2018, οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσιων συνόρων υπολογίζονται σε 27.020, το 39% εξ αυτών στην Ιταλία, το 37% στην Ελλάδα και το 23% στην Ισπανία. Σε όλες τις διαδρομές παρουσιάζεται μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Πέρυσι, συνολικά 12.356 Σύριοι πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν σε όλο τον κόσμο από την Τουρκία και το 81% από αυτούς μετεγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη. Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 3,9 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Στο Ζύγι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι
—————————————–
Η κ. Κουδουνά ανέφερε εξάλλου ότι μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο ΔΟΜ έχει καθοριστεί ως ο υπεύθυνος διαχειριστής δομών που θα φιλοξενούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οικογένειες με παιδιά και ασυνόδευτους ανηλίκους.

Ειδικά για τους ασυνόδευτους, οι δομές υποδοχής προγραμματίζεται να γίνουν στο Ζύγι, με την έναρξη λειτουργίας να τοποθετείται εντός του 2019, ωστόσο η σχετική συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

«Διεξάγουμε συζητήσεις με την Κυβέρνηση και ειδικότερα με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να υποστηρίξουμε το έργο τους, τόσο στην οργάνωση όσο και στη διαχείριση του Κέντρου» για τα Ασυνόδευτα Παιδιά Μετανάστες λέει η κ. Κουδουνά.

Σημειώνει παράλληλα ότι τα κέντρα υποδοχής αποτελούν απλώς ένα μεταβατικό στάδιο. «Τι θα γίνει με τους ασυνόδευτους όταν θα γίνουν 19 ετών; Μετά τους ξεχνάμε;» διερωτάται, υποδεικνύοντας την ανάγκη για ευρύτερο σχεδιασμό. Πρέπει να ξεφύγουμε από αποσπασματικές δράσεις προς ολιστικές πολιτικές που αποσκοπούν στην ένταξη, καταλήγει η κ. Κουδουνά.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν μικρή αύξηση των ασυνόδευτων ανηλίκων που υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Κύπρο, από 215 το 2016 σε 225 το 2017. Πέρυσι, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που υπέβαλαν αίτηση ασύλου στα κράτη μέλη της ΕΕ ανήλθαν συνολικά σε 31.400, αντιπροσωπεύοντας το 15% όλων των αιτούντων άσυλο κάτω των 18 χρονών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy