Διάλεξη για τον Παρθενώνα από Αμερικανίδα ακαδημαϊκό

Με κύριο θέμα τον Παρθενώνα, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Τζόαν Μπρέτον Κόνελι, δίνει διάλεξη την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Μαΐου στις 7.30 το βράδυ, στην αίθουσα διαλέξεων της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι “η διάλεξη βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της αρχαιολόγου το οποίο μόλις έχει δημοσιευτεί και στα ελληνικά και εκδοθεί από τις Εκδόσεις Πατάκη και πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης”.

Στο ανατρεπτικό της βιβλίο, η βραβευμένη αρχαιολόγος θέτει υπό αμφισβήτηση τις πιο θεμελιώδεις πεποιθήσεις μας σε σχέση με τον Παρθενώνα και τη ζωή στην αρχαία Αθήνα και αναπαριστά την εξέλιξη της Ακρόπολης, του ιερού βράχου, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις ένδοξες μέρες της εποχής του Περικλή, παρουσιάζοντας μια πλειάδα ναών, με κορυφαίο ανάμεσά τους τον Παρθενώνα.

Η Τζόαν Μπρέτον Κόνελι είναι καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ως αρχαιολόγος έχει ανασκάψει στην Κόρινθο, Αθήνα, Νεμέα, Πάγο, Κούριο, Πόλη Χρυσοχόους, καθώς και στο νησί Φαιλάκα στο Κουβέιτ.

Τα τελευταία 22 έτη είναι επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολή στη Γερόνησο της Πάφου, έχει βραβευθεί από το MacArthur Foundation για την έρευνα της στην αρχαία ελληνική τέχνη, θρησκεία και μύθο ενώ έχει επανειλημμένα βραβευθεί για την διδασκαλία της.

Το 2000 έλαβε τον τιμητικό τίτλο του “Πολίτη του Δήμου Πέγειας” για την προσφορά της στην εξερεύνηση και προστασία της Πολιτιστικής κληρονομίας της Κύπρου. Διετέλεσε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, θέση από την οποία συνέβαλε αποφασιστικά στη σύναψη διμερών συμφωνιών προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς με πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και της Ελλάδας.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy