Μεξικό : Δεκάδες απειλούμενες με εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες αφέθηκαν ελεύθερες

Για τους βιολόγους που ερευνούν τη θαλάσσια ζωή, η απελευθέρωση των χελωνών που απειλούνταν με εξαφάνιση την Τετάρτη στο Γκάλβεστον, νότια του Χιούστον, επισφράγισε την αποστολή τους επ΄ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Χελώνας, στις 23 Μαΐου.

Καθώς προχωρά αργά προς τον Κόλπο του Μεξικού, η χελώνα Ρίντλεϊ του Κεμπ (Λεπιδόχελυς του Ατλαντικού, το πιο σπάνιο είδος θαλάσσιας χελώνας) βρίσκει τον ρυθμό της και χώνει τα πτερύγιά της στην υγρή άμμο. Και έτσι ακριβώς εξαφανίζεται κάτω από τα ζεστά νερά.

Κάποιες από τις χελώνες που απελευθερώθηκαν είχαν μικροτραύματα από ναυάγια, σε κάποιες έλειπαν τα πτερύγια, σε άλλες υπήρχαν αμυχές στο κεφάλι και κάποιες είχαν πιασθεί στα δίχτυα ψαράδων κατά μήκος της προβλήτας της παραλίας.
Με την φροντίδα των ειδικών του Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας του Γκάλβεστον σε συνεργασία με τους ειδικούς του Ζωολογικού Κήπου του Χιούστον, όλες οι χελώνες είναι πλέον υγιείς και έτοιμες να επιστρέψουν στο θαλάσσιο περιβάλλον τους. Όπως λένε οι ειδικοί, όλες τους είναι νεαρής ηλικίας και δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα μέρη αυτά για περίπου 10-15 χρόνια.

Η περίοδος ωοτοκίας είναι μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Στα νερά του Κόλπου του Μεξικού ζουν πέντε διαφορετικά είδη χελωνών, όπως η δερματοχελώνα, η πράσινη θαλασσοχελώνα, η κεραμοχελώνα, η λεπιδόχελυς του Ατλαντικού και η γνωστή σε όλους μας καρέτα-καρέτα.

 

 

Οι θαλάσσιες χελώνες κατά μήκος των ακτών του Τέξας αντιμετωπίζουν πολλές απειλές, με κυριότερη εκείνη των πλαστικών σκουπιδιών. Οι ειδικοί κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να πείσουν τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες και μπουκάλια και να στραφούν σε οικολογικές επιλογές.

Η Τίφανι Λικόνα που ζει στην ευρύτερη περιοχή του Χιούστον ξύπνησε νωρίς για να πάει μαζί με την ενός έτους κορούλα της και τους παππούδες της να δουν την απελευθέρωση των χελωνών. Έμαθε για τη διοργάνωση από ένα e-mail που έστειλε το προηγούμενο βράδυ η γραμματεία του Ζωολογικού Κήπου. «Έχω πελώρια αγάπη για τα ζώα, γι ‘αυτό ήθελα η κόρη μου να το δει αυτό», είπε η Τίφανι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy