Δεσμεύσεις για αποφυγή πώλησης επικίνδυνων προϊόντων

Από τέσσερις μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαδικτυακών πωλήσεων

 

Τέσσερις μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαδικτυακών πωλήσεων υπέγραψαν δέσμευση προς την Κομισιόν για την αποφυγή πώλησης και τη διευθέτηση κοινοποιήσεων επικίνδυνων προϊόντων. Συγκεκριμένα, Alibaba, Amazon, eBay και Rakuten δεσμεύθηκαν να αποσύρουν εντός δύο εργάσιμων ημερών προβληματικά προϊόντα μετά από κοινοποίηση των Αρχών και αντιστοίχως να αναλαμβάνουν δράση κατόπιν κοινοποιήσεων από πελάτες εντός 5 εργάσιμων ημερών.

 

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τέσσερις αυτές πλατφόρμες πραγματοποιούν διαδικτυακές πωλήσεις που αντιστοιχούσαν στο 20% των συνολικών πωλήσεων στην ΕΕ το 2016. Η δέσμευση έρχεται σε συνέχεια της σχετικής οδηγίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο της ΕΕ και θεσπίζει διαδικασίες κοινοποίησης και απόσυρσης ως προς το προβληματικό διαδικτυακό περιεχόμενο. Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο όμιλος Alibaba (για την AliExpress), η Amazon, το eBay και η Rakuten France δεσμεύονται να λάβουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα μέτρα: Να ανταποκρίνονται εντός δύο εργάσιμων ημερών στις κοινοποιήσεις τις οποίες απευθύνουν οι Αρχές στα σημεία επαφής των εταιρειών σχετικά με την αφαίρεση καταχωρίσεων που προσφέρουν μη ασφαλή προϊόντα.

 

Να παρέχουν στους πελάτες έναν σαφή τρόπο για την κοινοποίηση καταχωρίσεων επικίνδυνων προϊόντων. Να παρέχουν ειδικά ενιαία σημεία επαφής για τις Αρχές των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά τις κοινοποιήσεις για επικίνδυνα προϊόντα και τη διευκόλυνση της επικοινωνίας ως προς θέματα που αφορούν την ασφάλεια των προϊόντων. Να λαμβάνουν μέτρα με στόχο την αποτροπή της επανεμφάνισης καταχωρίσεων για επικίνδυνα προϊόντα οι οποίες έχουν αφαιρεθεί.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy