Δεν συμφωνούν κι όλοι με τη Μέρκελ

Η Φινλανδία και η Λιθουανία είπαν «όχι», άλλοι προτίμησαν το παιχνίδι των καθυστερήσεων. Μόνο η Αυστρία υπερθεμάτισε. Σε κάθε περίπτωση η θέση της Ανγκελα Μέρκελ για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δεν είχε την υποδοχή που περίμενε το Βερολίνο.

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, αλλά δεν είναι αυτός εποικοδομητικός τρόπος για να προχωρήσουμε» ήταν η δήλωση του Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών Τίμο Σόινι.

Ο Λιθουανός ομόλογος του Linas Linkevicius ήταν πιο σαφής: «Οχι. θα πρέπει να συνεχίσουμε την διαδικασία. Δεν είναι εύκολο… αλλά σταματώντας, ενθαρρύνουμε τις τουρκικές αρχές να απομακρυνθούν ακόμα περισσότερο. Πιστεύω ότι στην ουσία αυτό είναι το αντίθετο από ότι επιθυμούμε».

Οι δηλώσεις και των δυο, που έγιναν στην έναρξη της διήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. την οποία φιλοξενεί η προεδρεύουσα Εσθονία, είναι «απάντηση» στη θέση και της Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς για την Τουρκία. Οι Σοσιαλδημοκράτες στήριξαν πάλι σήμερα (Πέμπτη) τον υποψήφιο τους: «Ο κ. Σουλτς» είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «απλώς εξέφρασε την πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο Ερντογάν».

Και είχε την αμέριστη συμπαράσταση του Αυστριακού ομολόγου του Σεμπάστιαν Κρουζ:«Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι είμαι υπέρ της διακοπής των σχέσεων με την Τουρκία και χαίρομαι τώρα που οι Σουλτς και Γκάμπριελ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».

Οσο για τους υπόλοιπους: οι υπ. Εξωτερικών Ολλανδίας και Σουηδίας επέκριναν μεν την Τουρκία, αλλά προτίμησαν να δουν προς τα που θα φυσάει ο άνεμος και μετά τις γερμανικές εκλογές πριν πάρουν σαφή θέση.

Οπως δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Bert Koenders, συμφωνεί μεν με τη Μέρκελ ότι θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Αγκυρα, αλλά πρόσθεσε ότι «κατά τα λοιπά θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί, διότι περιμένω περαιτέρω διαβουλεύσεις μετά τις γερμανικές εκλογές».

Οσο για την υπουργό της Σουηδίας Margot Wallstroem τόνισε μεν ότι η Αγκυρα θα πρέπει να σταματήσει να κάνει κατάχρηση των υπηρεσιών της Ιντερπόλ για «πολιτικούς λόγους», αλλά πρόσθεσε κι αυτή με τη σειρά της ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας «είναι προς συζήτηση».

Το Λουξεμβούργο ζήτησε «εντατικό διάλογο» μετά τις γερμανικές εκλογές, η Μάλτα υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθούν «εξαιρετικές διμερείς σχέσεις» με την Τουρκία ό,τι κι εάν γίνει με την ενταξιακή της πορεία, ενώ η Εσθονία ζήτησε προσεκτική διαχείριση της κατάστασης όσο «είναι υπό συζήτηση το καθεστώς της χώρας ως υποψήφιας προς ένταξη» στην Ε.Ε., αλλά και εν γένει οι μελλοντικές σχέσεις της Ενωσης μαζί της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy