Δέσμευση Τσεχίας για τα κυπριακά απολυτήρια

Προωθείται νομοθετική ρύθμιση ανέφερε ο Τσέχος Υφυπουργός Παιδείας

Στο περιθώριο της Διάσκεψης της UNESCO στο Παρίσι με θέμα: «Η Εκπαίδευση μετά το 2015», στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Παιδείας της Κύπρου, ο Κώστας Καδής συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Τσεχίας, Jaroslav Fidrmuc, με τον οποίο συζήτησε το πρόβλημα της πρόσβασης των Κύπριων φοιτητών σε κάποια από τα πανεπιστήμια της χώρας.

Ο Τσέχος Υφυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Καδή ότι το ζήτημα επηρεάζει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα επιλυθεί σύντομα, αφού προωθείται ήδη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα προέκυψε σοβαρό πρόβλημα σε Τσεχία και Γερμανία καθώς τα πανεπιστήμια των δύο χωρών δεν αναγνωρίζουν πλέον το απολυτήριο των δημοσίων σχολείων της Κύπρου, για εισδοχή Κύπριων φοιτητών.

Δεσμεύτηκαν για ποιοτική εκπαίδευση σε όλους

Η προώθηση μέτρων για δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση για όλους, παιδιά, νέους και ενήλικες σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, από την προσχολική φροντίδα και εκπαίδευση μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της Περιφερειακής Υπουργικής Διάσκεψης της UNESCO.

Η Διάσκεψη διεξήχθη στις 19-20 Φεβρουαρίου και έλαβαν μέρος Υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Υπουργείων Παιδείας και των Υπουργείων Συνεργασίας και Ανάπτυξης από χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη από τον τομέα της εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης έγινε μια ανασκόπηση για τα επιτεύγματα του κεντρικού στόχου «Εκπαίδευση για Ολους», ο οποίος είχε τεθεί από το 2000 και κάλυπτε την περίοδο μέχρι το 2015.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συζήτηση των προτεραιοτήτων, των μελλοντικών αναγκών, των επιμέρους στόχων και των πεδίων δράσης για την Εκπαίδευση μετά το 2015 με απώτερο σκοπό να συμβάλει η εκπαίδευση στη διαμόρφωση κοινωνιών που να είναι δίκαιες, χωρίς αποκλεισμούς, ειρηνικές και βιώσιμες.

Στο κοινό ανακοινωθέν επανατονίστηκε η δέσμευση όλων για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, όσον αφορά τα μαθησιακά αποτελέσματα και η ανάγκη για ενίσχυση της συνάφειας των προγραμμάτων σπουδών και των σχολικών βιβλίων ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες για προσφορά γνώσης και δεξιοτήτων που απαιτεί η αγορά εργασίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy