Δεν ανησυχούν για το Brexit οι Γερμανοί καταναλωτές

Δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες ανησυχίες σε μηνιαία έρευνα που γίνεται σε Γερμανούς καταναλωτές για το Brexit, με το κλίμα μεταξύ των πολιτών να παραμένει σχεδόν αμετάβλητο τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βασικός δείκτης για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών της εταιρείας ερευνών αγοράς GfK σημείωση οριακή πτώση στις 10 μονάδες τον Αύγουστο, μετά από εύρημα 10.1 μονάδων τον Ιούλιο.

Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς πιο ψηλό απ` ότι αναμενόταν από αναλυτές που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Factset, οι οποίοι είχαν προβλέψει μια πιο μεγάλη πτώση στις 9,9 μονάδες.

Το κλίμα «αναπτύχθηκε συνολικά θετικά, και όπως φαίνεται απορρόφησε το σόκ του Brexit καλά» γράφει η εταιρεία ερευνών σε ανακοίνωσή της.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομία στο σύνολό της ήταν χαμηλότερες απ` ότι τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την GfK η πτώση που καταγράφηκε σε εκείνο τον υπό-δείκτη μπορεί μερικώς να αποδοθεί στις τρεις βίαιες επιθέσεις στη Βαυαρία, για δύο από τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη η εξτρεμιστική ομάδα Ισλαμικό Κράτος, που «μπορεί να έχουν προκαλέσει ελαφρά άνοδο της αβεβαιότητας».

Αλλά οι προσδοκίες των συμμετεχόντων στην έρευνα για το δικό τους εισόδημα ήταν ανοδικές, με τις μονάδες να αυξάνονται στις 58,3 τον Αύγουστο σε σχέση με 49,7 τον Ιούλιο.

Σημειώθηκε επίσης μια μικρότερη αύξηση στην ετοιμότητα των καταναλωτών να δαπανήσουν χρήματα.

Οι Γερμανοί «είναι σχεδόν γεμάτοι ευφορία αναφορικά με τη δική τους χρηματοοικονομική κατάσταση», γράφουν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι καταγράφεται μια όρεξη για τη διενέργεια αγορών «που δεν ανακόπτεται από την απόφαση για Brexit και τον κίνδυνο της τρομοκρατίας».

Έχει ανάψει το πράσινο φως για την κατανάλωση, συνεχίζουν, και επικαλούνται πρόσφατα θετικά στοιχεία για τα εισοδήματα, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό.

Η εταιρεία ερευνών αναμένει ότι ο δείκτης θα σημειώσει ελαφρά άνοδο στις 10,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Τα αποτελέσματά της GfK έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα αποτελέσματα του δείκτη για το κλίμα εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων του ινστιτούτου Ifo ο οποίος σημείωσε πτώση την Πέμπτη λόγω φόβων για το Brexit.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy