Διαδικασίες εξπρές για διαγραφές δανείων μέσω Δανειστικών Επιτρόπων

Προτάθηκε διαγραφή οφειλών προς όφελος προσώπου που διαμένει σε οκέλα…

Διαδικασίες εξπρές για διαγραφή δανείων τα οποία παραχωρήθηκαν στο παρελθόν από το κράτος προς διαφόρους μέσω των Δανειστικών Επιτρόπων, αλλά δεν αποπληρώθηκαν ποτέ ενώ δεν καλύπτονται ούτε από εμπράγματες εξασφαλίσεις, προωθεί το Γενικό Λογιστήριο.

Ωστόσο η Ελεγκτική Υπηρεσία φέρει ενστάσεις και ζητά να γίνονται πρόσθετοι έλεγχοι ώστε να διαγράφονται μόνο τα ποσά τα οποία τεκμηριωμένα δεν μπορούν να εισπραχθούν από το κράτος με κανέναν τρόπο. Σημειώνεται ότι ο θεσμός της παραχώρησης δανείων μέσω των Δανειστικών Επιτρόπων τερματίστηκε από το 2007, αλλά πολλά από τα δάνεια τα οποία παραχωρήθηκαν στο παρελθόν δεν αποπληρώθηκαν ποτέ.

 

€77,6 εκ. οι οφειλές σε δάνεια εκ των οποίων 75% μη εξυπηρετούμενα

Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου οι συνολικές οφειλές για τα πιο πάνω δάνεια ανέρχονται στα 77,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 75% είναι μη εξυπηρετούμενα. Οι περισσότερες οφειλές αφορούν δάνεια για τις οδικές μεταφορές (12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 95% είναι μη εξυπηρετούμενα) και για τον τουρισμό (5,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 100% είναι μη εξυπηρετούμενα). Μεγάλα ποσά οφείλουν επίσης τα Αρδευτικά Τμήματα (3 εκατ. ευρώ) και Κοινοτικά Συμβούλια (2,9 εκατ. ευρώ).

Το Γενικό Λογιστήριο κατέθεσε νομοσχέδιο ώστε οι Δανειστικοί Επίτροποι να έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων, περιλαμβανομένης και της επιλογής της μερικής ή ολικής διαγραφής του οφειλόμενου ποσού. Η Ελεγκτική Υπηρεσία συμφώνησε με το πιο πάνω νομοσχέδιο, ωστόσο εισηγήθηκε όπως στην περίπτωση της διαγραφής οφειλών να απαιτείται και η έγκριση της Τεχνικής Επιτροπής Διαγραφών. Σε περίπτωση υιοθέτησης της εισήγησης αυτής για να γίνει οποιαδήποτε διαγραφή θα πρέπει να αποδειχτεί ότι οι υπό αναφορά οφειλές δεν μπορούν να εισπραχθούν από το κράτος με κανέναν τρόπο.

Το πρόσθετο επίπεδο ελέγχου που ζητά η Ελεγκτική Υπηρεσία σχετίζεται με τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε πρόσφατα όπου διαφάνηκε ότι προωθείτο η διαγραφή οφειλών προς όφελος προσώπων που κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Μάλιστα στη μία περίπτωση το εμπλεκόμενο πρόσωπο διαμένει σε οκέλα, αλλά δεν πληρώνει τις οφειλές του προς το κράτος.

Η Γενική Λογίστρια, Ρέα Γεωργίου, απέστειλε επιστολή προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εκφράζοντας τη διαφωνία της με την εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Όπως αναφέρει στην επιστολή της «με την εισήγηση που κατατέθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν διαφοροποιείται η κατάσταση που ισχύει σήμερα αφού και πάλι οι διαγραφές ποσών θα πρέπει να λαμβάνουν την έγκριση της Τεχνικής Επιτροπής Διαγραφών, η οποία έχει νομική υποχρέωση να ενεργεί στα πλαίσια του άρθρου 35 του Νόμου Ν.38(Ι)/2014 και να εγκρίνει για διαγραφή τα ποσά τα οποία τεκμηριωμένα είναι ανείσπρακτα.

Συνεπώς», προσθέτει, «οι στόχοι που προσβλέπει να επιτύχει το νομοσχέδιο, για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων και καθυστερημένων δανείων και την είσπραξη του μεγαλύτερου δυνατού ποσού, δεν θα μπορούν να επιτευχθούν εάν θα πρέπει να υποβάλλονται στην Τεχνική Επιτροπή Διαγραφών, η οποία ως εκ της νομοθεσίας δεν δικαιούται να τα διαγράψει». Η διαφορά μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, όπου αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy