Δι’ ευχών των… ταμείων υμών!

Η Διανέλλειος και τα… θεία έργα της Μητρόπολης Κιτίου

Ρεπορτάζ: Τάσος Περδίος

Οι προθέσεις του Μητροπολίτη Κιτίου, ως υπεύθυνου της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος που κατέχει τη Διανέλλειο Τεχνική Σχολή, στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής την περασμένη Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρες.

Χωρίς περιστροφές ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι ο ίδιος δεν δεσμεύεται πλέον από τη συμφωνία ανταλλαγής της γης της Διανελλείου με κρατική γη ώστε να μπορέσει να κτιστεί καινούργιο σχολείο στο χώρο. Είπε επίσης ότι προσφεύγει στα δικαστήρια για να αποχαρακτηρίσει το χώρο, ο οποίος περιγράφεται ως εκπαιδευτικό ίδρυμα στο Κληροδότημα.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην επιφάνεια η corporate εκδοχή της Μητρόπολης Κιτίου και της Εκκλησίας μας γενικότερα. Ο δημόσιος βίος του Αρχιεπισκόπου είναι από μόνος του επαρκές τεκμήριο ότι «περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα»…

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Μητρόπολη Κιτίου και τα παρακλάδια της έχουν αποδείξει ότι όταν πρόκειται για αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, το ιερό ευαγγέλιο διπλώνεται, τα κεριά στα παγκάρια σβήνουν και το κουμπί γυρίζει στο κοσμικό και δη το επιχειρηματικό.

Dianelleios Larnaka Mall

Εδώ και καιρό ακούγεται έντονα ότι στα σχέδια της Μητρόπολης Κιτίου είναι η ανέγερση εμπορικού κέντρου Mall στο φιλέτο όπου βρίσκεται η ετοιμόρροπη πλέον Διανέλλειος. Εν πάση περιπτώσει όμως, από τον Μάιο του 2014 όταν είχαν γίνει οι συζητήσεις με τη διυπουργική επιτροπή από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας για παραχώρηση της Διανελλείου στο κράτος μέσω ανταλλαγής με κρατική γη, δύο ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία.

Να προχωρήσει τάχιστα η ανταλλαγή και να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 και φυσικά να επιδειχθεί… σεβασμός στην αξία της γης που θα δώσει η Εκκλησία. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Μητροπολίτης αποκάλεσε την κυβέρνηση και το Κτηματολόγιο ανήθικους στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας την περασμένη Τρίτη: Επειδή, η εκτίμηση της αξίας της γης από πλευράς κράτους, υπολείπεται κατά πολύ της εκτίμησης της ίδιας της Μητρόπολης.

Σ’ έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο, η Εκκλησία θα μπορούσε πολύ απλά να δωρίσει την αμύθητη περιουσία την οποία έχει αποκτήσει και η ίδια με δωρεές ώστε να εξυπηρετούνται δημόσιοι και κοινωφελείς σκοποί όπως, εν προκειμένω, η ανέγερση σχολείου. Αυτό όμως, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Και κατέστη σαφές για άλλη μια φορά με το τελεσίγραφο του Μητροπολίτη Κιτίου: Είτε το κράτος θα παραχωρήσει γη ίσης αξίας είτε η Εκκλησία πάει στα δικαστήρια για να αξιοποιήσει το τεμάχιο κατά το δοκούν. Αυτό ήταν το μήνυμα.

Στο δρόμο παιδιά με ειδικές ανάγκες!

Η πιο ακραία επίδειξη ιδιοκτησιακής εξουσίας από πλευράς Εκκλησίας είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2007 στη Λάρνακα, όταν η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου και η Μητρόπολη Κιτίου είχαν πετάξει στο δρόμο παιδιά με ειδικές ανάγκες. Περί τα τέλη Οκτωβρίου του 2007, ένας ιερέας εμφανίστηκε στο κτίριο όπου στεγαζόταν το ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες κάτω των 21 ετών Αγιος Σπυρίδωνας, παραβίασε το χώρο και έδεσε με αλυσίδες τις πόρτες! Φτάνοντας στο σχολείο, οι γονείς και οι υπεύθυνοι βρήκαν το οίκημα κλειδαμπαρωμένο.

Η εξήγηση από πλευράς Ιεράς Μονής και Μητρόπολης ήταν ότι το κτίριο είχε παραχωρηθεί αυθαίρετα στο Υπουργείο Παιδείας από την Ενωση Κυριών στην οποία ήταν μισθωμένο από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού. Ακολούθησε δημοσιοποίηση του θέματος, αλλά η Μητρόπολη Κιτίου ήταν ανένδοτη. Οι φήμες ήταν ότι στόχος ήταν η ανέγερση εμπορικού κέντρου. Το κτίριο κατεδαφίστηκε και έκτοτε παραμένει περιφραγμένο με τα μπάζα επιτόπου. Τα σχέδια φαίνεται ότι ανατράπηκαν λόγω της κρίσης που εκδηλώθηκε ένα χρόνο μετά.

Οσο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες; Εδώ και 8 χρόνια, οι γονείς είναι αναγκασμένοι να κάνουν δικές τους διευθετήσεις για φροντίδα. Υπάρχουν γονείς που εργοδοτούν κοινωνικούς λειτουργούς για να φροντίζουν τα παιδιά.

Οπως πληροφορούμαστε, το θέμα της στέγασης του Αγίου Σπυρίδωνα βαίνει προς επίλυση με την παραχώρηση από τον Δήμο Λάρνακας, οικήματος στην περιοχή Δροσιάς.
Την ίδια ώρα όμως που έχει πετάξει στο δρόμο παιδιά με ειδικές ανάγκες, η Μητρόπολη Κιτίου χρηματοδοτεί με μερικές χιλιάδες ευρώ συναυλίες προς τιμήν του Αγίου Λαζάρου. Ιερές προτεραιότητες…

Αγρια κόντρα για το Κοινοτικό Γήπεδο Ορόκλινης

Η ακίνητη περιουσία της Μητρόπολης Κιτίου είναι ανυπολόγιστης αξίας. Μέχρι πρότινος συμπεριελάμβανε και το Κοινοτικό Γήπεδο Ορόκλινης. Στις αρχές του 2010, είχε ξεσπάσει άγρια κόντρα ανάμεσα στον Μητροπολίτη Κιτίου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης.

Αιτία, το τελεσίγραφο που είχε δώσει η Μητρόπολη στην Τοπική Αρχή να εγκαταλείψει το Κοινοτικό Γήπεδο ή να πληρώσει ενοίκιο. Η κόντρα είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της σε συνάντηση του Κοινοτικού Συμβουλίου με τον Μητροπολίτη στη Μητρόπολη Κιτίου όπου οι δύο πλευρές είχαν έρθει στα λόγια. Τελικά, επικράτησε η… λογική. Η Μητρόπολη πήρε ως αντάλλαγμα δύο τεμάχια χαλίτικης γης και «ευχαρίστως» παραχώρησε τη γη του Κοινοτικού Γηπέδου Ορόκλινης στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται από τη νεολαία του χωριού χωρίς… παρεξηγήσεις.

Ιερή ομηρία της λεωφόρου Φανερωμένης

LEOFOROS GEORGIOU XRISTODOULIDI

Οταν τον Μάρτιο του 2007 γινόταν η δημόσια παρουσίαση των σχεδίων ανάπλασης της λεωφόρου Φανερωμένης στη Λάρνακα (νυν λεωφόρος Γεώργιου Χριστοδουλίδη), οι Λαρνακείς ήλπιζαν ότι σύντομα θα απολάμβαναν την καινούργια λεωφόρο. Λογάριαζαν χωρίς τον… τσιφλικά όμως.

Βλέπετε, ο δρόμος έπρεπε να περάσει από εκκλησιαστική γη και αυτά είναι «λεπτά» ζητήματα. Μέχρι να βρεθεί τρόπος να δοθεί επαρκής αποζημίωση στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού και στη Μητρόπολη Κιτίου, πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Η Μητρόπολη απαιτούσε αρχικά δέκα εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, ωστόσο συναντούσε την άρνηση των αρμόδιων υπουργείων. Τελικά, εισέπραξε αυτά τα χρήματα αλλά σε οικοδομήσιμα μέτρα.

Η χρυσή τομή βρέθηκε μέσα από την ανανέωση του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας στο οποίο συμπεριλήφθηκε αύξηση συντελεστή δόμησης σε περιοχές όπου υπάρχει εκκλησιαστική γη ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού.

Προκειμένου να ικανοποιηθεί οικονομικά η Εκκλησία όμως, χρειάστηκαν 8,5 χρόνια για να υλοποιηθεί ένα δημόσιο έργο. Η νέα λεωφόρος Γεώργιου Χριστοδουλίδη άρχισε τελικά τον Μάρτιο του 2013 και παραδόθηκε στην κυκλοφορία στις 30 Νοεμβρίου του 2014…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy