«Δεν υπάρχει κανένας τόπος σαν το σπίτι σου»

Χιλιάδες διασχίζουν θάλασσες για να γλιτώσουν από το θάνατο

Μηνύματα αλληλεγγύης, ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης έστειλε η χθεσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΠΕΟ και τουρκοκυπριακά συνδικάτα στο πλαίσιο της Μέρας Δράσης που διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Μηνύματα τα οποία έχουν τη δική τους βαρύτητα σε μια περίοδο όπου αναβιώνουν φαινόμενα φασισμού και ρατσισμού.

Το δικό του ευχαριστώ έστειλε στους Κύπριους ο 21χρονος Robavine Azangu, αιτητής ασύλου από το Καμερούν, την ίδια ώρα όμως, μέσα από τα βιώματα που τον ανάγκασαν να ξεριζωθεί από τον τόπο του, υπενθυμίζει ακριβώς ότι κανένας άνθρωπος δεν επιθυμεί να γίνει πρόσφυγας χωρίς λόγο. «Ο κόσμος που ζούμε σήμερα είναι άνισος, είναι εχθρικός σε σχέση με αυτό που οι άνθρωποι περνούν. Ο κόσμος έχει γίνει ένα χωριό στο οποίο οι προνομιούχοι υπονομεύουν τους λιγότερο προνομιούχους. Οι καρδιές πολλών ηγετών έχουν δηλητηριαστεί, δεν ακούουν πλέον τους ανθρώπους που τους ψήφισαν, αλλά μόνο τους εαυτούς τους. Η κακή διακυβέρνηση έχει κάνει τους στρατιώτες να πυροβολούν και να σκοτώνουν τους συναδέλφους τους, αδελφούς και αδελφές, αντί να τους προστατεύουν.

Οι συγκρούσεις, οι πόλεμοι, οι μαζικές δολοφονίες, η αυθαίρετη σύλληψη και η απαγωγή έχουν εξαναγκάσει ανθρώπους να μετακινηθούν από τη ζώνη άνεσής τους σε μια αόριστη και άγνωστη ζώνη. Δεν υπάρχει κανένας τόπος σαν το σπίτι σου. Κανένας δεν επιθυμεί να φύγει από το σπίτι του και να πάει σε ένα άλλο εάν υπάρχει ειρήνη στο σπίτι του. Κανένας δεν θα περάσει μέσα από τις βαθιές θάλασσες και τους ωκεανούς για να πάει σε άλλη χώρα αν έχει ειρήνη στη χώρα του. Κανείς δεν θα εγκαταλείψει την τύχη του στη χώρα του και να διαφύγει σε άλλη χώρα, εάν η ζωή του δεν απειλείται από το θάνατο» ομολογεί βαθιά συγκινημένος ο 21χρονος Robavine.

Παράλληλα, κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, να δώσουν την ευκαιρία στους πρόσφυγες και αιτητές ασύλου να διερευνήσουν τις πραγματικές δυνατότητές τους. Επίσης, σε κοινό μήνυμά τους οι Πάμπης Κυρίτσης, ΓΓ ΠΕΟ, και ο Tarik Timur, πρόεδρος της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής οργάνωσης DAU-SEN, τόνισαν πως οι πόλεμοι και οι καταστροφές, η φτώχεια και η μιζέρια που οδηγούν στην προσφυγοποίηση ή την οικονομική μετανάστευση δεν είναι ούτε φυσικά φαινόμενα ούτε αποτέλεσμα των νόμων του Θεού. Είναι αποτέλεσμα της δράσης του ιμπεριαλισμού, της επεκτατικής πολιτικής των ιμπεριαλιστικών κρατών, τα οποία φροντίζουν να διασφαλίζουν συνθήκες ολοένα και μεγαλύτερης συσσώρευσης κεφαλαίων από τους παγκόσμιους πολυεθνικούς οικονομικούς κολοσσούς.

Παράλληλα, υπενθύμισαν πως θύμα αυτών των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών είναι και η πατρίδα μας, η οποία έχει βιώσει τον πόλεμο και την καταστροφή. «Είναι γι’ αυτό που ως κυπριακό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την ανάγκη να δώσουμε οριστικό τέλος στις συνέπειες του πολέμου, να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης και επανένωσης της χώρας και του λαού μας και να απαλλαγούμε από ξένους στρατούς και ξένους κηδεμόνες. Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση και τη συνέχιση του στάτους κβο» τόνισαν οι ομιλητές. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης και τα τ/κ συνδικάτα DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOPSEN

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy