Διακυβέρνηση των Αρίστων

Του Χρίστου Χριστοφίδη*

Βασική προεκλογική θέση του Νίκου Αναστασιάδη ήταν ότι θα φέρει στον τόπο τη «διακυβέρνηση των Αρίστων». Αυτή η θέση Αναστασιάδη είχε κυρίως ένα επικοινωνιακό χαρακτήρα και αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή όμως, ήταν μια σαφής προσπάθεια να αφαιρεθεί το ιδεολογικό και πολιτικό στοιχείο: η τακτική Αναστασιάδη ήταν με λίγα λόγια, ότι η διακυβέρνηση μου δεν θα είναι δεξιά, νεοφιλελεύθερη, αντιδραστική αλλά διακυβέρνηση «ικανών» και «ικανοτήτων».

Καλά τα συνθήματα. Κριτήριο της αλήθειας είναι πάντοτε η πράξη. Η βασική δέσμευση Αναστασιάδη κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Οι «άριστοι των αρίστων», κάτω από το βάρος σκοπιμοτήτων, οικονομικών συμφερόντων, ιδεολογικών νεοφιλελεύθερων εμμονών, αποδείχτηκαν κάλπικη λίρα. Η κρίση στους θεσμούς είναι σήμερα πρωτόγνωρη. Ο λαός παρακολουθεί εμβρόντητος το μέγεθος της κρίσης ηθών και αξιών. Κρίση που είναι στην ουσία της, πολιτική. Πρωταγωνιστής σε αυτή την κρίση, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημειώνουμε:

– Πρωτοφανής κρίση στη Γενική Εισαγγελία. Πρωτοφανής δημόσια αντιπαράθεση Αναστασιάδη – Γενικού Εισαγγελέα. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, προσωπική επιλογή Αναστασιάδη και στενός συνεργάτης του στις γνωστές μεθοδεύσεις των τελευταίων δύο χρόνων, παύεται από το Ανώτατο δικαστήριο. Κίνδυνος στους χειρισμούς υποθέσεων δισεκατομμυρίων για τη Κυπριακή Δημοκρατία.

– Πρωτοφανής κρίση στην Κεντρική Τράπεζα. Πρωτοφανής σύγκρουση Αναστασιάδη – Διοικητού Κεντρικής Τράπεζας. Η Διοικητής αποτελεί προσωπική επιλογή Αναστασιάδη και στήριγμα του στις αποφάσεις για «κούρεμα» και τη συμφωνία του Μαρτίου του 2013 στο Eurogroup. Κίνδυνος για απώλεια δισεκατομμυρίων για την Κυπριακή Δημοκρατία από άστοχους χειρισμούς.

– Πρωτοφανής σύγκρουση Αναστασιάδη – Αρχηγού Αστυνομίας. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας παύεται για να εξυπηρετηθούν κυβερνητικές και παραταξιακές σκοπιμότητες.

– Ο κ. Αναστασιάδης παύει τον Πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ για να εξυπηρετηθούν παραταξιακές και κυβερνητικές σκοπιμότητες.

Στα μέσα της θητείας της, η διακυβέρνηση Συναγερμού – Αναστασιάδη έχει ήδη αποτύχει παταγωδώς στις εξαγγελίες της για χρηστή και αξιοκρατική διοίκηση. Πιο πάνω σημειώσαμε μερικά μόνο από τα πολλά, χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η διακυβέρνηση Συναγερμού– Αναστασιάδη μυρίζει σήψη. Σήψη που προκαλείται από τον πόλεμο των τεραστίων οικονομικών συμφερόντων και την εμπλοκή στον πόλεμο αυτό κομματικών, κυβερνητικών και θεσμικών παραγόντων. Σήψη που προκαλείται από την τυφλή επιβολή ακραίων, νεοφιλελεύθερων πολιτικών των κυβερνώντων. Σήψη που προκαλείται από τη μονοδιάστατη εμμονή σε πολιτικά παιχνίδια και την εξυπηρέτηση κυρίως κομματικών και πολιτικών σκοπεύσεων.

Τη ζημιά από όλο αυτό το μπάχαλο την πληρώνει ο λαός. Η χαρακτηριστική δήλωση Πουργουρίδη, ότι η κατάσταση στη Γενική Εισαγγελία (και όχι μόνο θα συμπληρώναμε) οδήγησε ουσιαστικά στο θάνατο τον Κώστα Παπακώστα, αποδεικνύει ότι το θέατρο του παραλόγου που παρακολουθούμε εδώ και δυόμιση χρόνια έχει κόστος. Φυλακίσεις αθώων, απώλειες εκατομμυρίων, βάλτωμα και πάγωμα σε σημαντικές υποθέσεις, απώλεια εμπιστοσύνης πολιτών. Και όχι μόνο.

Οι «άριστοι των αρίστων» ακόμα ένα «δεσμεύομαι». Ακόμα μια μεγάλη αποτυχία.

* Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy