Διαφωνούν τα συνδικάτα με το ν/σ για τους ημικρατικούς

Οι συντεχνίες της ΑΗΚ εκφράζουν την άποψη ότι το νέο κυβερνητικό Νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Δημόσιων Οργανισμών και Κρατικών Επιχειρήσεων Νόμος του 2015» αποτελεί αναχρονισμό του χειρίστου είδους και ότι η σκέψη αυτού του είδους θεωρείται “σχετικά υπανάπτυκτη” και ουδόλως συμβαδίζει με τις καλές διεθνείς πρακτικές ανά τον κόσμο.

Σε ανακοίνωσή τους, με αφορμή τις επιστολές που απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών και στη Βουλή, για το εν λόγω Νομοσχέδιο, οι συντεχνίες της ΑΗΚ (ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ) αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη την εξυπηρέτηση των ειδικών αναγκών της Αρχής και τους σκοπούς ίδρυσης της, με βάση τον περί Ανάπτυξης Ηλεκτρισμού Νόμο, Κεφ. 171, αλλά αντίθετα, μετατρέπει τους Ημικρατικούς Οργανισμούς σε κρατικούς, βάζοντας τους όλους στο ίδιο καλάθι, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες του κάθε οργανισμού.

“Οι Ημικρατικοί Οργανισμοί πρέπει να διατηρούν τη σχετική τους αυτονομία και αυτοτέλεια, πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και αυτοκυβερνώμενοι μέσα σε ένα πλαίσιο δημόσιας λογοδοσίας, αλλά και για σκοπούς αποφυγής της δημιουργίας επιπρόσθετης γραφειοκρατίας. Δεν μπορεί από τη μία να απαιτούνται θυσίες από τον Οργανισμό και τους εργαζομένους και από την άλλη να δένεται ο Οργανισμός χειροπόδαρα και να μην μπορεί να πάρει σοβαρές και έγκαιρες αποφάσεις πάρα μόνο μέσα από δαιδαλώδεις και χρονοβόρες διαδικασίες”, προσθέτουν.

Όπως σημειώνουν, “το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πλέον μετατρέπεται σε Υπερυπουργό, δεν έχουν, ούτε την τεχνογνωσία, ούτε την ικανότητα ώστε να μπορούν να χειριστούν σε σύντομο χρόνο τα θέματα, που αφορούν τις δραστηριότητες της ΑΗΚ αλλά και των υπόλοιπων Ημικρατικών Οργανισμών. Κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να αποφασίσει ορθά, ορθολογιστικά και στο σωστό χρόνο για μια πλειάδα πολυσύνθετων θεμάτων για τους Οργανισμούς αυτούς με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά την οικονομία του τόπου και όλων των επιχειρήσεων που στηρίζονται στις υπηρεσίες των Ημικρατικών Οργανισμών”.

Επίσης, αναφέρουν ότι το εν λόγω Νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη τις νομικές υποχρεώσεις της ΑΗΚ, όπως αυτές προνοούνται στους περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Νόμους του 2003 έως 2012, στον περί Ανάπτυξης Ηλεκτρισμού Νόμο, Κεφ. 171, στον περί Ηλεκτρισμού Νόμο, Κεφ. 170, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/72/ΕΚ και σημειώνουν ότι οι πρόνοιες του πιο πάνω προτεινόμενου Νομοσχεδίου αναφορικά με τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της ΑΗΚ, θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση και/ή τη μη εφαρμογή των προτεινόμενων και εγκεκριμένων από τη ΡΑΕΚ αλλαγών, εις βάρος της ΑΗΚ και πρωτίστως εις βάρος του καταναλωτή και της οικονομίας του τόπου.

Επιπρόσθετα, τονίζουν ότι, η οποιαδήποτε μείωση της επιχειρηματικής ικανότητας της ΑΗΚ σε περίπτωση που δεν εξαιρεθεί από το υπό αναφορά Νομοσχέδιο θα έχει σοβαρές και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις, όχι μόνο στην Κυπριακή Οικονομία, αλλά και στην Εθνική Ασφάλεια του τόπου.

“Σε περίπτωση οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης (σεισμός, εχθροπραξίες κ.λπ.) δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον σκοπό της ούτε και το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοια περίπτωση αποτελεσματικά”, καταλήγουν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy