Διάλυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αλήθεια ότι κρατάει χρόνια. Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις προσπάθησαν να δώσουν τις δικές τους προτάσεις, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε το θέμα. Η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια κατάθεσε ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρύθμισης που στηρίχθηκε σε μελέτη της Υπηρεσίας Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδα. Έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος και εκεί που η Βουλή πλησίαζε για έγκριση, δυστυχώς επικράτησαν σκοπιμότητες της στιγμής, με αποτέλεσμα να ναυαγήσει μια από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες που έγιναν ποτέ!

Σήμερα η Κυβέρνηση μίλησε! Κατάθεσε το δικό της Νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση.

Από τη μελέτη του διαπιστώνεται δυστυχώς ότι το Προτεινόμενο Νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, τα οράματα για μια σύγχρονη, αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Συγκεκριμένα, ενώ προβλέπεται διατήρηση των Δήμων και Κοινοτήτων, την ίδια στιγμή μετατρέπονται σε διακοσμητικά όργανα. Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες τους περιορίζονται σε τοπική διαβούλευση με τους πολίτες για τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, και στη συνέχεια υποβάλλει σχετική εισήγηση/έκθεση στο Επαρχιακό Συμβούλιο για επίλυσή τους.
Οι Δήμοι και οι Κοινότητες θα απωλέσουν κάθε εξουσία την οποία μέχρι σήμερα διαθέτουν, δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσουν οποιοδήποτε έργο, μικρό ή μεγαλύτερο! Θα απωλέσουν κάθε εισπρακτική ικανότητα, αφού όλες οι πηγές εσόδων μεταβιβάζονται στο Επαρχιακό Συμβούλιο, ακόμα και η περιουσία κάθε Δήμου και Κοινότητας, κινητή ή ακίνητη!

Όσο αντικειμενικά και να εξετάσεις το Νομοσχέδιο, διαπιστώνεις ότι δεν επιφέρει την πολυδιαφημισμένη οικονομία κλίμακας. Αυξάνει την γραφειοκρατία, εξαναγκάζει τον πολίτη να απευθύνεται για λύσεις των προβλημάτων του σε επαρχιακό επίπεδο και κοντά στους υφιστάμενους Δήμους, Κοινότητες και Επαρχιακή Διοίκηση, δημιουργεί ακόμα ένα θεσμό, το Επαρχιακό Συμβούλιο.

Το Προτεινόμενο Νομοσχέδιο δεν μεταρρυθμίζει τη χώρα μας αλλά απορρυθμίζει όλο το σύστημα Αυτοδιοίκησης. Δεν αποκεντρώνει το θεσμό αλλά εκ των πραγμάτων συγκεντρώνει τις εξουσίες σ’ ένα υπερόργανο, το Επαρχιακό Συμβούλιο, δημιουργώντας ένα νέο υδροκέφαλο Οργανισμό! Η δημιουργία του Επαρχιακού Συμβουλίου -με την αφαίρεση κάθε εξουσίας από τις Τοπικές Αρχές- στοχεύει στη δημιουργία ενός εργαλείου-εξάρτημα στην υπηρεσία του Κεντρικού Κράτους. Σημειώνεται ότι δεν έχει προηγηθεί καμία μελέτη που να στοιχειοθετεί όσα προβλέπει το Νομοσχέδιο, ούτε για τη λειτουργία ούτε για τη βιωσιμότητα του θεσμού!

Περαιτέρω, ειλικρινά δεν μπορεί να γίνει κατανοητή η πρόνοια του Προτεινόμενου Νομοσχεδίου για το θεσμό του Δημάρχου! Τι σημαίνει στην πράξη αν θα διεκδικήσεις επανεκλογή, θα απωλέσεις τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα σου! Ή ακόμα αν εκλεγείς, θα προβλέπεται μισθός μέχρι €1.500 χωρίς συνταξιοδοτικά δικαιώματα! Πρόκειται για εχθρική ενέργεια, για ξεκάθαρη υποτίμηση και εμπάθεια!

Η Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Αυτοδιοίκηση καταστρατηγείται. Πώς επιτυγχάνεται η αποκέντρωση, η εγγύτητα, η επικουρικότητα; Πώς επιτυγχάνεται η οικονομική αυτοτέλεια και κατ’ επέκταση η αυτονομία των Τοπικών Αρχών;

Σήμερα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, αν υπάρχει στοιχειώδης ανάπτυξη, αυτό γίνεται από τους Δήμους. Αν η κοινωνία μας κρατιέται ακόμα όρθια είναι γιατί οι Δήμοι και οι Κοινότητες έστησαν ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης και εθελοντισμού για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Καλούνται τα κόμματα να επαναβεβαιώσουν αρχές και οράματα για μια νέα, ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση που να ανταποκρίνεται στις επαγγελίες και διακηρύξεις τους. Να υπηρετεί τις τοπικές κοινωνίες, τη δημοκρατία, τη συμμετοχή, τους πολίτες.

Ρόλο και λόγο έχουν και οι πολίτες. Το Προτεινόμενο Νομοσχέδιο είναι μέρος της πολιτικής συρρίκνωσης και διάλυσης κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους στη χώρα μας. Τώρα είναι η ώρα ανεξαρτήτως πολιτικών καταβολών, να δημιουργήσουμε κίνημα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να υπερασπιστούμε ότι πετύχαμε στο πέρασμα των χρόνων για τον πιο λαϊκό και κοινωνικό θεσμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

* Δήμαρχος Κ. Πολεμιδιών

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy