Δεν είναι αήττητος ο καρκίνος… Ίαση στο 55%

Όλοι στη μάχη κατά του καρκίνου

Ο καρκίνος δεν είναι αήττητος, διεμήνυσε χθες ο Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου Δρ Αδάμος Αδάμου και κάλεσε το κοινό να συμμετέχει στη μάχη ενάντια στον καρκίνο, στηρίζοντας τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου. Στην Κύπρο τα νέα κρούσματα καρκίνου κάθε χρόνο ξεπερνούν τις 4.000. Παρά την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα νέα περιστατικά, το ποσοστό πλήρους ίασης της νόσου, σύμφωνα με τον Δρα Αδάμου, αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια από το 50% στο 55%. Καρκίνος, τόνισε, δεν σημαίνει θάνατος. «Οραματιζόμαστε ένα κόσμο χωρίς την ανάγκη παρηγορητικής φροντίδας», είπε, για να προσθέσει ωστόσο ότι «απέχουμε πολύ απ’ αυτό το στόχο γι’ αυτό και «στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η προσφορά ασφαλούς, αναβαθμισμένης και ποιοτικής παρηγορητικής φροντίδας σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη».

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου χθες, με την ευκαιρία της 43ης Πορείας Χριστοδούλας, ο Δρ Αδάμου ανακοίνωσε την επέκταση του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» -έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020. Είπε ακόμη ότι στα άμεσα σχέδια του Αντικαρκινικού Συνδέσμου είναι η μετατροπή του Ευαγόρειου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας στη Λεμεσό σε πλήρες Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας με δυνατότητα 24ωρης περίθαλψης. Ο Δρ Αδάμου αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρει ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος στους καρκινοπαθείς κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην κατ’ οίκον φροντίδα. Από την υπηρεσία αυτή σήμερα εξυπηρετούνται 2.500 καρκινοπαθείς σε παγκύπρια βάση, ενώ παράλληλα λαμβάνουν και ψυχοκοινωνική στήριξη. Σε ό,τι αφορά την κρατική χορηγία είπε ότι καλύπτει μόνο το 1/5 του προϋπολογισμού του Συνδέσμου «και είναι χάρη στον κόσμο που ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος μπορεί και επενδύει σε σημαντικές υπηρεσίες προς τους καρκινοπαθείς». «Η πορεία Χριστοδούλας είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων για τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο, αφού επιτρέπει στο Σύνδεσμο να λειτουργεί αλλά και να αναβαθμίσει τις δωρεάν υπηρεσίες που προσφέρει στους ασθενείς με καρκίνο και στις οικογένειές τους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Εξήρε, βεβαίως, και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τράπεζα Κύπρου, η οποία τα τελευταία 20 χρόνια στέκεται εμπράκτως στο πλευρό του Αντικαρκινικού Συνδέσμου.

karkinos adamou

 

Από τη δική του πλευρά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Χριστάκης Πατσαλίδης, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Τράπεζας τονίζοντας ότι «η δική μας μάχη, ως Τράπεζα Κύπρου, ενάντια στον καρκίνο δεν τελειώνει ποτέ. Είναι δεδηλωμένη η απόφασή μας να στηρίζουμε την κοινωνία και τους πολίτες και έμπρακτα το κάνουμε μέσα από την εταιρική κοινωνική μας ευθύνη που θέτει στις προτεραιότητές της τα θέματα υγείας».

Η φετινή εκστρατεία πραγματοποιείται με τη συνεργασία και συμμετοχή του φιλανθρωπικού οργανισμού «Γκολ στη Ζωή». Αγαπημένοι ποδοσφαιριστές, παλαίμαχοι και εν ενεργεία, μπαίνουν στη μάχη κατά του καρκίνου και στέλνουν τα δικά τους μηνύματα. Κατά τη διάσκεψη Τύπου οι ομιλητές κάλεσαν το κοινό να στηρίξει τον παγκύπριο οδικό έρανο την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018. Εθελοντές με τις γνωστές κίτρινες φανέλες και τα καπελάκια της πορείας θα δέχονται τις εισφορές του κοινού. Αφετηρία αποτελεί το ποσό των 25.000 ευρώ που συγκεντρώθηκε από την ομάδα των δρομέων της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι έτρεξαν για το σκοπό αυτό στον πρόσφατο Μαραθώνιο Λεμεσού.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy