Δεν αποκλείει παρέμβαση της ΕΚΤ ο Νοβότνι

Η νίκη έκπληξη του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες “δεν είναι μια καλή ημέρα για την παγκόσμια οικονομία” και θα μπορούσε να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) “να παρέμβει”, τόνισε την Τετάρτη το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι.

Ο κ. Νοβότνι δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, ότι η ΕΚΤ είναι “έτοιμη να παρέμβει», όπως ο ίδιος προειδοποίησε, για “μαζικές ανασφάλειες” μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, που ταρακούνησε τις αγορές παγκοσμίως.

“Μια στενή παρακολούθηση (της κατάστασης) είναι ασφαλώς απαραίτητη αυτή τη στιγμή”, τόνισε ο κ. Νοβότνι, ο οποίος είναι και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.

Η ανάκαμψη της Ευρώπης θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί εάν η προεδρία Τραμπ κάνει “απειλητική στροφή”, υπογράμμισε.

Ο κ. Νοβότνι είπε ακόμη ότι αναμένει “μια περίοδο αβεβαιότητας μεσοπρόθεσμα”, όπως είχε συμβεί μετά την απόφαση της Βρετανίας τον περασμένο Ιούνιο να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ ανέφερε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς να προβλεφθεί αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό ακόμη να αυξήσει τα επιτόκια τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

“Αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος αντίδρασης, σε γενικές γραμμές, της αμερικανικής οικονομίας”, σημείωσε.

Εξάλλου, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Peter Praet ζήτησε επίσης όπως υπάρξει ηρεμία.

“Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ήρεμοι – πιο ήρεμοι σίγουρα από ό,τι οι αγορές”, είπε ο κ. Praet, στο περιθώριο τραπεζικού συνεδρίου στις Βρυξέλλες.

“Είναι πολύ νωρίς για να αντιδράσουμε σε τέτοια γεγονότα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”, τόνισε.

“Νομίζω ότι όλη η επικοινωνία σχετικά με τη νομισματική πολιτική δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει ως αποτέλεσμα”, πρόσθεσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy