Διαφωνία Τσαβούσογλου – Ακιντζί για Κυπριακό

Διαφωνία μεταξύ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Μουσταφά Ακιντζί για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό, φαίνεται να προέκυψε κατά τις χθεσινές επαφές του τούρκου ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα, γι’ αυτό και δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν, ούτε έγιναν δηλώσεις.

Σύμφωνα με τ/κυπριακές ιστοσελίδες οι οποίες επικαλούνται πηγές της τ/κυπριακής πλευράς, ο Τσαβούσογλου επανέφερε την πρόταση της Τουρκίας που κατατέθηκε μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα για αλλαγή στρατηγικής και επικέντρωση σε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Γκακ τβ (Gak tv) στην συνάντηση του με τον Ακιντζί και τα λεγόμενα “κοινοβουλευτικά” κόμματα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι Ε/κ δεν είναι υπέρ της ομοσπονδίας και γι’ αυτό πιο σωστό είναι να προταθεί ένα μοντέλο συνομοσπονδίας ή δύο κρατών, ζητώντας επί αυτού τις απόψεις των παρευρισκόμενων.

Ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να θέσει στο τραπέζι μια τέτοια εισήγηση, ενώ τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της λύσης, το ΡΤΚ και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, φέρονται να δήλωσαν ότι τέτοια απόφαση μπορούν να πάρουν μόνο στα συλλογικά τους όργανα. Τα δεξιά κόμματα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, φέρονται να αντίκρισαν θετικά αυτή την ιδέα του Τούρκου ΥΠΕΞ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy