Δεξιόποδες οι γάτες και αριστερόποδοι οι γάτοι, δείχνει μελέτη

Ακόμη και οι γάτες είναι χωρισμένες στις “φυλές” των δεξιόχειρων και των αριστεροχείρων. Μόνο που στην περίπτωσή τους, αντίθετα με τους ανθρώπους, ο διαχωρισμός έχει να κάνει με το φύλο: Οι γάτες είναι κυρίως δεξιόχειρες (ή μάλλον δεξιόποδες), ενώ οι γάτοι αριστερόχειρες (αριστερόποδοι).
 
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μικρής επιστημονικής μελέτης, η οποία βρήκε ότι οι γάτες τείνουν να εκφράζουν διαφορετική προτίμηση στη χρήση των μπροστινών ποδιών τους, ανάλογα με το αν είναι αρσενικές ή θηλυκές.
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ντέμπορα Ουέλς του Πανεπιστημίου Κουίν του Μπέλφαστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα συμπεριφοράς των ζώων “Animal Behaviour”, σύμφωνα με τις βρετανικές “Γκάρντιαν” και “Τέλεγκραφ”, μελέτησαν επί ένα τρίμηνο 24 αρσενικές και 20 θηλυκές γάτες. Διαπιστώθηκε ότι όλες οι γάτες έχουν ένα προτιμώμενο πόδι, όταν πιάνουν το φαγητό τους, όταν αρχίζουν να κατεβαίνουν σκάλες, να σκαρφαλώνουν κ.α. Οι αρσενικές συνήθως -αλλά όχι πάντα- το κάνουν με το αριστερό πόδι, ενώ οι θηλυκές με το δεξί. Η αιτία που συμβαίνει αυτό, είναι ασαφής, αλλά ίσως έχει ορμονική βάση. Στους ανθρώπους περίπου το 90% είναι δεξιόχειρες και το 10% αριστερόχειρες. Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0003347217303640

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy