Δεν ικανοποιήθηκαν οι εκπαιδευτικοί

Η γραπτή πρόταση ΥΠΟΙΚ θα καθορίσει τη συνέχεια στη συνάντηση με τον ΠτΔ

Η γραπτή πρόταση που θα καταθέσει ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, θα καθορίσει το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των τριών οργανώσεων το αποτέλεσμα της συνάντησης δεν ικανοποιεί στο παρόν στάδιο τα αιτήματα που έχουν θέσει, εντούτοις αυτό θα κριθεί στη συνέχεια από τη γραπτή πρόταση που θα καταθέσει ο Υπουργός Οικονομικών την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017, στην οποία θα περιληφθούν και όσα διαμείφθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον ΠτΔ, πέραν των όσων ήδη συζητήθηκαν στη συνάντηση που προηγήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών, στις 3 Νοεμβρίου 2017.

Οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων είχαν την ευκαιρία, όπως σημειώνουν, να θέσουν ενώπιον του ΠτΔ και να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων των 13.000 εκπαιδευτικών που εκπροσωπούν.

Τόνισαν ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια να ορθοποδήσει ο τόπος από την οικονομική κατρακύλα στην οποία περιέπεσε εξαιτίας, κυρίως, της διαφθοράς, της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, της μεγάλης φοροδιαφυγής, των διαδοχικών λαθών και σκανδάλων στον τραπεζικό τομέα και γενικά απαράδεκτων πολιτικών που ακολουθήθηκαν.

Η εν λόγω πρόταση η οποία θα τεθεί ενώπιον των εκπαιδευτικών οργανώσεων προκειμένου να αποτελέσει

Συμφωνία Πλαίσιο μέχρι το τέλος του 2018 αναμένεται να περιλαμβάνει, κυρίως, τα ακόλουθα:

•Σταδιακή κατάργηση των αποκοπών με σκοπό την αποκατάσταση των μισθών.

•Διαβούλευση των μερών για καθορισμό του ποσοστού παραχώρησης γενικών αυξήσεων ή/και μείωσης της αποκοπής μισθών που θα αποδοθεί εντός του 2018. Η διαβούλευση αυτή θα ολοκληρωθεί όχι αργότερα από τις 31/5/2018.

•Εγγραφή στη ΜΕΠΕΥ και έναρξη συζήτησης για την εξεύρεση τρόπων πρόωρης αφυπηρέτησης εκπαιδευτικών που επιθυμούν να το πράξουν, χωρίς την επιβολή των επιβαρύνσεων που ισχύουν σήμερα. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 31/5/2018.

•Έναρξη συζήτησης για τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας για όσους εκπαιδευτικούς δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα συνταξιοδοτικό σχέδιο και το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ. Η κυβερνητική πρόταση θα παρουσιαστεί σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21/11/2017, στο Υπουργείο Οικονομικών.

•Επανεξέταση του αιτήματος των εκπαιδευτικών οργανώσεων για κατάργηση της αποκοπής του 0,8% – 2%, η οποία έγινε για επαναδιορισμό εκτάκτων εκπαιδευτικών. Το αίτημα αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη διαβούλευση για τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών που θα ολοκληρωθεί μέχρι την 31/5/2018.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy