Δεν υπήρξε επικοινωνία Λευκωσίας-Άγκυρας

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Δεν υπήρξε καμία απευθείας επικοινωνία αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Άγκυρα, αναφορικά με την πρόταση της Τουρκίας να συνδράμει τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Σολέας, σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ.

Όπως σημείωσαν, αυτό που υπήρξε ήταν η δημόσια δήλωση εκ μέρους του Τούρκου Υπουργού Δασών και τηλεφώνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη από τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Πέραν αυτού, δεν υπήρξε οποιαδήποτε απευθείας επικοινωνία με την Άγκυρα, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας περί συνομιλίας “πολλές φορές και με την ε/κ πλευρά.”

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου με τον `υπεξ` του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, είπε ότι έπειτα από την πρόταση της Τουρκίας μίλησαν “πολλές φορές τόσο με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όσο και με την ε/κ πλευρά.”

“Μιλήσαμε πολλές φορές και με τον κ. Ακιντζί και με τους Ε/κ ηγέτες”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.

Τα ρίχνει στην εκκλησία για απόρριψη βοήθειας ο Β. Έρογλου

Χωρίς να ρωτήσουν την Εκκλησία, οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να κινηθούν, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Δασών και Υδάτων Βεϊσέλ Έρογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός, σε δηλώσεις του από το Αφιονκαραχισάρ της Τουρκίας, είπε ότι είναι έτοιμοι να πάνε για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και ότι μπορούν να παρέμβουν αμέσως. “Η νότια Κύπρος για κάποια περίοδο έμεινε χωρίς νερό μάλλον. Είχαν ανάγκη και για πετρέλαιο. Είπαμε να τους δώσουμε νερό και καύσιμα. Οι παπάδες εκεί είπαν δεν είναι επιτρεπτό να χρησιμοποιήσουν το τουρκικό νερό και τα καύσιμα. Οι Ε/κ δεν μπορούν να κάνουν δουλειά αν δεν ρωτήσουν τους παπάδες. Αλλά αν θέλουν, ας πάρουν άδεια από τους παπάδες να πάμε να σβήσουμε την πυρκαγιά”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.

Για τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι “οι Ε/κ θέλουν να προσγειωθούν τα τουρκικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της ε/κ πλευράς” ο Βεϊσέλ Έρογλου είπε: “Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, να μας συγχωρήσουν. Για μας εκεί είναι ο ε/κ τομέας της νοτίου Κύπρου. Μόνο αν υπάρξει λύση. Εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, μην ανησυχείτε. Κάνουμε μεγάλα βήματα. Εμείς δεν είμαστε σε εκείνο το σημείο. Κατεβαίνουμε όπου θέλουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρόθεση να κατεβούμε με τα αεροσκάφη μας”.

Δεν αποδέχτηκε τους όρους της Λευκωσίας η Άγκυρα

Η “ελληνοκυπριακή πλευρά”, όπως απεκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, προσπαθεί να κατεβάσει τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στο αεροδρόμιό της, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην πρόταση της Τουρκίας για βοήθεια στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και ισχυρίστηκε ότι “η ε/κ πλευρά εκμεταλλεύεται ένα ανθρωπιστικό θέμα.”

Ο Τούρκος Υπουργός σε συνέντευξη Τύπου με τον `υπεξ` των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι “έπειτα από την πρόταση της Τουρκίας μίλησαν πολλές φορές τόσο με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όσο και με την ε/κ πλευρά.”

Από την πλευρά του ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι “μετά τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη και τώρα με την πυρκαγιά είναι εύκολο για εκείνον να πει ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει όραμα για λύση”.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός είπε πως όπου υπάρχει φυσική καταστροφή στον κόσμο η Τουρκία τρέχει πρώτη να προσφέρει τη βοήθειά της. Πρόσθεσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι το πρώτο θέμα στο ΑΕΠ της Τουρκίας και το ποσό έχει ανέβει στα 4 δις δολάρια.

“Όταν είδαμε ότι δεν μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε στην ε/κ πλευρά, διαβιβάσαμε την πρότασή μας για βοήθεια και μιλήσαμε πολλές φορές και με τον κ. Ακιντίζ και με τους Ε/κ ηγέτες”, όπως υποστήριξε. “Η ε/κ πλευρά ακόμη και σε μια τέτοια ευαίσθητη κατάσταση προσπάθησε να κερδίσει πλεονεκτήματα από την ανθρωπιστική προσέγγιση του θέματος,” ισχυρίστηκε.

“Προσπαθεί να κατεβάσει τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στην ε/κ πλευρά. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε. Το ίδιο έγινε και στην Κωνσταντινούπολη για τη Σύνοδο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Βοήθειας. Εμείς δείξαμε τη φιλοξενία μας. Ο Πρόεδρός μας παρέθεσε δείπνο. Αυτή δεν ήταν μια επίσημη εκδήλωση και καλέσαμε και τον κ. Ακιντζί στο δείπνο. Εμείς θέλαμε σε αυτό το ανεπίσημο δείπνο να έρθουν ο ένας δίπλα στον άλλο και να στείλουν μήνυμα φιλίας όπως έγινε στο Νταβός και σε άλλες εκδηλώσεις. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι πολύ σημαντικά. Οι δύο λαοί θα ζήσουν μαζί. Δεν ήταν ωραίες οι δηλώσεις που έκανε σαν να μην ήθελε να συναντηθεί με τον Ακιντζί σε ένα δείπνο φίλων. Γι` αυτό λέω στην ε/κ πλευρά, τουλάχιστον μην εκμεταλλεύεστε τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Ακόμη και αν δεν ανταποκριθείτε μην προσπαθήσετε αυτό να το αποδώσετε αλλού”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι οι παράμετροι της λύσης είναι γνωστές. “Οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις με μια δήλωσή τους. Θέλουμε μια μόνιμη και δίκαιη λύση η οποία να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και τη διζωνικότητα. Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών. Επομένως είναι πολύ φυσικό ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες. Πλέον θέλουμε τα Ηνωμένα Έθνη να συναντηθούν με τις πέντε χώρες και να καταλήξουμε σε λύση. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι γι` αυτή την καθυστέρηση. Για αυτή την καθυστέρηση υπεύθυνη είναι η ε/κ πλευρά. Πλέον η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί και πρέπει να γίνει η συνάντηση του 1 συν 5”, πρόσθεσε.

Για τα αποθέματα φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έχουν δικαιώματα και οι Τ/κ. “Πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση για το πού θα ξοδευτούν τα εισοδήματα. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η δήλωση έχει καλή πρόθεση. Είναι φυσικό τα εισοδήματα να χρησιμοποιηθούν για το κόστος της λύσης αλλά αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί από κοινού”, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι “η ε/κ πλευρά έχει αναγνωριστεί ως Κυπριακή Δημοκρατία και έχουν απαρνηθεί την ταυτότητα του τ/κ λαού. Ενόσω απαρνούνται την κυριαρχία του τ/κ λαού κατά την άποψή μου δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό όπως δεν υπήρξε εδώ και 50 χρόνια”.

Είπε ακόμα ότι κάποιος που γνωρίζει τη σχέση μητέρας πατρίδας και μικρής πατρίδας και που πιστεύει σε αυτό δεν αισθάνεται φιλοξενούμενος στην Άγκυρα αλλά στο σπίτι του.

Χαρακτήρισε “περιεκτικές” τις επαφές του με τον Υπουργό Τσαβούσογλου, ο οποίος “θεωρείται εκπρόσωπος του τ/κ λαού που υποστηρίζει τη διεθνή μας υπόθεση”. Πρόσθεσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για κάθε θέμα σε κλίμα συναντίληψης και κοινού οράματος.

“Εδώ και 50 χρόνια διεξάγονται διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε αποτέλεσμα”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι πλέον πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου και πιστεύει πως δεν πρέπει να εγκρίνουν διαπραγματεύσεις ανοιχτού τέλους, όπως επιθυμεί η ε/κ πλευρά, σύμφωνα με τον ίδιον. “Αν το αφήσουν στην ε/κ πλευρά, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για 500 ακόμη χρόνια,” υποστήριξε.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι “ο κάθε Τ/κ επιθυμεί συμφωνία στο Κυπριακό και τερματισμό των μη κανονικών όρων που ζουν εδώ και χρόνια.” Ωστόσο ανέφερε πως αυτό δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους και πως για να γίνει αυτό πρέπει “και οι γείτονές μας της νοτίου Κύπρου, οι παλιοί συνέταιροί μας να έχουν το ίδιο όραμα”.

“Δεν πιστεύω ότι οι γείτονές μας της νοτίου Κύπρου έχουν το ίδιο όραμα. Μακάρι να έρθουν στο σωστό δρόμο. Να δουν ότι το νησί της Κύπρου δεν είναι ένα νησί ελληνικό και να το αποδεχτούν. Να δουν ότι οι Τ/κ είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού και να το αποδεχτούν”, είπε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που θα το κάνουν αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι δυνατόν να υπάρξει λύση.

Ισχυρίστηκε ότι μετά τα τελευταία γεγονότα με τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και τώρα με την πυρκαγιά και “την προσπάθεια της ε/κ πλευράς να κερδίσει πλεονεκτήματα είναι εύκολο για εκείνον να πει ότι δεν έχουν το αναγκαίο όραμα για λύση”.

“Η προσδοκία μας είναι η ε/κ πλευρά να συνέλθει και να υιοθετήσει το σωστό όραμα. Να εγκαταλείψουν το συντομότερο το όραμα τους να δουν τους εαυτούς τους μοναδικούς κυρίαρχους αυτού του μικρού νησιού και τους Τ/κ μειοψηφία. Όταν το πετύχουν αυτό θα είναι εύκολο να υπάρξει συμφωνία”, σύμφωνα με τον ίδιον.

Για το φυσικό αέριο, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι “είναι πραγματικότητα πως η ε/κ πλευρά συνεχίζει να διατηρεί μια στάση ωσάν να είναι οι μόνοι που έχουν δικαιώματα στα αποθέματα φυσικού αερίου και οι Τ/κ δεν έχουν κανένα λόγο σε αυτά.” Κατά τον Ερτουγρούλογλου, ενόσω συνεχίζεται αυτή η νοοτροπία, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία ούτε στο θέμα του φυσικού αερίου ούτε στο Κυπριακό.

Τουρκές: «Να συνέλθουν οι Ελληνοκύπριοι»

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές κάλεσε τους Ελληνοκύπριους “να συνέλθουν”, κατά την έκφρασή του, αναφερόμενος στον όρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την αποδοχή βοήθειας από την Τουρκία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Τρόοδος.

“Η ε/κ πλευρά, όπως πάντα, έδειξε την απερισκεψία της. Θα πάρουν βοήθεια από εμάς αλλά ακόμη από άποψης δικής τους διπλωματίας και μπερδεμένης πολιτικής τους κάνουν αχρείαστες συζητήσεις για το αν θα λαμβάνεται το ίδιο νερό της Μεσογείου από το βορρά ή το νότο. Ελπίζω να συνέλθουν και να έχουν τον έλεγχο αυτής της κατάστασης το συντομότερο,” ανέφερε.

Η δήλωση του Τουγρούλ Τουρκές έγινε κατά τη συνάντησή του με τον `υπουργό δημοσίων έργων και συγκοινωνίας` των κατεχομένων Κεμάλ Ντουρούστ στο πρωθυπουργικό γραφείο.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy