Δεν αλλάζει το καθεστώς της φοιτητικής χορηγίας

Η φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο θα παραχωρηθούν τελικά και φέτος στους φοιτητές, με τον ίδιο τρόπο που παραχωρήθηκαν πέρσι.

Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποφάσισε την υιοθέτηση μέτρων σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση της φοιτητικής επιδοματικής πολιτικής και τον εξορθολογισμό των υφιστάμενων διαδικασιών, ενώ οι νέες διαδικασίες αναμένεται να εφαρμοστούν το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με θέμα τη φοιτητική επιδοματική πολιτική και το πακέτο στοχευμένων μέτρων κρατικής φοιτητικής πρόνοιας 2014 – 2015, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής ανέφερε ότι συγκεκριμένα, έχοντας θέσει ως χρονικό ορίζοντα το Σεπτέμβριο του 2015, το Υπουργείο του προχωρεί στη σύσταση Ενιαίου Φορέα / Αρχής, που θα φέρει την ευθύνη για τη διαχείριση όλων των εκπαιδευτικών επιδομάτων από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

“Για το σκοπό αυτό”, σημείωσε, “έχει ήδη οριστεί χρονοδιάγραμμα διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, ούτως ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις σε σχέση με τη μορφή του Ενιαίου Φορέα/Αρχής αλλά και σε σχέση με τα κριτήρια παραχώρησης των ενοποιημένων εκπαιδευτικών επιδομάτων”.

Πρόσθεσε ακόμα ότι μέσα από τη συγκεκριμένη διαβούλευση αναμένονται η οριστικοποίηση του σχετικού Νομοσχεδίου, καθώς και η οριστικοποίηση του νέου ενιαίου εντύπου αίτησης, για την παροχή των εκπαιδευτικών επιδομάτων.

Σε σχέση με το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, ο κ. Καδής είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του στις 17 Φεβρουαρίου 2015, αποφάσισε όπως τα φοιτητικά επιδόματα, το Φοιτητικό Πακέτο και η Φοιτητική Χορηγία, παραχωρηθούν με τον τρόπο που παραχωρούνταν μέχρι σήμερα.

Δηλαδή, είπε, η Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών θα παραχωρήσει τη Φοιτητική Χορηγία με τα ίδια κριτήρια που ίσχυαν για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, βάσει των «Περί Παροχής Φοιτητικής Χορηγίας Νόμων του 2011-12, ενώ το Υπουργείο Παιδείας θα παραχωρήσει το Φοιτητικό Πακέτο, βάσει των υφιστάμενων κριτηρίων, σε φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο σε Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, καθώς και σε Δημόσιες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Δέσποινα Φορσιέρ Μαρτίδου είπε ότι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου θα παραχωρήσει το Φοιτητικό Πακέτο, για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό με τα υφιστάμενα κριτήρια, συμπληρώνοντας ότι έχει αρχίσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, στο πλαίσιο των στοχευμένων μέτρων φοιτητικής πρόνοιας, στα δύο δημόσια πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου), στα πέντε ιδιωτικά πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Frederick, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Πανεπιστήμιο Νεάπολις και Πανεπιστήμιο UCLAN Cyprus), καθώς επίσης στις δύο Δημόσιες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου και Δασικό Κολέγιο).

“Η οικονομική αυτή στήριξη παρέχεται σε Κύπριους και Ευρωπαίους φοιτητές, προπτυχιακού επιπέδου, νοουμένου ότι το κατά κεφαλήν ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα της οικογένειάς τους δεν ξεπερνά τις €12.000 και δίνεται στη βάση αποκλειστικά κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων”.

Όπως είπε η κ. Φορσιέρ Μαρτίδου, η οικονομική στήριξη θα δοθεί με τη μορφή του επιδόματος στέγασης, της σίτισης, της αγοράς πανεπιστημιακών βιβλίων και για αγορά ή αναβάθμιση ηλεκτρονικού υπολογιστή, μόνο για πρωτοετείς φοιτητές.

Είπε ακόμα πως η παραλαβή και παράδοση των αιτήσεων, όπως και η ενημέρωση για τη διαδικασία συμπλήρωσής τους, γίνονται απευθείας από τα Πανεπιστήμια/Σχολές προς τους φοιτητές τους, ενώ σημείωσε ότι σε περίπτωση που το συνολικό ύψος των αιτούμενων επιδομάτων από τους δικαιούχους είναι μεγαλύτερο από τα διαθέσιμα κονδύλια, η οικονομική ενίσχυση θα παραχωρηθεί κατά προτεραιότητα στους δικαιούχους, που θα έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα μόρια και θα αποκλεισθούν τα άτομα που έχουν συγκεντρώσει τα λιγότερα.

Οι αιτήσεις για την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 θα υποβάλλονται μέχρι τις 13 Μαρτίου του 2015, για τα Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τις Δημόσιες Σχολές. Τονίζεται ότι οι ελλιπείς και ανακριβείς αιτήσεις που δεν θα συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά/βεβαιώσεις, θα απορρίπτονται και δεν θα γίνονται αποδεκτές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy