Δεν περίμενε ο Π. Δημητριάδης το αίτημα στήριξης της BoC

Έκπληξη αποτέλεσε για τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη και τον τότε Ανώτερο Διευθυντή της Κεντρικής Σπύρο Σταυρινάκη η επιστολή Ανδρέα Ηλιάδη της 20ης Ιουνίου 2012 για την ανάγκη της Τράπεζας Κύπρου να προσφύγει σε κρατική στήριξη, όπως αναφέρεται σε χειρόγραφο σημείωμα του κ. Σταυρινάκη επί της επιστολής που διαβάστηκε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λευκωσία από τη λειτουργό της Κεντρικής Αργυρώ Προκοπίου στο πλαίσιο της υπόθεσης κατά της Τράπεζας Κύπρου και άλλων πέντε πρώην διευθυντικών στελεχών της.

Στο πλαίσιο σήμερα τη εξέτασής της από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου, η κ. Προκοπίου κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για επιστολές μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Τράπεζας Κύπρου αλλά και εσωτερικής επικοινωνίας μεταξύ του κ. Σταυρινάκη και της ίδιας.

Σύμφωνα με τα λεχθέντα στη σελίδα της επιστολής Ηλιάδη της 20ης Ιουνίου 2012 ο κ. Σταυρινάκης είχε χειρόγραφα καταγράψει προς την κ. Προκοπίου, οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες η ίδια θα έπρεπε να συντάξει απαντητική επιστολή. Παράλληλα, έγραφε ο κ. Σταυρινάκης ότι ο Διοικητής είχε τρεις συναντήσεις με ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου πριν τη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου και ότι η γενική εντύπωση ήταν ότι με την επικείμενη πώληση των Γενικών Ασφαλειών Eurolife μέχρι τις 30/6 ότι η τράπεζα θα ικανοποιούσε την απαίτηση της ΕΒΑ (Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών).

Το περιεχόμενο της επιστολής «τουλάχιστον για τον Διοικητή και εμένα αποτελεί έκπληξη», είχε γράψει χειρόγραφα ο κ. Σταυρινάκης. Η μάρτυρας ανέφερε ακόμη ότι όπως πληροφορήθηκε η ίδια από την ιδιαίτερα του Διοικητή οι ημερομηνίες των συναντήσεων ήταν στις 11/5/2012, στις 13/6/2012 και στις 18/6/2012.

Αναφορά έγινε και σε εσωτερικό σημείωμα από την ίδια την κ. Προκοπίου προς τον Σπύρο Σταυρινάκη στις 24 Ιουνίου 2012 στο οποίο ενημερώνει ότι σύμφωνα με τα λεχθέντα της Τράπεζας δεν μπόρεσε να πουλήσει τις θυγατρικές, ότι υπάρχει ενδιαφέρον αλλά δεν έγινε κάποια προσφορά και χρειάζονται περισσότερο χρόνο και επομένως ότι δεν θα είχαν αυτή την θετική επίδραση. Γράφει στο σημείωμά της επίσης η κ. Προκοπίου ότι η Τράπεζα είχε κάποιες επιπρόσθετες μειώσεις στα κεφάλαιά της λόγω αλλαγής που έγινε στο Ταμείο Αφυπηρέτησης των υπαλλήλων σε Ταμείο Προνοίας καθώς και λόγο ζημιών από τα ελληνικά ομόλογα.

Μεταξύ άλλων αναφέρει στο σημείωμά της ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) δεν είναι διατεθειμένη να δώσει παράταση σε τράπεζες που έχουν έλλειμμα εκτός και αν υπάρχει έκδοση κεφαλαίου πλήρως εγγυημένη από την Κυβέρνηση, καθώς και ότι αυτό το έλλειμμα θα πρέπει να συμπληρωθεί σύντομα το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο και ότι η ΕΑΤ αναμένει ενημέρωση μέχρι τις 2/7/2012.
Σε άλλη ερώτηση της κ. Ευθυβούλου η μάρτυρας κλήθηκε να σχολιάσει αναφορά σε επιστολή του τέως Διοικητή της Κεντρικής Πανίκου Δημητριάδη στις 26 Ιουνίου 2012 προς την Τράπεζα Κύπρου στην οποία αναφέρει ότι η ΕΑΤ είναι διατεθειμένη να δεχθεί μόνο «συγκεκριμένη και σαφή» ανάληψη από την Κυβέρνηση για κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας και της ζητήθηκε να πει από που μπορεί να εντοπιστεί αυτό.

Η μάρτυρας επανέλαβε αυτό που είπε και κατά την προηγούμενη δικάσιμο ότι δηλαδή η ΕΑΤ είχε συνεδριάσει για να συζητήσει τους όρους του CoCo, του υβριδικού αξιογράφου και ότι στο πλαίσιο εκείνης της συνεδρίας είχε αναφέρει ότι θα αποδεχόταν το CoCo με τον όρο της μείωσης της αξίας του σε περίπτωση ανάγκης μόνο σε περίπτωση που θα εκδιδόταν στο πλαίσιο κρατικής στήριξης, αλλά όχι σε περίπτωση που θα απευθυνόταν προς ιδιώτες επενδυτές. Εξήγησε παράλληλα ότι η επιστολή αυτή του κ. Δημητριάδη είχε σταλεί στις 26 Ιουνίου 2012 και ότι μέσα σε τέσσερις ημέρες, ως την προθεσμία δηλαδή της ΕΑΤ της 30ης Ιουνίου θα ήταν αδύνατο να βρεθούν ιδιώτης επενδυτές, ενόψει και τον πληροφοριών ότι ενδεχομένως το έλλειμμα να μεγάλωνε και από επιπρόσθετες προβλέψεις.

Εξήγησε παράλληλα ότι η διαδικασία για έγκριση κρατικής βοήθειας την εποχή εκείνη περιλάμβανε το να αποταθεί η τράπεζα πρώτα στη Κυβέρνηση, η οποία θα έπρεπε να συζητήσει με τη Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ τους όρους και έπειτα να αρχίσει η διαδικασία έγκρισης της κρατικής βοήθειας.

Σε ερώτηση αν τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης της ΕΑΤ τέθηκαν προς την Τράπεζα Κύπρου ανάφερε ότι η Τράπεζα Κύπρου ενημερώθηκε για τη θέση της ΕΑΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο εσωτερικού της σημειώματος σε σημείο για τις ασφαλιστικές εταιρείες η μάρτυρας ανέφερε ότι η πώλησή τους από μόνη της δεν θα κάλυπτε το έλλειμμα. Το έλλειμμα της Τράπεζας Κύπρου στις 31/3/2012 ήταν €317 εκ., ενώ πώληση περιουσιακών στοιχείων μόνο στα €200 εκ. γύρω θα απέφερε αν πετύχαινε. Δεν ήταν αρκετή από μόνη της η πώληση περιουσιακών στοιχείων, είπε.

Σε άλλη ερώτηση για σχετικούς πίνακες για την Τράπεζα Κύπρου τους οποίους είχε ζητήσει η Κεντρική όπως υποβληθούν συμπληρωμένοι μέχρι τις 24/8/2012 και αφορούσαν υποχρέωση των τραπεζών από την ΕΑΤ, είπε ότι δείχνουν ότι στις 30/6/2012 το έλλειμμα της Τράπεζας Κύπρου ήταν €730 εκ.

Σε άλλη ερώτηση για χειρόγραφο και πάλι σημείωμα του κ. Σταυρινάκη προς τον κ. Φανόπουλο επίσης της Κεντρικής Τράπεζας σε επιστολή του κ. Αρτέμη ημερομηνίας 29 Ιουνίου 2012 προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή και τον κ. Αρτέμη, ανέφερε ο κ. Σταυρινάκης έγραψε ότι αναμένει το τμήμα Εποπτείας να καθορίσει σαφή πολιτική για το θέμα των ομολόγων και σχετική έκθεση στην οποία θα αναλύεται και η εισήγηση της Τράπεζας. Παράλληλα, στο χειρόγραφό του σημείωμα ο κ. Σταυρινάκης ζητά όπως ετοιμαστεί επιστολή και που θα τίθενται τα πράγματα «στη σωστή τους διάσταση», αφού όπως αναφέρει στην επιστολή Αρτέμη αφήνεται λανθασμένα να εννοηθεί ότι η Τράπεζα θα μπορούσε να πάρει παράταση πέραν της 30ης Ιουνίου 2012 και ότι η Κεντρική αρνήθηκα να το πράξει, καθώς και ότι αφήνεται να εννοηθεί ότι υπήρχε επαφή συνεχώς με στελέχη του τμήματός μας. «Και πάλι στην απάντηση να πούμε τα πραγματικά γεγονότα», γράφει ο κ. Σταυρινάκης σύμφωνα με την μάρτυρα.

Η διαδικασία, η οποία διακόπηκε μέχρι τις 1200 λόγω υποχρέωσης της κ. Προκοπίου με κλιμάκιο της Τρόικας, συνεχίζεται με αντεξέταση της από τον δικηγόρο της Τράπεζας Κύπρου Πόλυ Πολυβίου η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί στην επόμενη δικάσιμο που έχει οριστεί για τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, στις 0900. Στο μεταξύ, Δημήτρης Αραούζος και Ευστάθιος Ευσταθίου ανέφεραν ότι θα υπάρξει διαβούλευση τους με τον κ. Πολυβίου για να δουν αν θα καταστεί εφικτό να τους καλύψει με την δική του αντεξέταση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy