Δεν υπάρχει θέμα ποινικής δίωξης!

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Του Βενιζέλου Ζαννέττου*

Εντελώς απροκάλυπτα και προκλητικά προς το δημόσιο αίσθημα βγαίνει ο Γενικός Εισαγγελέας και δηλώνει ότι για το θέμα του αρχαίου αιγυπτιακού αγγείου που βρίσκεται στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υπάρχει θέμα ποινικής δίωξης κανενός. Σε επιστολή του που έστειλε στον Πρόεδρο της σχετικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που ασχολήθηκε με το θέμα, αναφέρει ότι από τη μελέτη του φακέλου που απέστειλε η Αστυνομία προς αυτόν δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Καλά, κ. Γενικέ Εισαγγελέα και κύριοι της Αστυνομίας, το αρχαίο αυτό αγγείο το οποίο εσείς είπατε ότι παράνομα βρέθηκε στην Κύπρο πού το βρήκατε; Μήπως το βρήκε κάποιος τυχαία κάπου και σας το παράδωσε;  Ύστερα, το συγκεκριμένο αγγείο είναι από την Αίγυπτο που κλάπηκε, πώς κατέληξε στην Κύπρο και από ποιο λιμάνι πέρασε χωρίς να το πάρει είδηση καμία υπηρεσία; Τουλάχιστο γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να διαταχθεί κάποια έρευνα; Από τη στιγμή που το αρχαίο αυτό αγγείο ταυτοποιήθηκε σαν αυτό που κλάπηκε από την Αίγυπτο, ορθά αποφάσισε η κυβέρνηση να το επιστρέψει στις αιγυπτιακές αρχές.

Το ότι δεν είναι ο Γενικός Εισαγγελέας που διεξάγει ποινικές έρευνες, μπορεί να το κατανοήσει ο κάθε καλόπιστος πολίτης αυτού του κράτους. Αλλά σε αυτήν την κραυγαλέα περίπτωση κλοπής και διακίνησης (με στόχο ασφαλώς την παράνομη εμπορία) ενός τέτοιου αρχαιολογικού αγγείου και μάλιστα ανεκτίμητης αξίας, σύμφωνα με τα όσα δηλώθηκαν από επίσημης πλευράς, δεν έπρεπε να κινηθούν όλοι οι μηχανισμοί του κράτους και του Γενικού Εισαγγελέα συμπεριλαμβανομένου, προς την κατεύθυνση της εξιχνίασης αυτής της τόσο περίεργης υπόθεσης;

Με άλλα λόγια, γίνεται να παραδέχεται το κράτος ότι βρέθηκε στα χέρια του ένα τέτοιο αντικείμενο τόσης μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και το οποίο γνωρίζουμε ότι κλάπηκε από τη γειτονική φίλη χώρα, και στο τέλος της ημέρας να λέμε ότι τίποτα επιλήψιμο υπάρχει στην υπόθεση αυτήν;

Δεν θα έπρεπε λογικά να διαταχθεί έρευνα (ανεξάρτητα από ποιο κρατικό θεσμό) και να εξιχνιασθεί το παράνομο της υπόθεσης; Ο κατά τα άλλα λαλίστατος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξης, κ. Ιωνάς Νικολάου, δεν φέρει καμιά ευθύνη γι’ αυτό το κατάντημα;

Κατά την ταπεινή μου γνώμη η υπόθεση αυτή αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα που έρχεται να προστεθεί στα τόσα άλλα που αποδεικνύουν το ξεχαρβάλωμα της κοινωνίας, όπως επίσης  και το τσαλαπάτημα των θεσμών του κράτους, μέσα τα οποία χρησιμοποιούν οι κυβερνώντες για να προστατεύσουν ημετέρους ενόψει προεκλογικής περιόδου.

Γι’ αυτούς τους λόγους οι πολίτες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραπλανηθούν για δεύτερη φορά και να δώσουν την ψήφο τους σε αυτούς που τους κοροϊδεύαν και τους ξεγελούσαν για τόσα χρόνια.

Ο κυπριακός λαός έχει επιλογή σε αυτές τις εκλογές και αυτή είναι η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά, μια υποψηφιότητα που εγγυάται την πρόοδο, την ειλικρίνεια και τη βεβαιότητα για μια σταθερή πορεία τόσο στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πολιτικό μας πρόβλημα όσο και και στα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που απασχολούν τον καθένα από εμάς.

*Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy