Διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα για το θέμα της “αλλαγής των παραμέτρων”

Διαφορετικές προσεγγίσεις από τα 4 «κοινοβουλευτικά» κόμματα μετά την ενημέρωση από τον Τ/κ ηγέτη για τα διαμειφθέντα στο Κραν Μοντάνα, στην παρουσία και της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας.

Ο «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν που δεν ήταν στο ελβετικό θέρετρο κατά την Διάσκεψη για την Κύπρο δήλωσε πως οι Τ/κ δεν πρόκειται να γίνουν ούτε μειονότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία ούτε 82η επαρχία της Τουρκίας.

Ο κ. Οζγκιουργκιούν μίλησε για πραγματικότητες που φάνηκαν στο Κραν Μοντάνα, όπως ότι η ε/κ πλευρά δεν κατέχεται ούτε από σκέψη για λύση στις παραμέτρους του ΟΗΕ και αυτό το είδαν όλοι – όπως είπε – ο ΟΗΕ, η Βρετανία και η ΕΕ.

Πρόσθεσε δε ότι δεν έχουν πρόθεση ούτε και σκέψη να γίνουν 82η επαρχία της Τουρκίας λέγοντας ότι το ψευδοκράτος έχει μια δημοκρατική δομή και ακόμα και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει θα συνεχίσει το δρόμο του. Θεωρεί δε, όπως είπε, ότι μπορεί να υπάρξει ένα κοινό έδαφος με τα άλλα κόμματα όσον αφορά το τί δεν μπορεί να γίνει και μετά στο τί θα γίνει ώστε να χαράξουν από κοινού τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Οζγκιουργκιούν ισχυρίστηκε ότι όλοι καταλαβαίνουν πως στις υφιστάμενες παραμέτρους δεν μπορεί πλέον να λυθεί το Κυπριακό αλλά αναγνωρίζουν πως αλλαγή των παραμέτρων δεν μπορεί να περάσει από το ΣΑ του ΟΗΕ καθώς υπάρχει το βέτο της Ρωσίας, όπως ανέφερε και για να υπάρξει αλλαγή χρειάζεται ομοφωνία και από τα 5 μόνιμα μέλη.

Ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς που ήταν στο Κραν Μοντάνα υποστήριξε ότι πλέον φαίνεται ξεκάθαρα πως η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτε με την τ/κ και ότι πρέπει να ενεργήσουν από κοινού και σε συνεργασία στο εσωτερικό μέτωπο.

Θα πρέπει συνέχισε, να εξηγήσουν στο διεθνή παράγοντα και στην ΕΕ γιατί δεν μπόρεσε να εξευρεθεί λύση εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και να ζητήσουν όπως αυτές οι παράμετροι αλλάξουν. «Σε αντίθετη περίπτωση αν καθίσετε να περιμένετε τίποτα δεν θα αλλάξει».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν από την άλλη εξέφρασε τη θέση του κόμματός του ότι πραγματιστική λύση μπορεί να εξευρεθεί στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Ανέφερε επίσης ότι δεν φαίνεται εύκολο το να υπάρξει τώρα μια συμφωνία στο ΣΑ του ΟΗΕ για αλλαγή των παραμέτρων λύσης του Κυπριακού, ούτε και μπορεί να γίνει από σκοπιάς διεθνούς δικαίου και το ΡΤΚ υποστηρίζει την ομοσπονδιακή λύση.

Ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ ανέφερε ότι πρέπει να ενεργήσουν με βάση τη λογική και πως οι Τ/κ εξακολουθούν να έχουν ανάγκη την λύση ενώ εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα του να είναι εκτός διεθνούς νομιμότητας.

Το όραμα για λύση πρέπει να συνεχιστεί είπε προσθέτοντας ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα των ΗΕ αλλά και της ΕΕ. Η τ/κ και η τουρκική πλευρά, συνέχισε, όπως και στο σχέδιο Ανάν έτσι και στο Κραν Μοντάνα έκαναν βήματα και πήραν πρωτοβουλίες για την επίτευξη λύσης και αυτό πρέπει να το εξηγήσουν στη διεθνή κοινότητα. Το κόμμα του, είπε ο κ. Οζγιγίτ, δεν συμμερίζεται την άποψη για αλλαγή των παραμέτρων του ΟΗΕ για την λύση, λέγοντας ότι τόσο οι συμφωνίες κορυφής 77-79 όσο και το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014 πρέπει να παραμείνουν και εκφράζοντας την αντίθεσή του στο να γίνουν οι Τ/κ νομός της Τουρκίας ή να «γίνουν μπάλωμα στο νότο όπως θέλει ο Αναστασιάδης θέτοντας τις δικές του παραμέτρους».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy