Διακρίσεις για την Κύπρο στην 47η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας

Χάλκινο μετάλλιο κέρδισε στη Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας ο Κύπριος μαθητής Γιώργος Ελευθερίου, μια διάκριση που τιμά ιδιαίτερα την Κύπρο.

Η φετινή 47η Διεθνής Ολυμπιάδα Χημείας διεξήχθη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν από τις 20 μέχρι τις 29 Ιουλίου 2015 και είχε ως σύνθημα: «Life is a Huge (Chemistry) Laboratory», το οποίο μεταφράζεται ως «Η Ζωή είναι ένα Τεράστιο Εργαστήριο (Χημείας).

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια απευθύνονται στο μαθητή μας Γιώργο Ελευθερίου, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει χάλκινο μετάλλιο και να ακουστεί και πάλι η μικρή μας Κύπρος μας ανάμεσα στις διακριθέντες χώρες.

Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης σε όλους τους μαθητές της ομάδας μας, οι οποίοι διαγωνίστηκαν αξιοπρεπώς καθώς και στους μέντορες- συνοδούς.

olympiada ximeias

Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από εξαμελή ομάδα:

Α) Τέσσερεις μαθητές (αλφαβητικά):
• Αβραάμ Αντιγόνη, Λανίτειο Λύκειο
• Ελευθερίου Γιώργος, Λύκειο Αγίου Γεωργίου, Λάρνακα
• Ζαβρός Άννινος, Λανίτειο Λύκειο
• Σκώττης Δημήτρης, Λύκειο Λατσιών

Β) Δύο συνοδούς- μέντορες καθηγητές:
• Δρ Στέλλα Ιωάννου Λουκαΐδου, Β.Δ. Χημείας, Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα, Λεμεσός Συντονίστρια της Διεθνούς Ολυμπιάδας Χημείας.
• Δρ Ανδρέας Καλογήρου, Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Χημείας

Στο διαγωνισμό δόθηκαν 35 χρυσά, 63 αργυρά, 92 χάλκινα και 10 έπαινοι. Συμμετείχαν εβδομήντα πέντε (75) χώρες από όλο τον κόσμο, διακόσιοι ενενήντα (290) μαθητές και διακόσιοι τριάντα (230) κριτές, μέντορες, συνοδοί, παρατηρητές, επισκέπτες επιστήμονες. Η κάθε χώρα συμμετείχε με ομάδα τεσσάρων μαθητών.

Ο διαγωνισμός αποτελείτο από δύο μέρη, το εργαστηριακό και το θεωρητικό. Τα δύο μέρη διεξήχθηκαν σε δύο διαφορετικές μέρες. Την Πέμπτη 23 Ιουλίου οι μαθητές διαγωνίστηκαν στο εργαστηριακό μέρος, το οποίο περιελάμβανε τρία πειράματα από τρία πεδία της Χημείας: Φυσικοχημεία, Οργανική και Ανόργανη Χημεία και βαθμολογείτο με το 40%. Το Σάββατο 25 Ιουλίου οι μαθητές παρακάθισαν σε θεωρητική εξέταση η οποία περιλάμβανε οκτώ ασκήσεις και βαθμολογείτο με το υπόλοιπο 60%. Η διάρκεια της εξέτασης και για τις δύο μέρες ήταν πέντε ώρες.

Οι συνοδοί καθηγητές, σε συνεργασία με την Ελληνική ομάδα, μετέφρασαν τα κείμενα των δύο εξετάσεων στην Ελληνική γλώσσα. Στη συνέχεια διόρθωσαν τις απαντήσεις των μαθητών και συζήτησαν τα αποτελέσματα με τους άλλους συνοδούς και την κριτική επιτροπή.

Η ΠΕΕΧ εκφράζει τις ευχαριστίες της προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού το οποίο στηρίζει τη συμμετοχή και έχει υπό την αιγίδα του τις Ολυμπιάδες Χημείας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy