Δέκα κατάσκοποι για γέλια και για κλάματα (pics+vids)

Η κατασκοπεία είναι δύσκολη υπόθεση. Χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς και το παραμικρό λάθος δεν συγχωρείται. Οι άνθρωποι, που έγιναν κατάσκοποι και πήραν τις λάθος αποφάσεις, προδίδοντας αυτούς που τους επέλεξαν (pics+vid)

 

Κατάσκοποι που αποτελούν την ντροπή των μυστικών υπηρεσιών κάθε χώρας, καθώς προδόθηκαν από την υστερία και τα λάθη τους. Πώς κατέληξαν

 

1
Το παράνομο πρόγραμμα, 2010

Το παράνομο πρόγραμμα, 2010

Επρόκειτο για μια ομάδα 11 Ρώσων κατασκόπων, με πιο γνωστή την Άννα Σαπμαν, που αντλούσε απόρρητες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Τη μυστική της δράση αποκάλυψε το συμβόλαιο του κινητού της τηλεφώνου, που εμφάνιζε μια ανύπαρκτη διεύθυνση. Παράλληλα, άλλο μέλος της ίδια ομάδας είχε γράψει και αφήσει εκτεθειμένο ένα χαρτί με έναν κωδικό που άνοιγε περισσότερους από 100 απόρρητους φακέλους. Μάλιστα η ομάδα έκανε ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του διαδικτύου με αποτέλεσμα να εντοπιστούν εύκολα από τις αμερικάνικες αρχές.
2
Το φιάσκο των Ιμαλαΐων, 1965

Το φιάσκο των Ιμαλαΐων, 1965

Ανησυχώντας για τον πυρηνικό εξοπλισμό της Κίνας, οι ΗΠΑ και η Ινδία αποφάσισαν να συμμαχήσουν για να την παρακολουθήσουν. Έτσι, προσπάθησαν να τοποθετήσουν μια πυρηνική συσκευή καταγραφής στον κορυφή των Ιμαλαΐων χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αυτό γιατί μια χιονοστιβάδα καταπλάκωσε τη πυρηνική συσκευή, με αποτέλεσμα από τότε να μην έχει εντοπιστεί παρά τις συνεχείς έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο σημείο.
3
Harold James Nicholson

Harold James Nicholson

Ο Nicholson πρόδωσε τη CIA , όταν αρνήθηκε να τον στείλει σε αποστολή στην Κουάλα Λουμπούρ, όπου είχε δικό του πολυτελές σπίτι. Ο ίδιος είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μια σημαντική περιουσία πουλώντας απόρρητες πληροφορίες στους Ρώσους και συνελήφθη όταν απέτυχε να περάσει το τέστ στον ανιχνευτή ψεύδους.
Παράλληλα, μια σύντομη έρευνα της υπηρεσίας του απέδειξε πως αυτός ήταν ο “ποντικός”, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με 23ετή φυλάκιση. Σε αυτή την ποινή προστέθηκαν αλλά 8 χρόνια, καθώς είχε ζητήσει από τον γιο του να συλλέξει τα χρήματα που του χρωστούσαν οι Ρώσοι.
4
Επιχείρηση Pastorius, 1942

Επιχείρηση Pastorius, 1942

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες των μυστικών δυνάμεων, καθώς το 1942 οι Ναζί προσπάθησαν να προσγειώσουν 4 πράκτορες για να βομβαρδίσουν την πόλη. Τελικά, το ταξίδι έγινε με πολεμικό πλοίο, το οποίο βυθίστηκε και οι πράκτορες, που παραλίγο να πνιγούν, περισυνελέγησαν από το αμερικανικό λιμενικό. Όταν έφτασαν στην ακτή, παρόλο που προσποιούνταν τους ψαράδες ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν.
5
Robert Hanssen, 1979-2001

Robert Hanssen, 1979-2001

Για 22 χρόνια ο πράκτορας του FBI ήταν παράλληλα κατάσκοπος της Ρωσίας, κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη γιατί ήταν υπεύθυνος για την έρευνα που στόχευε στον εντοπισμό του κατασκόπου, δηλαδή του εαυτού του. Η υπηρεσία του άρχισε να τον υποπτεύεται όταν ζητούσε κωδικούς που δεν άνηκαν σε τομείς της αρμοδιότητάς του.
Παρόλα αυτά, το μοιραίο του λάθος ήταν να χρησιμοποιήσει μια φράση που χρησιμοποιούσε και ο κατάσκοπος σε μια τηλεφωνική του συνομιλία, με αποτέλεσμα να συλληφθεί.
6
Το Ρωσικό τρίο

Το Ρωσικό τρίο

Πριν από λίγο καιρό Ρώσοι κατάσκοποι συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι προσπαθούσαν να στρατολογήσουν Αμερικανούς πολίτες. Συγκεκριμένα, στόχευαν σε εμφανίσιμες φοιτήτριες πανεπιστημίου, τις οποίες κανείς δεν θα μπορούσε να υποπτευθεί. Ωστόσο, προδόθηκαν από τις συζητήσεις τους στο τηλέφωνο, στις οποίες χρησιμοποιούσαν λέξεις κλειδιά με τέτοιο τρόπο ώστε οι αμερικανικές αρχές να τους συλλάβουν.
7
Earl Edwin Pitts, 1996

Earl Edwin Pitts, 1996

Έχει χαρακτηριστεί ως ένα “γελοίο” μυαλό, ωστόσο ήταν ένας από τους πράκτορες του FBI που κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 224.000 δολάρια από την πώληση των απορρήτων πληροφοριών των ΗΠΑ στην Σοβιετική Ένωση.
Παρόλα αυτά δεν αποδείχθηκε τόσο έξυπνος αφού έκρυβε τα χρήματα στο γραφείο, το οποίο παρακολουθούνταν από κάμερες ασφαλείας. ‘Ετσι, η υπηρεσία του άρχισε να τον υποπτεύεται. Μάλιστα, η γυναίκα του στράφηκε εναντίων του, καθώς αποκάλυψε τη μυστική του δραστηριότητα στις αμερικάνικες αρχές.
8
James Hall, 1988

James Hall, 1988

Ήταν ο πράκτορας που πουλούσε κάθε μυστικό για τις αμερικανικές υπηρεσίες στη Ρωσία για 7.500 δολάρια. Είχε καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερα από 300.000 δολάρια από αυτή τη δραστηριότητα. Έτσι, όταν αγόρασε ένα πανάκριβο αυτοκίνητο και ένα πολυτελές σπίτι κίνησε τις υποψίες, με αποτέλεσμα να σκαρφιστεί μια ιστορία με μια υποτιθέμενη πλούσια θεία που κληρονόμησε.
Πιάστηκε όταν προσπάθησε να πουλήσει πληροφορίες σε έναν μυστικό πράκτορά του FBI.
9
Ryan Fogle, 2013

Ryan Fogle, 2013

Το 2013 ο Ryan Fogle συνελήφθη στη Μόσχα φέροντας τον χάρτη μια πόλης και μια πυξίδα. Στόχος του ήταν η στρατολόγηση νέων πρακτόρων. Παράλληλα, στις αποσκευές του πράκτορα της CIA βρέθηκαν περίπου 100.000 δολάρια μετρητά και ένα γράμμα που απευθυνόταν στον στόχο του.
Στο γράμμα είχε οδηγίες για το πως θα μπορούσε να ανοίξει λογαριασμό στο Gmail, παράλληλα ο ίδιος είχε αγοράσει 4 ζευγάρια γυαλιών παρόλο που αναφερόταν πως η αποστολή θα λάμβανε χώρα τη νύχτα.
10
Michael Bettaney, 1983

Michael Bettaney, 1983

Η Μ15 αποφάσισε να δεχθεί στους κόλπους της τον αλκολικό φίλο του Χίτλερ, Bettaney. Ο ίδιος σε ένα πάρτι, μετά από την κατανάλωση δυο φυαλών ουίσκι δήλωσε : “Θα προτιμούσα να δουλέυω για τους Ρώσους”. Μετά από αυτή τη δήλωση αυτοπυπολήθηκε.
Λίγο αργότερα. αποκαλύφθηκε πως όντως ο Bettaney συνεργαζόταν με τους Ρώσους, καθώς αποτελούσε τον μυστικό τους πληροφοριοδότη.
news247.gr
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy