Διαφωνίες κομμάτων με Τρόικα για επιτυχία του μνημονίου

Τη θέση ότι το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας θεωρείται επιτυχημένο εξέφρασαν σήμερα οι επικεφαλής της Τρόικας, κατά τη συνάντηση που είχαν με τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «ανταλλάξαμε απόψεις σε σχέση με την πορεία του προγράμματος στήριξης της κυπριακής οικονομίας», προσθέτοντας ότι «η θέση της Τρόικας είναι ότι το πρόγραμμα έχει επιτύχει, αποδίδει και πρέπει να συνεχιστεί, να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις καθώς έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα οικονομικά, τα χρηματοπιστωτικά και τα δημοσιονομικά δεδομένα. Η Κύπρος μετά από πάρα πολλά χρόνια βλέπει την προοπτική της θετικής ανάπτυξης».

Ως ΔΗΚΟ, είπε, «συμφωνούμε ότι το πρόγραμμα έχει πετύχει κάποιους στόχους όμως έχει αποτύχει σε άλλους. Ένας από τους στόχους του προγράμματος ήταν η Κύπρος να μπορέσει να βγει στις αγορές και να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια. Αυτός ο στόχος πιθανόν να επιτευχθεί και με αυτή την έννοια ναι το πρόγραμμα έχει επιτύχει».

«Όμως για εμάς υπάρχει ένας άλλος διαφορετικός στόχος που δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Ως ΔΗΚΟ θωρούμε ότι θα πρέπει να είναι παράλληλος στόχος να επιστρέψει ο κυπριακός λαός σε επίπεδα ποιότητα ζωής που είχαμε πριν από το κούρεμα καταθέσεων. Αυτός ο στόχος δεν έχει ακόμη επιτευχθεί», είπε.

Σίγουρα, είπε, «βρισκόμαστε όμως σε καλύτερη θέση από εκεί που βρισκόταν η Κύπρος το Μάρτιο του 2013 από πλευράς δημοσιονομικών. Έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε μερικώς τις δημόσιες δαπάνες και έχουμε ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και ως ΔΗΚΟ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες ανάκτησης της εμπιστοσύνης της κυπριακής οικονομίας».

«Από την άλλη οφείλουμε να σημειώσουμε τα εξής: H ανεργία παραμένει υψηλή, η κυπριακή οικονομία έχει συρρικνωθεί και δεν έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Καταγράφεται μια μείωση των κρατικών εσόδων λόγω ακριβώς αυτής της συρρίκνωσης. Καθυστερούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως το ΓΕΣΥ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του δημόσιου τομέα ιδιαίτερα σε ότι αφορά το μεγάλο κεφάλαιο της συγκράτησης των δαπανών του κρατικού μισθολογίου και ακόμη χειρότερα βλέπουμε ότι δεν έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να προσελκύσουμε σημαντικές ξένες επενδύσεις στην Κύπρο λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει σε σχέση με τις κυπριακές τράπεζες».

Είπε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία είναι αυτό που αφορά τον τραπεζικό τομέα. Οι τράπεζες μας λόγω του μεγάλου ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων(ΜΕΔ), του υψηλότερου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ιστορία των τραπεζών δεν λειτουργούν ως τράπεζες. Υπάρχει δυστοκία δανεισμού, έλλειψη ρευστότητας, η οποία εμποδίζει τις προσπάθειες επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας».

Δυστυχώς, είπε, το κούρεμα των καταθέσεων και η μεγάλη απώλεια κεφαλαίων δεν βοηθούν τις προσπάθειες ανασυγκρότησης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, εκφράζοντας ανησυχία για το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει ποιο είναι το σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού δανεισμού, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της απώλειας κεφαλαίων από την κυπριακή οικονομία για να πληρώσουμε τα χρέη άλλων.

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να ακούσουμε γι’ αυτό το σχέδιο», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «η Κύπρος μπορεί να στέκεται απέναντι στους δανειστές και να διαπιστώνουμε ότι έχουμε επιτύχει, πρώτον την εξισορρόπηση και σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα».

«Το πιο σημαντικό είναι ότι σήμερα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ένας νέος δρόμος ανάπτυξης για την οικονομία μας. Το μεγάλο στοίχημα που έχει κερδηθεί και το σημαντικό που έχει επιτευχθεί χάρη στις προσπάθειες των πολιτών και τις σωστές κυβερνητικές πολιτικές αλλά βεβαίως και με την ψήφο πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή οι οποίες δεν ανήκαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας διεθνώς. Αυτό είναι το εισιτήριο για μια νέα αναπτυξιακή πορεία», είπε.

Ανέφερε ότι «η δυνατότητα της χώρας να δανείζεται σήμερα αυτοδύναμα με λογικό κόστος στις διεθνείς αγορές είναι και το εισιτήριο για να έχουμε ξανά τον έλεγχο της κυπριακής οικονομίας παρά τις απώλειες που έχουν προκαλέσει τα μοιραία λάθη του παρελθόντος».

«Σημειώσαμε από πλευράς ΔΗΣΥ στους εκπροσώπους των δανειστών ότι χρειάζεται να παραμείνουμε σε εγρήγορση, χρειάζεται προσοχή διότι οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει. Τώρα είναι η κρίσιμη ώρα για τις ωφέλιμες μεταρρυθμίσεις τις αλλαγές δηλαδή από τις οποίες θα επωφεληθούν τελικά οι πολίτες αυτής της χώρας όπως είναι το πολυανομενόμενο σύστημα δημόσιας υγείας, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, οι κάποιες αποκρατικοποιήσεις και η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Είπε ότι το νομοσχέδιο σχετικά με την έκδοση τίτλων και την αποκατάσταση ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι έχουν θυματοποιηθεί από το σύστημα και που ήταν απαίτηση του προγράμματος θα τεθεί προς συζήτηση κατά την έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών στις 27 Αυγούστου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα για τη δυνατότητα του τραπεζικού τομέα να διαθέσει δάνεια σε τρίτους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ΜΕΔ, είπε ότι η Βουλή δεν έχει μπροστά της κάποιο νομοσχέδιο. Σημείωσε ότι η έβδομη αυτή αξιολόγηση οδηγεί στην 8η δόση δανείου που ανέρχεται στα 500 εκ. Ευρώ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι «σύμφωνα με την Τρόικα τα αποτελέσματα της κυπριακής οικονομίας είναι θετικά. Σύμφωνα με την Τρόικα έχει σταματήσει η κατρακύλα της οικονομίας αλλά αγνοούν φαίνεται ότι βρίσκεται σε στασιμότητα. Σύμφωνα με την Τρόικα έχει σταθεροποιηθεί η ανεργία αλλά αγνοούν ότι έχει σταθεροποιηθεί στο 16%. Σύμφωνα με την Τρόικα έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας και στις τράπεζες αλλά αγνοούν το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν δανείζουν την οικονομία, δεν δανείζουν τις επιχειρήσεις, δεν δανείζουν τις μικρο-μεσαίες, δεν δανείζουν τους πολίτες».

Επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι «ο δρόμος του μνημονίου είναι αδιέξοδος, η πολιτική και η φιλοσοφία της λιτότητας μας έχει εμπλέξει σε ένα φαύλο κύκλο όπου η λιτότητα οδηγεί σε ύφεση».

«Αυτό που χρειάζεται η οικονομία είναι επενδύσεις από πλευράς του κράτους και όταν οι δαπάνες ανάπτυξης στο βωμό της λιτότητας περιορίζονται κατά 30% το ποθούμενο που είναι η ανάπτυξη δεν θα έρθει και κατ’ επέκταση δεν θα δημιουργηθούν ούτε θέσεις εργασίας».

«Για ακόμη μια φορά από πλευράς Τρόικας έχουμε ακούσει ότι η συμφωνία που υπήρξε μαζί με την Κυβέρνηση για το ΓΕΣΥ ήταν ότι θα εφαρμοστεί το μονοασφαλιστικό σύστημα. Δυστυχώς η κυβέρνηση μας προχωρεί και εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές μακρά και πέραν της Τρόικας θέλοντας να εισαγάγει το πολυασφαλιστικό σύστημα που ουσιαστικά κάνει δώρο την υγεία του λαού στον ιδιωτικό τομέα».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι «μετά από 6 θετικές αξιολογήσεις και ενόψει και της 7ης θετικής αξιολόγησης μας η Τρόικα σήμερα μας μίλησαν για μα πετυχημένη πορεία του κυπριακού προγράμματος».

«Για να θεωρείται ένα πρόγραμμα πετυχημένο θα πρέπει να υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις που να δικαιολογούν αυτή τη θέση. και οι προϋποθέσεις αυτές είναι μέσα από πρόγραμμα να επανέλθει αυτό που χάθηκε, δηλαδή η ανάπτυξη και η απασχόληση στον τόπο.

«Αυτό δεν το είδαμε να έρχεται και δεν το βλέπουμε να έρχεται, αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων που έχουν ληφθεί κινείται προς μια μονόπλευρη κατεύθυνση αυτής της λιτότητας», είπε κάνοντας λόγο για αοριστολογίες από πλευράς της Τρόικας όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ανάπτυξης, της ρευστότητας, της αντιμετώπισης των ΜΕΔ, τότε πολύ φοβούμαστε ότι μπορεί το πρόγραμμα στους αριθμούς να είναι πετυχημένο στην ουσία όμως και στην πράξη να είναι ένα πρόγραμμα που να έχει αποτύχει στους στόχους του.

Η Τρόικα, είπε, «φαίνεται ότι επιμένει στις αποκρατικοποιήσεις οργανισμών. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις που να δικαιολογούν μια διαφοροποίηση των αρχικών προνοιών του μνημονίου όσον αφορά τους ημικρατικούς οργανισμούς. Δεν συντρέχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή για ιδιωτικοποίηση είτε τη CYTA είτε της ΑΗΚ».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι το θέμα της Uniastrum θα συζητηθεί το συντομότερο δυνατόν στην Επιτροπή Θεσμών.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «το βασικό για μένα συμπέρασμα σήμερα είναι ότι αυτό που ενδιαφέρει την Τρόικα είναι ένα καινούργιο νομοσχέδιο για μαζικές εκποιήσεις δανείων. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση του ΕΥΡΩΚΟ ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας ήταν η πόρτα που άνοιγε αυτήν τη διαδικασία και καθόλου σχέδιο προστασίας ήταν ή βοήθημα για αναδιάρθρωση δανείων».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «δυστυχώς για ακόμη μια φορά αναγκαστήκαμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της Τρόικας και ιδιαίτερα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθώντας να εξηγήσουμε ότι αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν επιτυχές κυπριακό πρόγραμμα έχει προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή, χιλιάδες οικογένειες να βρίσκονται στη φτώχεια και στα όρια της φτώχειας, χιλιάδες νέους Κύπριους και οικογενειάρχες να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, μια από τις υψηλότερες ανεργίες στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, τεράστιο χρέος, προβλήματα που το μνημόνιο τους δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει».

«Οι απαντήσεις που έδωσαν σήμερα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές. Αντίθετα υπήρξε σαφέστατη απειλή ότι αν δεν περάσει αρχές Φθινοπώρου η νομοθεσία για την πακετοποίηση και τη μαζική πώληση των δανείων, τότε κινδυνεύουμε για άλλη μια φορά να πέσουμε σε ανυποληψία, να χάσουμε δηλαδή την εμπιστοσύνη τους».

Φαίνεται, είπε, ότι «έχει τεθεί ενώπιον πλέον της κυπριακής Βουλής και της Κυβέρνησης το επόμενο σημείο ‘συμπληγάδες’ από τις οποίες καλούμαστε να περάσουμε όσο το δυνατόν αλώβητοι. Θεωρώ ότι θα πρέπει η κυπριακή Βουλή και ιδιαίτερα τα κόμματα που αντιμετωπίζουν κριτικά το μνημόνιο να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα κοινό θέσεων που να εισαχθούν στη νομοθεσία για την πακετοποίηση των δανείων, κατά τρόπο που να την καταστήσουν αβλαβή για τα συμφέροντα των πολιτών και της κυπριακής οικονομίας. Δεν αρκεί μόνο να δαιμονοποιείται αυτή η μνημονιακή υποχρέωση θα πρέπει να στηθεί και μια δεύτερη γραμμή άμυνας για να εξανθρωπίσει αυτό το προαπαιτούμενο».

Αναφερόμενος στη μνημονιακή υποχρέωση της Κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή για ψήφιση το Ταμείο Υδρογονανθράκων, είπε ότι «ουσιαστικά η Κύπρος προσωρινά και για πολιτικούς λόγους έχει σφραγίσει ένα τομέα που θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά στην αναζωογόνηση της κυπριακής οικονομίας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Και σ΄αυτό το σημείο δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις ούτε από την Τρόικα ούτε από την Κυβέρνηση γιατί δηλαδή ο τομέας της ενέργειας παραμένει στάσιμος».

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy