Δεκάδες χιλιάδες στο συλλαλητήριο για τη Δημοκρατία

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στην Τουρκία διαδήλωσαν μαζί χθες το απόγευμα προς το βράδυ, υπέρ της δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη, οκτώ μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που τελικά ισχυροποίησε τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μια σπάνια κίνηση, φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν απευθείας την ομιλία του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Μαζί με τις κόκκινες τουρκικές σημαίες που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία στης Κωνσταντινούπολης, οι διαδηλωτές ύψωσαν και φωτογραφίες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του πατέρα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν μεγάλα πανό με συνθήματα υπέρ της Δημοκρατία, της λαϊκής κυριαρχίας και εναντίον του πραξικοπήματος.

Παράλληλα με την καταγγελία του πραξικοπήματος, όμως, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφραζαν την ανησυχία τους μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά την αντίθεσή τους στον πρόεδρο Ερντογάν.

Βασανισμούς κρατουμένων καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Στο μεταξύ «αξιόπιστα στοιχεία» για βασανισμούς κρατουμένων στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ανακοίνωσε ότι διαθέτει η Διεθνής Αμνηστία.

«Οι πληροφορίες για ξυλοδαρμούς και βιασμούς κατά την κράτηση είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, ιδιαίτερα δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κρατουμένων» δηλώνει ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Τζον Νταλχούιζεν.

«Η τουρκική αστυνομία στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη κρατεί ανθρώπους σε επώδυνες στάσεις για χρονικές περιόδους που μπορεί να φτάσουν και στις 48 ώρες» αναφέρει η κυβερνητική οργάνωση.

Καταγγέλλει επίσης στέρηση τροφής, νερού και φαρμάκων, εξύβριση, απειλές, ξυλοδαρμούς και βιασμούς.

Ακόμα, η οργάνωση αναφέρει ότι ορισμένοι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις κατηγορίες που τους αφορούν.

Οι καταγγελίες διαψεύστηκαν από ανώτατο τούρκο αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε ότι η ιδέα σύμφωνα με την οποία η Τουρκία, χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν σέβεται τον νόμο, είναι παράλογη.

Αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς, πρόσθεσε, και ενθαρρύνουμε τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δώσουν αντικειμενικές αναφορές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy