Διαφωνία με γνωμάτευση Γενικού Εισαγγελέα για μεταβιβάσεις

Το θέμα δεν είναι λήξαν» αναφέρει σε επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής.

Τη διαφωνία του εκφράζει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα σχετικά με την πρακτική που ακολουθείται από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, αναφορικά με μεταβιβάσεις ακινήτων που ανήκουν σε δανειολήπτριες εταιρείες και που αποδέχεται το Κτηματολόγιο, μέσω Παραληπτών/Διαχειριστών τους οποίους διορίζουν οι τράπεζες, χωρίς να ελέγχεται δικαστικά το έγκυρο και το νομότυπο του διορισμού τους.

Σε απαντητική επιστολή προς το Τμήμα Κτηματολογίου, η οποία απεστάλη στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη και στον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων –Συνεργασία Πολιτών, Γιώργο Περδίκη, με κοινοποίηση προς τον διευθυντή του Κτηματολογίου, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι «το θέμα δεν είναι λήξαν» και προσθέτει ότι «συζητείται σχετική πρόταση νόμου στην Επιτροπή Εμπορίου και μελετούνται πιθανές λύσεις του προβλήματος».

Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Γενικό Ελεγκτή, «γιατί το κράτος (φορολογούμενος πολίτης) κινδυνεύει να πληρώσει τεράστια ποσά σαν αποζημιώσεις, εάν τελικά κριθεί ότι ο διορισμός Παραλήπτη είναι άκυρος». Οι θέσεις έχουν επίσης κοινοποιηθεί στον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου, Άγγελο Βότση και «στον Υπουργό Εμπορίου ζητώντας του άμεση συνάντηση για να αναλύσουμε και προφορικά το από χρόνια υπάρχον πρόβλημα».

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι ο περί Εταιρειών νόμος (Κεφ. 113) δεν περιέχει πρόνοιες που να δικαιολογούν τις θέσεις του Διευθυντή του Κτηματολογίου και προσθέτει ότι «ο νόμος (κάνει μόνο μια απλή μνεία, στο άρθρο 97.-(1), ότι ο διορισμός Παραλήπτη μπορεί να γίνει είτε δυνάμει διατάγματος είτε με βάση πρόνοιες που περιλαμβάνονται σε ιδιωτικό έγγραφο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy