Διακοπές δεν είναι μόνο παραλία

Επιλογές για όλα τα γούστα στην πόλη και επαρχία Λάρνακας

Του Τάσου Περδίου

Ως ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, η Κύπρος έχει καταστεί συνώνυμη με τη θάλασσα, τον ήλιο και την παραλία. Αναμφίβολα το κλίμα και οι εξαιρετικές παραλίες είναι το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά δεν αποτελούν μονόδρομο για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Διανύοντας το μήνα των καλοκαιρινών διακοπών, παρουσιάζουμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και ποιοτικές εναλλακτικές επιλογές για τους Λαρνακείς που θα επιλέξουν να μείνουν στην πόλη και επαρχία και για τους επισκέπτες. Η Λάρνακα προσφέρει πανέμορφη ύπαιθρο, ορεινή και ημιορεινή, μονοπάτια της φύσης, ποδηλατικές διαδρομές, πολιτιστικούς περιπάτους, γευσιγνωσία και φυσικά τον καλύτερο αγροτουρισμό στην Κύπρο.

Τα μονοπάτια της φύσης

monopatia fysis

Στην πόλη και επαρχία Λάρνακας υπάρχουν εκπληκτικά φυσικά και τεχνητά μονοπάτια που προσφέρονται για περπάτημα, εξάσκηση και χαλάρωση συνάμα, καθαρό αέρα και απόλαυση της φύσης.

Το μονοπάτι στην Αλυκή έχει μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων και είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4. Τα σημεία εκκίνησης είναι δύο. Το πρώτο βρίσκεται στο υδραγωγείο των Καμάρων, παρά την έξοδο της Λάρνακας προς τη Λεμεσό και το δεύτερο βρίσκεται στο σημείο συλλογής άλατος, στη λεωφόρο Αρτέμιδος προς το παλιό αεροδρόμιο.

Ο περιπατητής μπορεί ν’ απολαύσει τα φλαμίνγκο και τη χλωρίδα της περιοχής, ενώ το κόκκινο ηλιοβασίλεμα είναι μαγευτικό.

Σε ό,τι αφορά στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, η διαδρομή ξεκινά από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας, ακολουθώντας νότια κατεύθυνση σε άσφαλτο, 1 χιλιόμετρο κατά μήκος της Αλυκής της Λάρνακας, περνώντας το Τζαμί Χαλά Σουλτάν (υψόμετρο 10 μέτρα) και συνεχίζει σε χωματόδρομο νοτιοανατολικά της Αλυκής μέχρι το υδραγωγείο των Καμάρων. Στη συνέχεια διασχίζει τον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λεμεσού Α5, κοντά στο παλιό κτίριο του Πασά και κατευθύνεται βορειοδυτικά προς τη βιομηχανική ζώνη Αραδίππου σε 1,5 χιλιόμετρο χωματόδρομο. Διασχίζοντας το δρόμο περνά μέσα από τη βιομηχανική ζώνη Αραδίππου, καταλήγοντας δίπλα στην ανατολική είσοδο του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ριζοελιάς. Η πλούσια βλάστηση στην μήκους 12 χιλιομέτρων διαδρομή περιλαμβάνει τρεμιθιές, φοίνικες, ελαιόδεντρα, ευκαλύπτους και θυμάρι.

Βόρεια της λεωφόρου Αρτέμιδος υπάρχει το Παττίχειο Πάρκο, ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου της Λάρνακας. Στη μέση του μεγάλου φυσικού πάρκου βρίσκεται το Παττίχειο Αμφιθέατρο, ενώ ο μήκους δύο χιλιομέτρων πεζοδρόμος είναι από τις καλύτερες επιλογές για περπάτημα και απόλαυση της μαγείας της φύσης. Ο επαρκής φωτισμός διευκολύνει και το νυχτερινό περπάτημα.

Το Γραμμικό Μονοπάτι της Φύσης Κιόνια – Προφήτης Ηλίας αρχίζει από τον εκδρομικό χώρο Κιόνια, κοντά στη Βαβατσινιά. Αρχικά ακολουθεί τη δασική οδό και προσφέρει εξαιρετική θέα προς τον κάμπο της Μεσαορίας. Πρόσβαση υπάρχει από το δρόμο της Μονής Παναγίας του Μαχαιρά που οδηγεί στην κορυφή Κιόνια, περίπου 1 χιλιόμετρο πριν από τον εκδρομικό χώρο Κιόνια ή από το χωριό Βαβατσινιά προς τη Μονή Παναγίας του Μαχαιρά. Ο τερματισμός γίνεται στη Μονή Προφήτη Ηλία, 8 χιλιόμετρα δυτικά του Λυθροδόντα και 6 χιλιόμετρα από τη Μάντρα του Καμπιού.

Το μήκος της διαδρομής είναι 7 χιλιόμετρα.

Κοντά στη Βαβατσινιά βρίσκεται και το γραμμικό μονοπάτι της φύσης Σπηλιά της Αθασιάς. Με σημείο εκκίνησης το χωματόδρομο που ξεκινά από το δασικό δρόμο Βαβατσινιάς – Κιονιών, τρία χιλιόμετρα έξω από τη Βαβατσινιά, στα πρώτα 200 μέτρα είναι αγροτικός δρόμος και ακολούθως γίνεται στενό μονοπάτι μέσα από πευκώδη βλάστηση. Καταλήγει στη Σπηλιά της Αθασιάς, ένα παλιό σπήλαιο που πιστεύεται ότι σκάφτηκε σε αναζήτηση μεταλλικού χρυσού. Το μήκος της διαδρομής είναι 5 χιλιόμετρα.

Αρχίζοντας από τα Πάνω Λεύκαρα, στο δρόμο προς τη Βαβατσινιά, η αφετηρία του μονοπατιού Λεύκαρα – Εκκλησία Μεταμόρφωσης Σωτήρος ακολουθεί μια απότομη πλαγιά μέχρι το εξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και προσφέρει πανοραμική θέα των χωριών Πάνω και Κάτω Λεύκαρα, Κάτω Δρυς και των μοναστηριών του Αγίου Μηνά και του Σταυροβουνίου. Στη συνέχεια ακολουθεί κυκλική κατεύθυνση πίσω στα Λεύκαρα μέσα από την οποία μπορεί κανείς να απολαύσει την πανοραμική θέα της εκκλησίας. Η διαδρομή είναι 2,3 χιλιομέτρων.

Για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της διαδρομής, το τελευταίο τμήμα ακολουθεί τον κύριο δρόμο προς το χωριό Βαβατσινιά για 600 μέτρα περίπου. Συνδέεται με τη διαδρομή Πάνω Λεύκαρα – Κάτω Δρυς.

Το μονοπάτι Λεύκαρα – Κάτω Δρυς ακολουθεί την ίδια διαδρομή προς το εξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος αλλά ακολούθως παρεκκλίνει προς τον Κάτω Δρυ. Είναι μια καθοδική διαδρομή η οποία οδηγεί στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά, στο οποίο γίνονται δεκτές επισκέψεις τα Σαββατοκύριακα. Το μήκος της διαδρομής είναι 2,5 χιλιόμετρα.

Ποδηλατικές διαδρομές

podilatistes

Μια άλλη εναλλακτική επιλογή είναι η βόλτα με το ποδήλατο. Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης διαμόρφωσε 8 θεματικές ποδηλατικές διαδρομές στις οποίες συνδυάζεται η άθληση με πολλά άλλα ενδιαφέροντα:

«Νεολιθική Διαδρομή – Η αρχαιότερη ποδηλατική διαδρομή της Ευρώπης», με επίκεντρο τις αρχαιότητες της Χοιροκοιτίας και της Καλαβασού.

«Διαδρομή Κρασιού και Γαστρονομίας» που καλύπτει τα γραφικά χωριά στην ορεινή επαρχία της Λάρνακας όπως είναι τα Λεύκαρα, ο Κάτω Δρυς και η Σκαρίνου.

«Πολυπολιτισμική Διαδρομή». Περιλαμβάνει επισκέψεις σε ποικίλους χώρους λατρείας διαφόρων θρησκειών εντός της πόλης.

«Ενετικοί Πύργοι-Aνατολική Παραλιακή Περιοχή» που καλύπτει τις κοινότητες Πύλας και Ξυλοφάγου.

«Ενετικοί Πύργοι-Δυτική Παραλιακή Περιοχή», η οποία περιλαμβάνει τις περιοχές Περβολιών και Κιτίου μέχρι και την Αλαμινό.

«Διαδρομή Καμήλων και Γαϊδουριών», με επισκέψεις στο Πάρκο Καμήλων Μαζωτού και στη φάρμα-πολυχώρο Golden Donkeys στη Σκαρίνου.

«Διαδρομή Σιτηρών και Ψωμιού» με επίκεντρο την Αθηένου και με προτεινόμενες επισκέψεις στον παραδοσιακό αλευρόμυλο και το Καλλινίκειο Μουσείο.

«Διαδρομή Πτηνοπαρατήρησης», που καλύπτει τη διαδρομή από τη Λίμνη Βορόκληνης μέχρι και την Αλυκή Λάρνακας.

Πολιτιστικοί περίπατοι

Εντονο χρώμα κουλτούρας και πολιτισμού έχουν οι Πολιτιστικοί Περίπατοι, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας. Κάθε ένας από αυτούς καθοδηγεί διαμέσου μιας διαφορετικής πτυχής της πόλης και ο συνδυασμός τους προσφέρει ό,τι ενδέχεται να επιθυμεί να δει ο επισκέπτης της Λάρνακας μαζί με ενημερωτικές πινακίδες.

Η διαδρομή Α καλύπτει το παραλιακό μέτωπο και το κέντρο της πόλης και οδηγεί σε αγάλματα, την παλιά συνοικία, χώρους λατρείας ορθόδοξων, Αρμενίων και μουσουλμάνων και παλιά κτίρια μεταξύ άλλων.

Η διαδρομή Β καλύπτει τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία και ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο και στις παραδόσεις της πόλης. Ο περίπατος Γ αφορά στον πολιτισμό και στη φύση και κατευθύνει τον τουρίστα στην περιοχή των Αλυκών και στο παλιό υδραγωγείο.

Οι πολιτιστικοί περίπατοι προσφέρονται δωρεάν και στηρίζονται από χάρτες, οι οποίοι είναι μεταφρασμένοι στα αγγλικά και στα ρωσικά.

Αγροτουρισμός

Η επαρχία της Λάρνακας είναι πρωταθλήτρια στον αγροτουρισμό στην Κύπρο κατέχοντας ποσοστό 43% επί του συνόλου των αγροτουριστικών κλινών.

Εάν επιθυμεί κάποιος ηρεμία, τοπική γοητεία και φιλοξενία, απόλαυση της φύσης και υπαίθριες δραστηριότητες, οι αγροτουριστικές εγκαταστάσεις της Λάρνακας είναι μονόδρομος. Εξαιρετικά καταλύματα βρίσκει κάποιος στον Αγιο Θεόδωρο, στη Χοιροκοιτία, Καλαβασό, Κάτω Δρυ, Λεύκαρα, Μαρώνι, Ψεματισμένο, Σκαρίνου, Τόχνη και Βάβλα.

Οι δρόμοι του Κρασιού

oinopoioia

Το κρασί, σε μια χώρα που κορδώνει για το αρχαιότερο κρασί το οποίο ακόμα παράγεται, την Κουμανταρία, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις στιγμές της χαλάρωσης και της ξεκούρασης. Τα καινούργια οινοποιεία στην επαρχία Λάρνακας προσφέρουν μια άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία για όσους έχουν βαρεθεί τη θάλασσα και την παραλία. Το Κτήμα Χριστούδια στον Κάτω Δρυ και το Κτήμα Δαφέρμου στα Λεύκαρα και τα κελάρια Oak Tree στη Λάρνακα και Cavaway στα Λειβάδια σάς καλούν να γευτείτε θεσπέσιο οίνο.

Αυτό μπορεί να γίνει και στο Δρόμο του Κρασιού στις ορεινές περιοχές Λάρνακας και Λευκωσίας, ο οποίος, παρόλον ότι είναι εκτός παραδοσιακών κρασοχωριών, προσφέρει ισάξια εμπειρία. Η διαδρομή ξεκινά από τη Λευκωσία και πάει Σκαρίνου, Λεύκαρα, Κάτω Δρυ, Βάβλα, Ορά, Οδού, Φαρμακά, Γούρρι, Φικάρδου και Καλό Χωριό. Περιλαμβάνει τρία οινοποιεία, εργαστήρια και μουσεία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy