«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς το ΔΝΤ»

“To ΔΝΤ είναι ένας πολύτιμος εταίρος, ο οποίος κάνει μια πολύ ακριβή καταγραφή του τι συμβαίνει με το ελληνικό πρόγραμμα, αυτό πιστεύουν τα κράτη μέλη και θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε με το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς αυτό”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση σήμερα στις Βρυξέλλες, αποκλείοντας τα σενάρια να μη βρεθεί λύση για την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά τις διαφωνίες για το χρέος.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι “βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να λύσουμε αυτές τις διαφορές και να βρούμε μια λύση” και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα θα γίνει ένα βήμα για την εκταμίευση της ελληνικής δόσης, μετά την ακρόαση των ευρημάτων της τρόικας επί της ελληνικής αξιολόγησης και υπό την προϋπόθεση της τήρησης των προαπαιτούμενων. Σε σχέση με αυτό καθ’αυτό το ζήτημα του χρέους, ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι το ζήτημα είναι πολυδιάστατο, πως υπάρχουν πολλές παράμετροι, οι οποίες πρέπει να ικανοποιηθούν και πως το σημαντικότερο σημείο είναι, “να είναι σε θέση το ελληνικό δημόσιο να αποπληρώνει τις λήξεις των δανείων του”, υποσχόμενος ότι οι Υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν λεπτομερώς το ζήτημα.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του Eurogroup, από κοινού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον επικεφαλής του euro working group Τομας Βίζερ, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και το γενικό διευθυντή της DGECFIN Μάριο Μπούτι, συμμετείχαν σε ειδική προγραμματισμένη διάσκεψη για το μέλλον της ζώνης του ευρώ, η οποία δεν σχετίζεται με το ελληνικό ζήτημα.

Σόιμπλε: Το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα

Την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση και πως χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται πρόγραμμα, εξέφρασε κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός Υπουργός δήλωσε ότι η ελληνική αξιολόγηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πως υπάρχουν ελάχιστες ελλείψεις. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι δυνατή μια συμφωνία επί της αρχής για την εκταμίευση της ελληνικής δόσης στο σημερινό Eurogroup.

Δηλώσεις Ντομπρόφσκις – Παντοάν

Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής, δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την ευρωζώνη Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

“Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι αυτό το Eurogroup θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος”, είπε ο αντιπρόεδρος.

Παρομοίως ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε πως είναι “αισιόδοξος μετά και από την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα”, ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το ζήτημα του χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η ελάφρυνση του εξαρτάται από πολλές μεταβλητές”.

Προβλέπεται μακρά η νύχτα

Την πρόβλεψη πως “οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα περάσουν όλη τη νύχτα μαζί”, έκανε ο υπουργός οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Καζιμίρ προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup. “Κάποια θέματα παραμένουν ανοιχτά και δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση. Θα επικεντρωθούμε στην εκταμίευση, στη συμφωνία για το ύψος της δόσης και θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε τη αξιολόγηση. Αυτά είναι τα κρίσιμα θέματα για εμάς”, είπε ο Σλοβάκος υπουργός. Άφησε τέλος ανοιχτό το πότε θα εισέλθει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με τη φράση “μπορεί να περιμένει”, και παρομοίως τοποθετήθηκε και για το χρέος.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να αναπνεύσει, χρειάζεται βεβαιότητες, και “μία συμφωνία που θα εκφράσει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, η οποία πέρασε πρόσφατα πολύ σκληρά μέτρα” . “Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου”, είπε χαρακτηριστικά. Δήλωσε τέλος ότι υποστηρίζει μια λεπτομερή περιγραφή της λύσης για το χρέος και μια ελπίζει σε απόφαση για εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Διαφωνία Βέλγου ΥΠΟΙΚ – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Αντίθετος με τις θέσεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών Johan Van Overtveldt σε πρωινές δηλώσεις του στο φλαμανδικό ραδιόφωνο (Radiop 1- De Ochtend) λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν καταλαβαίνω την λογική του ΔΝΤ” .

Όπως σημειώνει, μια άνευ όρων ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί, σε ό,τι τον αφορά, να τίθεται επί τάπητος. «Δεν τίθεται λοιπόν θέμα ενός κουρέματος του χρέους, αλλά πιθανόν μιας ελάφρυνσης. Κάτι τέτοιο βέβαια συνεπάγεται ότι οι όροι του δανεισμού θα έπρεπε πιθανότατα να αναπροσαρμοστούν», ανέφερε .

Ο Van Overtveldt θεωρεί ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό που θέλει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. «Έχουν ήδη γίνει πολλά για τους Έλληνες. Έλαβαν μεγαλύτερο από ό,τι συνηθίζεται χρόνο αποπληρωμής των δανείων τους, ενώ και τα επιτόκια δανεισμού τους είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία», υπενθύμισε. Ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ακόμη φόβο ότι εάν γίνουν περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Ελλάδα υπάρχει ο κίνδυνος «να υπονομευτούν εκ θεμελίων» οι συμφωνίες που έχουν γίνει εντός της Νομισματικής Ένωσης και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «επικίνδυνο προηγούμενο» .

Ο Υπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη «να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε μέτρα τόνωσης της ελληνικής οικονομίας, όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, του φορολογικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων».

«Πολλοί σημειώνουν ότι αν και όλοι οι όροι της συμφωνίας έχουν τηρηθεί, η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καταστολή. Η αλήθεια όμως είναι ότι το πρόγραμμα έχει μόνον εν μέρει εφαρμοστεί. Εάν είχαν τηρηθεί όλες οι δεσμεύσεις, οι προκλήσεις θα ήταν τώρα πολύ μικρότερες», κατέληξε.

Παρά τη διάχυτη εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στο σημερινό Eurogroup σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, το ΔΝΤ με τις αξιώσεις που θέτει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δημιουργεί εκ νέου εντάσεις φέρνοντας στην επιφάνεια τη διάσταση απόψεων στους κόλπους των δανειστών στο σκέλος εκείνο που αφορά το ελληνικό χρέος, υποστηρίζει η De Tijd υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ αναγκάζει την Ευρώπη να πάρει μια απόφαση για το θέμα της Ελλάδας».

Κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι η συζήτηση στο σημερινό Eurogroup, εκτιμούν, καθώς οι περισσότερες χώρες είναι σιωπηρά έτοιμες να αποδεχτούν μια μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής, ωστόσο χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν επιθυμούν ένα τέτοιον ευνοϊκό διακανονισμό για την Ελλάδα, που οι ίδιες δεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν.

Παρομοίως, υπέρ μιας άνευ όρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η οποία δεν είναι απαραίτητο να τελεί υπό την αίρεση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων τάσσεται το ΔΝΤ σε ανάλυσή του για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στην οποία παραπέμπει είδηση του πρακτορείου Belga που φιλοξενούν τόσο η De Standaard όσο και η De Morgen υπό τον ίδιο τίτλο: «Το ΔΝΤ ζητά μια άνευ όρων ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy