Διαχείριση εσωτερικής κατανάλωσης- Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα

ΚΕ: Εκτός του κάδρου ευθυνών η Τουρκία, γιατί ο ΓΓ δεν είναι επιδιαιτητής

 

Αντί να παραδεχθούν την αποτυχία των χειρισμών τους στο Crans-Montana οι κυβερνώντες προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ακόμα και το γεγονός ότι δεν θα επιρριφθούν ευθύνες στην Τουρκία. Τις πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη ότι στην έκθεση θα γίνεται «αντικειμενική καταγραφή» των γεγονότων αποφεύγοντας την επίρριψη ευθυνών κλήθηκε χθες να σχολιάσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Μιλώντας από τον Άστρα ανέφερε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν θα αποδώσει ευθύνες για το ναυάγιο στο Crans-Montana, αφού ο ΟΗΕ δεν έχει ρόλο επιδιαιτητή… Για την έκθεση είπε ότι υπάρχει επιλογή για τον ΓΓ να δημοσιοποιήσει ή όχι την έκθεσή του και στον ίδιο εναπόκειται τι θα πράξει. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δύο φορές σε μια βδομάδα ταξίδεψε στο CransMontana, όχι για σκοπούς αναψυχής, αλλά γιατί πίστευε, προφανώς, ότι υπήρχαν δυνατότητες να καρποφορήσει η προσπάθεια και να ανοίξει ο δρόμος και για το τεράστιο θέμα της ασφάλειας. Καθόλου τυχαίο το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο επικαλούνται όλοι όσοι επιδιώκουν λύση και τονίζουν ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία, ούτε το «κεκτημένο» των διαπραγματεύσεων.

Πάντως, η κυβέρνηση περιορίζεται να υποβάλλει ότι ετοιμάζεται «πυρετωδώς» ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένους σχεδιασμούς για ανάληψη πρωτοβουλιών. Για παράδειγμα υποβάλλει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την παρουσία ξένων ηγετών και αξιωματούχων στη Γενική Συνέλευση για να προωθήσει την ατζέντα των προτεραιοτήτων για την Κυπριακή Δημοκρατία. Πλην όμως οι ξένοι ηγέτες γνωρίζουν τι έγινε στον Crans-Montana και το μόνο που εκφράζουν είναι την απογοήτευσή τους. Όπως προχθές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ταγιάνι.

Αν θα συνεχίσει την προσπάθεια… Χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένει τις συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να εξετάσει και τη διαμόρφωση των πραγμάτων και στη συνέχεια θα πάρει τις αποφάσεις του για το αν θα συνεχίσει την προσπάθεια. Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι λέγονται διάφορα. Υποστήριξε, μάλιστα, πως η απόδειξη των ευθυνών της Τουρκίας είναι συλλογική απόφαση και όσοι επιρρίπτουν ευθύνες στον Πρόεδρο, δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αντί πρωτοβουλιών εξαντλείται σε παιχνίδι εντυπώσεων Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, παρατήρησε ότι αντί η κυβέρνηση να προσπαθήσει να συνδράμει τον ΓΓ αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, εξαντλείται σε παιχνίδι εσωτερικών εντυπώσεων κατηγορώντας την αντιπολίτευση, έχοντας υπόψη τις προεδρικές εκλογές.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, είναι εκτός του κάδρου ευθυνών και γι’ αυτό κάνει απαράδεκτες δηλώσεις χωρίς να επικρίνεται από κανέναν. Ούτε από τον ΟΗΕ ούτε από την ΕΕ επικρίνεται η Τουρκία για τη στάση της στο CransMontana, πράγμα που δείχνει ότι δεν συμμερίζεται κανείς τη θέση της κυβέρνησης, υπέδειξε. Πρόσθεσε ότι ενώ η κυβέρνηση δεν κάνει καμία κίνηση, το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί συναντήσεις με τ/κ κόμματα. Όμως, σημείωσε, δεν είναι το ΑΚΕΛ η κυβέρνηση. Ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τις επαφές του με τις δυνάμεις εκείνες στα κατεχόμενα που πραγματικά θέλουν λύση και εναντιώνονται στις επιδιώξεις της Τουρκίας για πλήρη τουρκοποίηση και ισλαμοποίηση των κατεχομένων. Είναι ξεκάθαρο το τι επιδιώκει ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά το ναυάγιο της Ελβετίας κι αυτό είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, δήλωσε στον Άστρα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy