Δεν αντέχει άλλες καμένες εκτάσεις η Κύπρος

Η Κύπρος είναι τόσο μικρή, δεν χωρεί άλλη καμένη έκταση και δεν χωρεί άλλους ήρωες, προερχόμενοι από πυρκαγιές, είπε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Μάρκος Τράγκολας, σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Ο κ. Τράγκολας, στη συνέντευξη του η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην αντιπυρική περίοδο, στα μέτρα αντιμετώπισης και πρόληψης πυρκαγιών, καθώς σε θέματα που απασχολούν την Υπηρεσία.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο κ. Τράγκολας είπε ότι υπάρχει μία έλλειψη προσωπικού και πρόσθεσε ότι ευελπιστούν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα προσληφθούν επιπρόσθετοι 40 πυροσβέστες για να καλύψουν κάποια κενά, τα οποία δημιουργούνται βασικά στις επιχειρήσεις αλλά και στους χώρους των γραφείων του Αρχηγείου, καθότι με την μαζική έξοδο από τις τάξεις της Πυροσβεστικής πριν δύο με τρία χρόνια μεγάλου αριθμού πυροσβεστών, κατέστη αδήριτη ανάγκη να μετακινηθεί προσωπικό από τα γραφεία, να συμπτύξουν γραφεία και να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις.

Σημείωσε ότι παρά την έλλειψη προσωπικού, οι πυροσβεστικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικότατα.

«Ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί και αποτελεί πρόβλημα με την έννοια ότι θα μπορούμε να καλύψουμε ακόμα καλύτερα τις περιοχές υπαίθρου αυτή την αντιπυρική περίοδο, αλλά και τις όποιες αντιπυρικές περιόδους, είναι η αύξηση του αριθμού απασχόλησης των εποχικών εργατών πυρόσβεσης. Τα 169 άτομα που μας παραχωρούνται αυτή την στιγμή δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις περιοχές, από τον Πύργο Τηλλυρίας μέχρι και τα άκρα της Επαρχίας Λάρνακας όπου υπάρχουν ορεινές και δασικές περιοχές, αλλά και περιοχές όπου απασχολούν την υπηρεσία με πυρκαγιές», πρόσθεσε.

Ο κ. Τράγκολας ανέφερε, επίσης, ότι θέλουν, στα πλαίσια αυτά, να ενισχύσουν περαιτέρω τους σταθμούς υπαίθρους με 24ωρο καθήκον.

«Γίνεται μια προσπάθεια αναπροσαρμογής των επιχειρησιακών αναγκών με μετακίνηση αριθμού εποχικών από την μια Επαρχία στην άλλη. Θεωρούμε ότι με περισσότερο προσωπικό θα έχουμε περισσότερη επαφή μαζί με την Ύπαιθρο και ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες, διότι δεν ξέρουμε πότε θα μας βγει μια μεγάλη πυρκαγιά. Να σας θυμίσω την πυρκαγιά της Ορά το 2009, η οποία ξέσπασε η ώρα 2 μετά τα μεσάνυχτα και η οποία κατέκαψε 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έφτασε μέχρι το Κελλάκι. Πρέπει να έχουμε μονάδες οι οποίες να περιπολούν τις περιοχές και να αποτελούν τα μάτια του πυροσβέστη στην ύπαιθρο», συμπλήρωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι άλλο πρόβλημα δεν βλέπει να υπάρχει που να επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και πρόσθεσε ότι το προσωπικό της Υπηρεσίας συνεχώς εκπαιδεύεται πάνω στα διάφορα θέματα, γιατί η Πυροσβεστική δεν έχει να ασχοληθεί μόνο με τις πυρκαγιές υπαίθρου, αλλά αντιμετωπίζει καθημερινά πυρκαγιές στην πόλη, στις βιομηχανικές περιοχές, τροχαία ατυχήματα, καθώς και επεισόδια με επικίνδυνα υλικά και επεισόδια που διακινδύνεψαν άτομα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

«Αυτή η εγρήγορση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πρέπει να διατηρηθεί και το αποτέλεσμα πρέπει να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο και αυτό το πράγμα μπορεί να γίνει μόνο με την εκπαίδευση. Γι’ αυτό το προσωπικό μας εκπαιδεύεται τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό σε διάφορα αντικείμενα. Φέρνουμε και ξένους εκπαιδευτές για να εκπαιδεύσουν και να επιμορφώσουν το προσωπικό μας πάνω σε εξειδικευμένα θέματα», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από την ποιότητα εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της Υπηρεσίας και αν ο εξοπλισμός της είναι επαρκής, ο κ. Τράγκολας είπε ότι ο εξοπλισμός της Υπηρεσίας είναι επαρκής και δεν αποτελεί σχήμα λόγου και καλύπτει όλα τα αντικείμενα.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι γίνεται από φέτος μία προσπάθεια αναβάθμισης του πυροσβεστικού στόλου και συγκεκριμένα, θα βγουν σε προσφορά, ούτως ώστε το 2018 να παραληφθούν 10 νέα πυροσβεστικά οχήματα, ειδικά για την ύπαιθρο, με μεγαλύτερες ποσότητες νερού και σιγά – σιγά τα μικρά πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτουν μόνο 300-400 λίτρα να αποσυρθούν και θα δοθεί η ευκαιρία να παραχωρηθούν κάποια οχήματα στις κοινότητες για να μπορούν να ανταποκριθούν αφού εκπαιδευτούν με αυτά τα πυροσβεστικά οχήματα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τράγκολας είπε ότι ήδη άρχισε η στελέχωση των 16 σταθμών υπαίθρου και πρόσθεσε ότι σε κάθε σταθμό υπαίθρου υπάρχουν ανεξάρτητα παρατηρητήρια σε στρατηγικά σημεία.

«Αυτά τα ανεξάρτητα παρατηρητήρια θα στελεχώνονται κατά την διάρκεια της μέρας και της νύχτας, ενώ επιπρόσθετα περίπολα θα διακινούνται στις περιοχές και θα έχουν συνεχή επαφή μαζί με τα παρατηρητήρια για σκοπούς γρήγορου εντοπισμού και γρήγορης ανταπόκρισης στα επεισόδια, θέλοντας να προφτάσουμε πριν η πυρκαγιά επεκταθεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Τράγκολας είπε ότι είναι σε συνεχή επαφή με το Τμήμα Δασών που διαθέτει τα δικά του παρατηρητήρια και περιπολίες.

«Υπάρχει μια συνεργασία και συντονισμός των παρατηρητηρίων και των περιπόλων, με απώτερο σκοπό να καλύπτουμε ολόκληρες τις περιοχές, χωρίς να υπάρχουν κενά. Ένας είναι ο στόχος, να φτάσουμε στο πρώτο χτύπημα της πυρκαγιάς. Γίνεται προσπάθεια, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται αμέσως τα εναέρια μέσα, ανεξάρτητα του βαθμού επικινδυνότητας , ούτως ώστε να προφτάνουμε την πυρκαγιά πριν πάρει διαστάσεις. Φέτος για πρώτη φορά τα ελικόπτερα Bell της Αστυνομίας διαθέτουν σύστημα για ρίψη αφρού. Αυτό το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην άσκηση που θα γίνει στην περιοχή του Μονιάτη στις 16 Μαΐου«, συμπλήρωσε.

Ο κ. Τράγκολας ανέφερε, επίσης, ότι φέτος θα εξασφαλιστούν δύο κάμερες, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε πτητικά μέσα, ούτως ώστε να έχουν εικόνα της περιοχής όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά στο προωθημένο συντονιστικό κέντρο διοίκησης του επεισοδίου που θα αποτελεί ένα δυνατό εργαλείο διαχείρισης πυρκαγιάς.

Σημείωσε ότι από την πυρκαγιά στην Σολιά αντλήθηκαν εμπειρίες και διδάγματα . «Πιστεύω ότι δε θα επαναληφθεί η πυρκαγιά της Σολιάς, εννοώντας πάντα τις ελλείψεις που υπήρχαν σε σχέση με την εικόνα της πυρκαγιάς που μας εμπόδιζαν στον καλύτερο συντονισμό», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν τα πτητικά μέσα που διαθέτει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι επαρκή, ο κ. Τράγκολας είπε ότι αν τα δύο Bell φέτος τεθούν, που προγραμματίζεται να τεθούν, ως πρώτης ανταπόκρισης εναέρια μέσα, «σημαίνει ότι θα έχουμε πρώτης ανταπόκρισης έξι εναέρια μέσα, δύο του Τμήματος Δασών, τα δύο εκμισθωμένα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δύο της Αστυνομίας».

«Θα υπάρχει η δυνατότητα να ανταποκριθούμε στα πλαίσια του πρώτου κτυπήματος. Βεβαια, εάν η Κύπρος ενισχυθεί με ακόμα δύο εναέρια μέσα, ιδιαίτερα μικρά αεροσκάφη, τα οποία έχουν την ευελιξία και την ταχύτητα να αφικνούνται στις περιοχές έναρξης πυρκαγιάς σε σύντομο χρονικό διάστημα, ασφαλώς θα είναι ακόμα επιπρόσθετο αποτελεσματικό μέτρο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για να μέτρα που λαμβάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην αντιπυρική περίοδο σε σχέση με την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, ιδιαίτερα μετά και την περσινή καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας – Ευρύχου, ο κ. Τράγκολας είπε ότι έγιναν ενημερώσεις σε κοινότητες, διανεμήθηκε διαφημιστικό υλικό και πρόσθεσε ότι ήδη άρχισαν μια εκστρατεία με πρωτοβουλία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για προσωπική επαφή με κοινοτικά συμβούλια.

Σκοπός των επαφών αυτών, είπε, είναι να αναλύσουν τα θέματα της πρόληψης των πυρκαγιών, να αναλύσουν τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν και να ζητήσουν την συνεργασία των κοινοτήτων από την πρόληψη μέχρι και την καταστολή μιας πυρκαγιάς.

Κληθείς να αναφέρει ποιες είναι οι σχέσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με άλλες Υπηρεσίες ανταπόκρισης, ο κ. Τράγκολας είπε ότι με την κοινή συναντίληψη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε επεισόδια.

«Ο ρόλος της κάθε υπηρεσίας πρέπει να είναι ξεκάθαρος και να υπάρχει οργάνωση και συντονισμός», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση ότι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότερες πυρκαγιές τέθηκαν κακόβουλα και αν πιστεύει ότι οι υφιστάμενες ποινές είναι αποτρεπτικές, ο κ. Τράγκολας είπε ότι είναι ένα θέμα λίγο δύσκολο, καθότι πρέπει η έρευνα να συνδέει τον ύποπτο με την σκηνή της πυρκαγιάς, κάτι το οποίο λόγω της καταστροφής που συμβαίνει στον τόπο είναι δύσκολο να αποδειχθεί εκτός κι αν υπάρχει μαρτυρία, ούτως ώστε να οδηγηθούν στο δικαστήριο με βάση κάποια τεκμήρια και μαρτυρία.

«Είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την διαχείριση από την Αστυνομία», ανέφερε.

Όσον αφορά τις ποινές, ο κ. Τράγκολας είπε ότι οι ποινές πρέπει να αυξηθούν. «Υπάρχει δυσαναλογία στις ποινές, μεταξύ του περί πρόληψης στην υπαιθρο νόμου και του περί δασών νόμου. Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Αυτά τα πράγματα πρέπει να ισοζυγίσουν.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τράγκολας είπε ότι οι ψευδείς κλήσεις σημαίνει ευαισθητοποίηση του κοινού, προσθέτοντας ότι οι περιπτώσεις ψευδών κλήσεων με κακό σκοπό είναι αμελητέες σε αριθμό.

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε καταληκτικό του μήνυμα είπε ότι λόγω του ότι η Κύπρος είναι μικρή, οι θερμοκρασίες ψηλές και υπάρχει επικρατεί ξηρασία, είναι επιτακτικό καθήκον όλων να έχουμε τα μάτια μας τετρακόσια.

«Όπου διακινηθεί κάποιος θα δει καμένη γη. Όλοι μαζί μπορούμε να διαχειριστούμε το θέμα πρόληψης πυρκαγιάς με πολύ καλά αποτελέσματα. Η Κύπρος πλέον, είναι τόσο μικρή, δεν χωρεί άλλη καμένη έκταση και δεν χωρεί άλλους ήρωες η Κύπρος, προερχόμενοι από πυρκαγιές», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy