Δεν επηρεάζεται φέτος ο τουρισμός από ενδεχόμενο Brexit

Τα προβλήματα και οι προοπτικές του κυπριακού τουρισμού τέθηκαν σήμερα στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με τους αρμόδιους να ενημερώνουν τα μέλη της Επιτροπής ότι το ενδεχόμενο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν επηρεάζει τουλάχιστο για φέτος τον τουριστικό τομέα της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από τους αρμόδιους σε ό,τι αφορά τα θετικά στοιχεία για τον τουρισμό που καταγράφονται για τη φετινή χρονιά με τις αφίξεις να προσεγγίζουν τα 3 εκατομμύρια τουριστών.

Απ` εκεί και πέρα, εξήγησε, έχουν προκύψει διάφορα θέματα τα οποία πρέπει από κοινού να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να υπάρξουν ικανοποιητικές αποδόσεις και για τις επόμενες χρονιές.

«Έχουμε εισηγηθεί όπως αρχίσουν όλοι να σκέφτονται πώς μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα αυτές τις αφίξεις φέτος για να χτίσουμε και την επόμενη χρονιά ή και τις επόμενες χρονιές. Αυτά τα 3 εκατομμύρια τουριστών μπορούν, ανάλογα με τη συμπεριφορά μας, να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό και για τις επόμενες χρονιές» δήλωσε, εξηγώντας πως σε αυτό το πλαίσιο πρέπει «όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που αφορούν πολύ ψηλές τιμές σε κάποια προϊόντα, διάφορες παρανομίες και να επιλύσουμε προβλήματα σε σχέση με την προσβασιμότητα και ελκυστικότητα της Κύπρου ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο».

Όπως είπε, η συζήτηση θα συνεχιστεί, ενδεχομένως και πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών της Βουλής, για να εξεταστούν οι δράσεις που έχουν δρομολογηθεί από τους εμπλεκόμενους και η Επιτροπή θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα το συντομότερο δυνατό.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού δήλωσε ότι ο τουρισμός είναι και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι η ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας. Ανέφερε ακόμα ότι κατά τη σημερινή συνεδρία έχει συζητηθεί το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό και έχει δοθεί από το Υπουργείο η υπόσχεση ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η εξαιρετικά μεγάλης σημασίας μελέτη.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις ενέργειες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει εκπονήσει μελέτη και έχει επεξεργαστεί σειρά προτάσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές θα αξιοποιηθούν από την Πολιτεία και τους τουριστικούς εταίρους ώστε να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας πραγματικά καινοτόμου τουριστικής μεταρρύθμισης.

Ο κ. Κώστα εξέφρασε ικανοποίηση για τις θετικές επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας για το 2015 και το α` εξάμηνο του 2016 οι οποίες, όπως είπε, με τις αυξημένες αφίξεις τουριστών και τα αυξημένα έσοδα παρέχουν πολύ σημαντική στήριξη στην κυπριακή οικονομία. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τις μέχρι τώρα κρατήσεις για τους επόμενους μήνες, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν θα πρέπει να προκαλέσουν εφησυχασμό αλλά να ωθήσουν στην υλοποίηση του κοινού στόχου που είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας με την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, την προσέλκυση τουριστών και από άλλες αγορές πέραν της Βρετανίας και της Ρωσίας, την επέκταση της πετυχημένης της εφαρμογής του πολύ πετυχημένου μηχανισμού ηλεκτρονικής προέγκρισης βίζας, τον περιορισμό του all inclusive, την πάταξη της αισχροκέρδειας και της παρανομίας και τη μείωση των πολύ ψηλών τελών στα αεροδρόμια.

Σε .ο,τι αφορά τέλος την πρόθεση της Κυβέρνησης για προώθηση της δημιουργίας υφυπουργείου τουρισμού, ο κ. Κώστα είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχτεί τα κονδύλια για τον τουρισμό να τα διαχειρίζονται ιδιώτες και όχι το κράτος το οποίο και θα πρέπει, όπως ανέφερε, να έχει την ευθύνη ελέγχου της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος προς όφελος των καταναλωτών.

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου είπε σε σχέση με πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό από το Brexit ότι φέτος δεν τίθεται θέμα σε ό,τι αφορά τις εισροές τουριστών, πρόσθεσε όμως πως υπάρχει θέμα με τα τουριστικά γραφεία στο εξωτερικό καθώς μπορεί οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι τουριστικοί πράκτορες να έχουν πάρει μια προκαταβολή, δεν έχει υπολογιστεί ωστόσο το Brexit. «Ένα ζήτημα το οποίο προκαλεί προβληματισμό είναι ότι δεν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με τη Βρετανία στον τομέα των αερομεταφορών, θέμα το οποίο θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει», είπε.

Η κ. Θεολόγου είπε ότι η μελέτη που αφορά το Στρατηγικό Σχεδιασμό για τον Τουρισμό θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και αυτά τα ζητήματα, γενικότερα τους εξωτερικούς παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τον τουρισμό.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των καταγγελιών που λαμβάνει ο ΚΟΤ και το αρμόδιο Υπουργείο, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει το όποιο θέμα προκύπτει να κλείνει με την εξυπηρέτηση της εκάστοτε καταγγελίας αλλά οι καταγγελίες αυτές να λαμβάνονται υπόψη για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

 

KYΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy