Διαχωρίζονται οι αρμοδιότητες Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών

Αποδοχή παραπόνων από επιχειρήσεις μέχρι και €250.000.

Ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε να ψηφίσει το νομοσχέδιο που τροποποιεί την Σύσταση και Λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία του ΕΦΕΕΔΧΦ μέσω του διαχωρισμού του, από το θεσμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η επίλυση διάφορων προβλημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία του ΕΦΕΕΔΧΦ από την εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Ειδικότερα στο τελικό νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: 1.Επέκταση των αρμοδιοτήτων του ΕΦΕΕΔΧΦ: α.για την αποδοχή παραπόνων εναντίον χρηματοοικονομικής επιχείρησης ύψους μέχρι €250.000, αντί μέχρι €170.000 που ισχύει σήμερα, β.για την αποδοχή παραπόνων από νομικά πρόσωπα των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών κατά το έτος που προηγείται του έτους εντός του οποίου υποβάλλεται το παράπονο στο Χρηματοοικονομικό Επίτροπο δεν υπερβαίνει τις €350.000, αντί των €250.000 που ισχύει σήμερα, και γ. για τον καθορισμό χρηματικής αποζημίωσης από τη χρηματοοικονομική επιχείρηση προς τους καταναλωτές για πραγματική ζημιά ύψους μέχρι €100.000, αντί μέχρι €50.000 που ισχύει σήμερα, στην περίπτωση που η τελική γραπτή απόφαση εκδίδεται προς όφελος του καταναλωτή. 2.Αλλαγή της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΕΕΔΧΦ από οκταμελές σε επταμελές. 3.Σαφής διαχωρισμός μεταξύ των καθηκόντων που εκτελούνται από το Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και των αρμοδιοτήτων του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΕΕΔΧΦ. 4.Ρύθμιση της διαδικασίας καταρτισμού του προϋπολογισμού του ΕΦΕΕΔΧΦ. 5.Επέκταση του χρονικού περιθωρίου κατά το οποίο ο χρεώστης μπορεί να υποβάλει αίτηση για διορισμό διαμεσολαβητή από τις δεκατέσσερις (14) ημέρες σε τριάντα (30) ημέρες. 6.Παροχή δυνατότητας στο Χρηματοοικονομικό Επίτροπο να χρησιμοποιεί εγκεκριμένους αναλυτές χρηματοοικονομικών παραπόνων από το ειδικό μητρώο χρηματοοικονομικών αναλυτών που τηρεί στη βάση ειδικών κριτηρίων στις περιπτώσεις παραπόνων που χρήζουν εξειδικευμένου χειρισμού. 7.Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη διεξαγωγή εξέτασης για πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο ειδικό μητρώο διαμεσολαβητών το οποίο τηρείται από το Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. 8.Υποχρέωση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ώστε, πριν από τη δημοσίευση έκθεσης στην οποία καταγράφεται η πορεία εξέτασης των παραπόνων και οι αποφάσεις που λήφθηκαν σε σχέση με αυτά, η έκθεση να υποβάλλεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 9.Κατ’ εξαίρεση συνέχιση της εκτέλεσης των καθηκόντων του υφιστάμενου Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου μέχρι τη λήξη της θητείας του. 11.Την έκδοση οδηγιών και τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, οι οποίες κατά την άποψη του υπουργείου πρέπει να διενεργούνται με πρωτοβουλία του διοικητικού συμβουλίου μέσω διαδικασίας διαβούλευσης, αντί έπειτα από σύσταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. 12.Τη θητεία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για την οποία το Υπουργείο Οικονομικών έχει τη θέση ότι πρέπει να είναι πενταετής κατ’ αντιστοιχία της θητείας άλλων ανεξάρτητων.

Στη βάση της συζήτησης που διεξήχθη για τα πιο πάνω επιμέρους ζητήματα το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε επίσης στις εξής αλλαγές: 1.Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΕΕΔΧΦ απαρτίζεται από επτά μέλη και διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στις θέσεις του προέδρου, του αντιπροέδρου και του ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου διορίζονται πρόσωπα μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, ενώ στη θέση των υπόλοιπων τεσσάρων μελών διορίζονται ένας εκπρόσωπος των τραπεζών, ένας εκπρόσωπος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ένας εκπρόσωπος των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και ένας εκπρόσωπος των καταναλωτών μετά από εισήγηση των αντίστοιχων συνδέσμων τους. 2.Πρόσωπο που είναι μέλος διοικητικού οργάνου, αξιωματούχος ή υπάλληλος αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος ή χρηματοοικονομικής επιχείρησης ή θυγατρικής αυτών ή έχει ως μέτοχος συμφέρον δυνάμει του οποίου ελέγχει πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοοικονομική επιχείρηση ή θυγατρική αυτών που λειτουργεί στη Δημοκρατία ή που ελέγχεται από οργανισμό που λειτουργεί στη Δημοκρατία δε δύναται να διοριστεί πρόεδρος, αντιπρόεδρος ή το μέλος του διοικητικού συμβουλίου το οποίο προτείνεται από τον Υπουργό Οικονομικών. 3.Προς συμμόρφωση με τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΕΕΔΧΦ μπορεί να παύσει το Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και το Βοηθό Χρηματοοικονομικό Επίτροπο σε περίπτωση είτε ανάρμοστης συμπεριφοράς είτε πνευματικής ή σωματικής ανικανότητας ή αναπηρίας η οποία τους καθιστά ανίκανους να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. 4.Η δυνατότητα του Υπουργικού Συμβουλίου να ασκεί πειθαρχική εξουσία είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν καταγγελίας που υποβάλλεται σε αυτό εναντίον του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και του Βοηθού Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου απαλείφεται. 5.Η λήψη αποφάσεων και η έκδοση οδηγιών από το διοικητικό συμβούλιο πραγματοποιείται κατόπιν διαβούλευσης με το Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και όχι κατόπιν σύστασης του τελευταίου.

Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής υπέβαλαν πρόσθετες εισηγήσεις κατά την εξέταση του νομοσχεδίου ώστε: 1. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα διορίζει και να παύει το Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και το Βοηθό Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και 2.ο ΕΦΕΕΔΧΦ να επιλαμβάνεται θεμάτων που αφορούν αναδιαρθρώσεις πιστωτικών διευκολύνσεων σε σχέση με επαγγελματική στέγη και ειδικότερα σε ό,τι αφορά ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως χώροι στέγασης και διεξαγωγής των επιχειρηματικών ή/και εμπορικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης του χρεώστη και τα οποία είναι απαραίτητα για τη συνέχιση της λειτουργίας αυτής.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος κατά τη συζήτηση του θέματος δήλωσε ότι συμφωνεί με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί προϊόν διαβούλευσης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, καταθέτοντας παράλληλα στην επιτροπή σχετικά υπομνήματα, ημερομηνίας 11 και 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy