Διαγραφές €501 χιλ. για απλήρωτες οφειλές, κλοπές και απώλειες υλικών

Μεταξύ άλλων ένα πιστόλι της Αστυνομίας και ένα κοντέινερ που έκανε φτερά

 

Στη διαγραφή οφειλών προς το κράτος ύψους 501,174 ευρώ προχώρησε η Τεχνική Επιτροπή Διαγραφών Μη Εισπράξιμων Δημοσίων Χρημάτων, Αξιών και Υλικών το 2016. Οι διαγραφές αφορούν οφειλές προς το κράτος οι οποίες παρέμεναν απλήρωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα και κρίθηκε ότι δεν υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες για την είσπραξή τους, καθώς επίσης κλοπές κρατικής περιουσίας οι οποίες ταξινομήθηκαν στα ανεξιχνίαστα και απώλειες υλικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου η απώλεια εσόδων λόγω διαγραφών ανήλθε στις 402,960 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά τη διαγραφή οφειλόμενου ΦΠΑ του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, ύψους 152,047 ευρώ.

Επίσης διαγράφηκε ποσό 89,190 ευρώ που αφορά χορηγίες που παραχωρήθηκαν στα πλαίσια του έκτακτου σχεδίου παροχής κινήτρων για απασχόληση ανέργων (2010) οι οποίες μετά από έλεγχο κρίθηκε ότι υπήρχε λανθασμένη εφαρμογή του σχεδίου για συγκεκριμένους αιτητές. Ακόμη διαγράφηκαν οφειλές ατόμων τα οποία απεβίωσαν, καθώς και μία ανείσπρακτη επιταγή εταιρείας (Α.T MICRO SOLAR) που αφορούσε καταβολή ενοικίου σε βιομηχανική περιοχή για την οποία η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να μην προωθήσει περαιτέρω δικαστικά μέτρα για την είσπραξή της. Επίσης διαγράφηκε ανείσπρακτο διοικητικό πρόστιμο (MERON HOLDINGS) λόγω του ότι «δεν ήταν προς το συμφέρον της Δημοκρατίας το ενδεχόμενο της υποκατάστασης επίδοσης κατόπιν γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα», όπως αναφέρεται στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο.

Πιστόλι της Αστυνομίας

Η απώλεια λόγω διαγραφής υλικών ανήλθε στις 57,293 ευρώ. Μεταξύ άλλων διαγράφηκε πιστόλι και άλλος εξοπλισμός «που βρίσκονταν στην κατοχή δύο μελών της Αστυνομίας, τα οποία συνελήφθησαν παράνομα στην Ποταμιά από τις κατοχικές δυνάμεις κατά τη νόμιμη εκτέλεση των καθηκόντων τους». Η αξία του πιστολιού και του εξοπλισμού υπολογίζεται συνολικά στα 1,046 ευρώ. Επίσης διαγράφηκαν αντικείμενα μικρού μεγέθους που ανήκαν στο Υπουργείο Ενέργειας, αλλά απωλέσθηκαν «λόγω μεγάλης προσέλευσης από τουρίστες, μαθητές και άλλους Κυπρίους και ξένους επισκέπτες στο κατάστημα της Λευκωσίας, από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι σήμερα». Η συνολική αξία των αντικειμένων υπολογίζεται στις 1,480 ευρώ. Ακόμη διαγράφηκε όχημα αξίας 11,240 ευρώ, το οποίο «έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά από άσκηση της Πυροσβεστικής για σκοπούς εκπαίδευσης στον αερολιμένα Λάρνακας». Επιπρόσθετα διαγράφηκε σχολικός εξοπλισμός αξίας 2,959 ευρώ της Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής και του Διανέλλειου Γυμνασίου Λάρνακας, που δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί.

 

Σήκωσαν ολόκληρο κοντέινερ

Οι διαγραφές που αφορούν κλοπές ανήλθαν στις 38,146 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, μεταξύ άλλων, κλάπηκε ένα εμπορευματοκιβώτιο 20 ποδών της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ περιουσιών Λάρνακας στο χωριό Κοφίνου. Όπως αναφέρεται η υπόθεση εξετάστηκε από την Αστυνομία και ταξινομήθηκε ως ανεξιχνίαστη. Επίσης κλάπηκαν 61 προστατευτικά κάγκελα και 122 πάσσαλοι από εργοτάξιο στην Αραδίππου, καθώς επίσης μία κουζίνα, ένα σύστημα εξαερισμού βάσης λεκάνης και ένα φουγάρο, που ανήκαν στο Υπουργείο Παιδείας. Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy