Δεν εμφανίζεται αισιόδοξος για επανέναρξη των συνομιλιών ο Ερχιουρμάν

Σημαντική θεωρεί ο Τουφάν Ερχιουρμάν την επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ θεωρώντας ότι θα ετοιμάσει έκθεση για να ενημερώσει τον ΓΓ και πιθανόν το ΣΑ του ΟΗΕ για τις επαφές ενώ υποστήριξε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δίδει την εντύπωση ότι παίζει με τον χρόνο υποθέτοντας ότι αυτό θα είναι προς όφελος της ε/κ «διοίκησης», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
«Αυτή η υπόθεση δεν είναι σωστή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΡΤΚ και «πρωθυπουργός» μετά την συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη που εγκαινίασε σήμερα σειρά επαφών με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα. Ο κ. Ερχιουρμάν θεωρεί, όπως είπε, ότι το να συνεχίζει το υφιστάμενο στάτους κβο δεν επιφέρει ζημιά μόνο στους Τ/κ αλλά και στους Ε/κ και αυτό θα πρέπει να μεταφερθεί στην κ. Λουτ, όπως και το να καταλάβει ότι η ε/κ πλευρά παίζει με το χρόνο, όπως ισχυρίστηκε.
 
Ο πρόεδρος του ΡΤΚ και «πρωθυπουργός» στάθηκε στη λέξη «νοοτροπία» που χρησιμοποιεί τελευταίως ο Τ/κ ηγέτης, υποστηρίζοντας ότι η νοοτροπία των Ε/κ δεν φαίνεται μόνο από την ηγεσία (σσ: εννοεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη) αλλά και από άλλους πολιτικούς χώρους, φέροντας ως παράδειγμα τις αντιδράσεις που υπήρξαν «για να ένα τόσο δα μικρό λεξικό που ετοιμάστηκε. Παρακολουθούμε πραγματικά με ανησυχία τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα της άσκησης πίεσης προς τους δημοσιογράφους που το ετοίμασαν. Γιατί δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό από άποψης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε από δημοκρατικής άποψης, και φανερώνει με άσχημο τρόπο αυτή τη νοοτροπία».
 
Γίνεται λόγος για το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, συνέχισε ο Τουφάν Ερχιουρμάν σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή υπάρχει μια μερίδα ε/κ κομμάτων που προβαίνουν σε ενέργειες για να εμποδίσουν κάτι τέτοιο ενώ σε παρόμοιες ενέργειες προβαίνουν μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αμμοχώστου, εκπρόσωποι των εμπόρων και των καταστηματαρχών, ισχυρίστηκε. «Όλα αυτά δείχνουν κάτι, ότι η νοοτροπία του να συνεχίσει το στάτους κβο ως έχει, δεν υπάρχει μόνο στους διοικούντες, αλλά και σε άλλα μέρη (της κοινωνίας) και αυτό πρέπει να το καταλάβουν τα ΗΕ».
 
Εμείς λέμε, συνέχισε, ότι εάν θέλουμε να αλλάξει αυτό το στάτους κβο και να φτάσουμε σε μια λύση αυτό δεν θα είναι μόνο προς όφελος των Τ/κ αλλά και των Ε/κ, όμως εάν συνεχίζει αυτό το στάτους κβο, αυτό δεν θα είναι εναντίον μόνο των Τ/κ, αλλά και των Ε/κ. «Αυτό βλέπουμε ότι μέχρι σήμερα δεν το έχουν καταλάβει (οι Ε/κ)». Οι Ε/κ, πρόσθεσε, θέλουν να συνεχίσει το στάτους κβο ως έχει κατηγορώντας την τ/κ πλευρά συνεχώς και παίζοντας με το χρόνο κι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να το δει ο ΟΗΕ. Θεωρεί δε ότι ο κ. Ακιντζί αυτό θα μεταφέρει στην κ. Λουτ, δήλωσε ο Τουφάν Ερχιουρμάν.
 
«Γι’ αυτό θα δούμε εάν μετά την επίσκεψη της κ. Λουτ θα προκύψει κάτι πολύ σημαντικό ή όχι. Εάν με ρωτάτε, εγώ δεν έχω υψηλές προσδοκίες». Τουλάχιστον, συνέχισε, θα δοθεί μια αντικειμενική εικόνα στα ΗΕ και όχι όπως πάντα ισορροπημένη, χωρίς να επιρρίπτονται ευθύνες σε καμιά πλευρά, χωρίς να έχει καμιά πλευρά πιο θετική εικόνα από την άλλη.
 
Ερωτηθείς εάν προβλέπει επανέναρξη της διαδικασίας μετά την επίσκεψη Λουτ, ο πρόεδρος του ΡΤΚ είπε ότι εάν δεν τεθεί ολόκληρη η εικόνα αντικειμενικά «δεν είναι εφικτό να αναμένεται ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Γι’ αυτό θέλω να δοθεί η πλήρης εικόνα με αντικειμενικότητα. Βλέπουμε ότι σε όλες τις εκθέσεις (του ΟΗΕ) υπάρχει μια προσπάθεια διαφύλαξης των ισορροπιών. Εάν και η κ. Λουτ πράξει το ίδιο και δεν αντικατοπτριστεί η αντικειμενική πραγματική εικόνα που υπάρχει, δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβάλει και πολύ. Αυτό που θα συμβάλει στη διαδικασία είναι να παρουσιαστούν τα πράγματα αντικειμενικά, χωρίς να στοχεύουν σε οποιαδήποτε ισορροπία. Εάν όχι δεν πιστεύω ότι θα συμβάλει πολύ στη διαδικασία, εκθέσεις έχουμε δει πολλές».
 
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από την ε/κ πλευρά που προβάλλουν το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων προ της επίσκεψης Λουτ, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι αυτό ήταν στρατηγική της ε/κ πλευράς πριν το Κραν Μοντανά που προερχόταν από την αδιαλλαξία τους, όπως υποστήριξε. Τώρα με τον ίδιο τρόπο εφαρμόζουν την ίδια τακτική και στρατηγική, είπε, αλλά «ήρθε η ώρα να δούμε τα πράγματα αντικειμενικά».
 
Υποστήριξε δε ότι το πραγματικό θέμα είναι ότι ο «νότος» δεν είναι πρόθυμος να διαμοιραστεί την δομή εξουσίας στην Κύπρο, οι Ε/κ είναι απρόθυμοι και στο θέμα της πολιτικής ισότητας και στο να ζήσουμε μαζί και υπάρχουν τελευταία παραδείγματα γι’ αυτό.
 
Είναι στρατηγική των Ε/κ να στρέφουν μονίμως την προσοχή προς την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, αλλά νομίζω πως τα ΗΕ πλέον το έχουν καταλάβει αυτό, γι’ αυτό και από την αρχή είπα ότι ελπίζω πως αυτή τη φορά η έκθεση που θα ετοιμασθεί θα είναι αντικειμενική, δήλωσε ο κ. Ερχιουρμάν.
 
Τα θέματα της πολιτικής ισότητας και του διαμοιρασμού της εξουσίας και της ευμάρειας ολόκληρου του νησιού (σσ: εννοεί τους υδρογονάνθρακες) είναι εξίσου σοβαρά με εκείνα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και εάν έχουν καταλάβει πως η ε/κ πλευρά σε αυτά χρονοτριβεί, τότε πρέπει να αντικατοπτριστεί στην έκθεση «να υπάρξει ένα νέο παράδειγμα, έχουμε ανάγκη την αλλαγή παραδείγματος». Και το ερώτημα κατέληξε, είναι εάν η κ. Λουτ και τα ΗΕ θα συμβάλουν ή όχι σε αυτή την αλλαγή παραδείγματος, όπως την ονόμασε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy