Δεν ζητήσαμε την έκδοση NAVTEX, ξεκαθαρίζουν οι ΗΠΑ

Αξιωματούχος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε στην κυπριακή Κυβέρνηση ότι δεν έχει ζητήσει την έκδοση NAVTEX.

Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, επαναβεβαίωσαν ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει, να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους όποιους φυσικούς πόρους υπάρχουν στη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη (AOZ).

Δημοσιεύματα στον τ/κ και τουρκικό Τύπο υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Τουρκία την έκδοση οδηγίας προς ναυτιλλομένους.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, μετά τις διευκρινίσεις που ζήτησε η κυπριακή Κυβέρνηση επί του θέματος, η εδώ εκπρόσωπός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πρέσβειρα Αν Ντόχερτι, απαντώντας στη Λευκωσία, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι «όλες οι αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις σε οποιαδήποτε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη πραγματοποιούνται με το σεβασμό που απαιτείται σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του παράκτιου κράτους στην ΑΟΖ, όπως απαιτείται από το διεθνές Δίκαιο.»

Οι ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν επίσης ότι «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει, να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους πόρους στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον τόνισε ότι «δεν ζήτησε την έκδοση NAVTEX», όπως ελέχθη στο ΚΥΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχετικά δημοσιεύματα στον τουρκικό και τ/κ Τύπο υποστήριξαν ότι το  Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Τουρκία την έκδοση οδηγίας προς ναυτιλλομένους. Η Τουρκία είχε εκδώσει τέτοια οδηγία, NAVTEX, η οποία έκανε λόγο για συμμετοχή αμερικανικού πολεμικού σκάφους σε περιοχή στην οποία η Κύπρος έχει σοβαρές διαφορές με την Τουρκία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy