Δεν αρέσουν οι ασυλίες σε Τούρκους στρατιωτικούς από τη Γερμανία

Μια σειρά από θέματα στέκονται στον δρόμο των «καλών σχέσεων» μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας και σε αυτά προστέθηκε η απόφαση του Βερολίνου να χορηγήσει άσυλο σε εκατοντάδες στρατιωτικούς και διπλωμάτες που για την Άγκυρα είναι «ύποπτοι» για σχέσεις με τον υπ’ αριθμόν έναν εχθρό της, τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τελεσίγραφο θυμίζει η χθεσινή δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ: «Η Γερμανία πρέπει να αποφασίσει ένα πράγμα: εάν θέλει να βελτιωθούν οι σχέσεις της με την Τουρκία… τότε πρέπει να στραφεί προς την Τουρκική δημοκρατία» και όχι προς στους υποστηρικτές τού Γκιουλέν, τόνισε ο Γιλντιρίμ μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι αρκετά τεταμένες εδώ και ένα χρόνο, με την Άγκυρα να τραβάει κι άλλο το σχοινί απαγορεύοντας σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντσιρλίκ.

Ο Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε με την ομιλία του χθες ότι η έγκριση του αιτήματος ασύλου στους ύποπτους για συνέργεια στο αποτυχημένη πραξικόπημα άνοιξε τον δρόμο για νέες εντάσεις.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ανοιχτά ότι αναζητείται πλέον εναλλακτική βάση για τους Γερμανούς στρατιώτες μακριά από την Τουρκία, με πιθανότερη λύση αυτή της Ιορδανίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy