Δεν χαρίζει κάστανο στον Ρωμανό η κυβέρνηση

Φωτογραφία από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τη Βουλή (twitter: @dromografos)

Αδιάλλακτη εμφανίζεται η κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού που βρίσκεται στην 30η ημέρα απεργίας πείνας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης τη Δευτέρα δηλώνοντας πως δεν μπορεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη κάλεσε την αντιπολίτευση αν έχει κάποια λύση να την καταθέσει. Αυτό συνέβη, με σειρά τροπολογιών που έδιναν λύση στο ζήτημα, ωστόσο ο Χαράλαμπος Αθανασίου τις απέρριψε όλες εμμένοντας στην δική του πρόταση για εξ αποστάσεως σπουδές των υπόδικων – κρατούμενων και επαναλαμβάνοντας πως ο Ρωμανός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το βραχιολάκι «εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, δηλαδή κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου».

«Αυτό μπορούμε να κάνουμε. Να συμβάλουμε όλοι να μην επέλθει το μοιραίο», είπε ο Αθανασίου. «Λύση υπάρχει, αρκεί να υπάρχει και πολιτική βούληση», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τελευταία προσπάθεια της αντιπολίτευσης ήρθε με τροπολογία του Γιάννη Πανούση που συνυπογράφουν βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η οποία προβλέπει πως εντός εξαμήνου ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί με απόφασή του και εφόσον έχει ξεκινήσει η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, να δίνει το δικαίωμα στον αιτούντα να κάνει χρήση του μέτρου για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι χωρίς να εμπίπτει στις υφιστάμενες εξαιρέσεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τις ένοπλες ληστείες. Σημειώνεται πως τροπολογία κατέθεσε και το ΠΑΣΟΚ ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα η πιλοτική εφαρμογή της χρήσης συσκευών εντοπισμού, τα λεγόμενα «βραχιολάκια» για όλους τους κρατούμενους φοιτητές. (Φωτογραφία απο τον Δρομογράφο)
Ο Ρωμανός είναι θετικός για το βραχιολάκι, ενώ η αντιπολίτευση επιδιώκει να διασφαλίσει πως ο απεργός πείνας, η κατάσταση της υγείας του οποίου είναι σε οριακή κατάσταση, θα έχει το δικαίωμα να υπαχθεί στη σχετική ρύθμιση. «Με τους όρους που θέτετε εξαιρείται τον Ρωμανό», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης. «Δεν θέλει να πεθάνει, δεν θέλει να αποδράσει. Να σπουδάσει θέλει», έχει τονίσει ο συνήγορος του Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, ενώ ο καθηγητής του στις φυλακές Αυλώνα πρότεινε μέχρι και να τον συνοδεύει ο ίδιος στη σχολή του για να παρακολουθεί τα μαθήματά του. Εν τω μεταξύ το κύμα συμπαράστασης στον απεργό πείνας διογκώνεται. Μετά και την απόρριψη των τροπολογίων. Αλληλέγγυοι απηύθυναν κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έξω από τη Βουλή. Στη συγκέντρωση με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, παρίσταται και ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού.

Η συζήτηση στη Βουλή διεξάγεται μετά την απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου για τον Νίκο Ρωμανό, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει και σε απεργία δίψας σε περίπτωση που περάσει η ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως. «Ένας ακόμη δεσμός με τη ζωή του Νίκου Ρωμανού έσπασε. Μόνη ελπίδα είναι η τροπολογία στη ρύθμιση που θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή. Είναι η τελευταία ελπίδα και του Ρωμανού για να μην αρχίσει την απεργία δίψας. Όπως λύση είναι και το βραχιολάκι», είχε δηλώσει νωρίτερα ο συνήγορος του Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης μετά τη ανακοίνωση της απόρριψης της προσφυγή για ακύρωση της αρνητικής απόφασης του δικαστικού συμβουλίου σχετικά με τις εκπαιδευτικές άδειες. Η εισαγγελική λειτουργός έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πειραιά.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου κατά την τοποθέτησή του ανέφερε πως το «βραχιολάκι» θα εφαρμοστεί και στον Ρωμανό «εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, δηλαδή κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου». Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την τροπολογία, που υπέβαλλαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές, σημειώνοντας παράλληλα πως «με την ευκαιρία του Ρωμανού είπαμε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για το ‘βραχιολάκι’».

«Ευχόμαστε να μην επιβεβαιώσετε τους χειρότερους φόβους μας», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, και συνεχίζοντας ανέφερε: «Περίμενα με πολύ καλή πίστη να σας ακούσω γιατί αυτό που κρίνεται σήμερα είναι η αξιοπιστία της Πολιτείας απέναντι σε εκείνους τους οποίους έχει στην ευθύνη της και οι κρατούμενοι είναι ανθρώπινες υπάρξεις και για ότι τους συμβαίνει έχει την ευθύνη η Πολιτεία». «Ο Ρωμανός ζητά εκείνο που εγγυάται η Πολιτεία το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Εισήχθη, τον βραβεύσατε και τώρα συμπεριφέρεστε ως πολιτικοί απατεώνες. Είναι εξαπάτηση. Είναι τεράστια η ευθύνη της Πολιτείας» πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον να επανεξετάσει την στάση του.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε επίσης πως με τις εξαιρέσεις που έχει η τροπολογία του Αθανασίου για το βραχιολάκι ουσιαστικά ο Ρωμανός εξαιρείται. «Μην κρυβόμαστε. Έχετε κάποιο επιχείρημα για το οποίο δεν θέλετε να πάει ο συγκεκριμένος άνθρωπος στην σχολή του; Να το ακούσουμε. Ο σκοπός είναι να εξουθενωθεί, να υποταγεί; Ξανασκεφτείτε το».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι είναι ψευδές το επιχείρημα ότι η Πολιτεία στέρησε τις εκπαιδευτικές άδειες από τον Ν. Ρωμανό και ότι εκδικείται για τις απόψεις του και τις πράξεις του. «Δεν είναι αληθές. Η δημοκρατία δεν εκδικείται με βάση το φρόνημα» είπε, σημειώνοντας πως όσοι διαβάσουν τον Ποινικό Κώδικα θα διαπιστώσουν ότι λέει πως ο επιτυχών δεν δικαιούται αυτόματα άδεια και πως το δικαστικό συμβούλιο και ο ανακριτής κρίνουν το αίτημα.

«Αυτοί είναι οι αρμόδιοι. Όσοι μπήκαν στον κόπο θα κατάλαβαν ότι είχε ελάχιστες πιθανότητες να λάβει άδεια όχι γιατί το θέλει η κυβέρνηση και ο υπουργός αλλά διότι έτσι ορίζει ο νόμος» τόνισε. Είπε, πάντως, ότι «μπορεί σήμερα να μην δικαιούται αδείας, έπειτα όμως από ένα χρονικό διάστημα μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις». «Η Πολιτεία δεν του στέρησε εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται. Είναι διαφορετικό τι δικαιούται και τι δεν δικαιούται ένας έγκλειστος που πετυχαίνει την εισαγωγή σε σχολή» σημείωσε.

Και υπογράμμισε ότι «στο μέτρο του δυνατού πρέπει να τους διαφυλάξουμε να σπουδάσουν», εξηγώντας ότι «η τεχνολογία δίνει λύσεις με την δυνατότητα της εξ αποστάσεως παρακολούθησης των σπουδών». Εξέφρασε για άλλη μια φορά την ευχή να αναθεωρήσει ο Ρωμανός την απόφασή του και να σταματήσει την απεργία πείνας. Όσον αφορά την καθυστέρηση του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης, τόνισε ότι για αυτό ευθύνονται οι εταιρείες που έχουν εμπλακεί και ότι ο ίδιος έχει δώσει εντολή να επισπευσθούν οι διαδικασίες «και να τρέξει το θέμα».

Νέα τροπολογία από την αντιπολίτευση

Πάντως, νέα τροπολογία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Γιαννη Πανούση από τη ΔΗΜΑΡ, την οποία συνυπογράφουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές τονίζουν την ανάγκη να διευκρινιστεί απολύτως και να διασφαλιστεί ότι το μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα εφαρμοστεί, χωρίς εξαιρέσεις, για τον Νίκο Ρωμανό.

Η τροπολογία προβλέπει ότι εντός εξαμήνου ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί με απόφασή του και εφόσον έχει ξεκινήσει η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, να δίνεται το δικαίωμα στον αιτούντα να κάνει χρήση του μέτρου για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι χωρίς να εμπίπτει στις υφιστάμενες εξαιρέσεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τις ένοπλες ληστείες.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy