Δεν αποδέχονται ενοχή οι κατηγορούμενοι στη 2η ποινική υπόθεση της BoC

Μη παραδοχή στις κατηγορίες που τους απήγγειλε σήμερα η Κατηγορούσα Αρχή, απάντησαν οι κατηγορούμενοι στην 2η ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην στελεχών της.

Η υπόθεση αφορά την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης. Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Αντρέας Αρτέμης, Γεώργιος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρη και Κώστας Χατζήπαπα.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απέρριψε αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για αναβολή της υπόθεσης, καλώντας τους να απαντήσουν σήμερα στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, όπως είχε προγραμματιστεί κατά την τελευταία δικάσιμο.

Ο δικηγόρος της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε ότι τέσσερις εκ των κατηγορουμένων και συγκεκριμένα οι Τράπεζα Κύπρου, Αντρέας Αρτέμης, Γεώργιος Γεωργιάδης και Κώστας Σεβέρης, καταχώρησαν στο Ανώτατο Δικαστήριο αίτηση για έκδοση προνομιακού εντάλματος certiorari για έλεγχο της ορθότητας και της νομιμότητας της ενδιάμεσης απόφασης του δικαστηρίου.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας με ενδιάμεση απόφαση του στις 7 Απριλίου απέρριψε όλες τις προδικαστικές ενστάσεις που ήγειρε η υπεράσπιση μετά την τροποποίηση του κατηγορητηρίου το οποίο, σύμφωνα με την απόφαση, αποκαλύπτει ποινικό αδίκημα με την απαραίτητη ακρίβεια.

Ο δικηγόρος της τράπεζας είπε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο όρισε την εξέταση της αίτησης στις 10 Μαΐου και ζήτησε όπως η παρούσα υπόθεση οριστεί για συνέχιση μετά την ημερομηνία αυτή.

Ανέφερε ακόμη ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων σε αυτή την υπόθεση είναι κατηγορούμενοι και στην 1η ποινική υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και ως εκ τούτου, όπως υποστήριξε, είναι καταπιεστικό εκ των πραγμάτων τα ίδια πρόσωπα να υποβάλλονται σε ταυτόχρονες ποινικές διαδικασίες με παρόμοια αδικήματα.

Ο δικηγόροι του Αντρέα Αρτέμη και Γιώργου Γεωργιάδη αναφέρθηκαν επίσης στο ενδεχόμενο καταχώρησης αιτήματος αναστολής της διαδικασίας στη βάση της αρχής ότι δεν μπορεί κάποιος να δικάζεται δύο φορές δεδομένου ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι κατηγορούμενοι εξετάστηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Το αίτημα για αναβολή της υπόθεσης υιοθέτησαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης όλων των κατηγορουμένων, πλην του δικηγόρου του Γιάννη Κυπρή ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα του πελάτη του να απαντήσει στις κατηγορίες.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής δεν έφερε οποιοδήποτε ένσταση στο αίτημα για αναβολή με το Δικαστήριο να διακόπτει σε κάποια στιγμή τη διαδικασία για δέκα περίπου λεπτά προκειμένου να αποφασίσει σχετικά.

Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον της δικαιοσύνης, η οποία θα πρέπει, όπως ανέφερε, να απονέμεται σε μέσα σε εύλογο χρόνο, απέρριψε τα αιτήματα για αναβολή και κάλεσε τους κατηγορούμενους να απαντήσουν στις κατηγορίες που τους απήγγειλε η Κατηγορούσα Αρχή. Ακολούθως, όρισε την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης στις 3 Ιουλίου, στις 9 το πρωί, με τους κατηγορούμενους να αφήνονται ελεύθεροι υπό όρους για διασφάλιση της παρουσίας τους κατά την επόμενη δικάσιμο.
Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις κατηγορίες αφορούν το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και οι δύο το αδίκημα της ψευδορκίας. Ο Ανδρέας Ηλιάδης αντιμετωπίζει και τις έξι κατηγορίες. Για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, η Τράπεζα Κύπρου αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες, ο κ. Κυπρή δύο κατηγορίες και οι Αρτέμης, Γεωργιάδης, Σεβέρη και Χατζήπαπα αντιμετωπίζουν μόνο μία κατηγορία.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy