Διάλογος έστω και τώρα

 

Η αναβάθμιση των δυτικών συνοικιών της Λεμεσού αποτελεί αναμφίβολα μια αναγκαιότητα και ήταν κάτι που το συζητούσαν και το «έψαχναν» εδώ και δεκαετίες Τοπικές Αρχές και άλλοι φορείς. Όλα αυτά τα χρόνια όμως οι προτεραιότητες δόθηκαν σε έργα ανάπτυξης και υποδομής σε άλλα σημεία της πόλης και ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο και το ιστορικό κέντρο της πόλης, γεγονός που, κατά γενική ομολογία, άλλαξε άρδην την εικόνα της Λεμεσού, καθιστώντας την μια από τις πιο ζηλευτές τουριστικές και επιχειρηματικές πόλεις της Μεσογείου.

Και ήρθε επιτέλους η σειρά των υποβαθμισμένων συνοικιών της πόλης. Των περιοχών όπου επίσης υπάρχει έντονη επιχειρηματική και εμπορική κίνηση, αλλά που επίσης οι κάτοικοι «συγκατοικούν» με μηχανουργεία, εργαστήρια και άλλες οχληρές και σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Η οδός Μισιαούλη – Καβάζογλου αποτελεί χωρίς αμφιβολία τη ραχοκοκαλιά του οδικού δικτύου αυτών των περιοχών και καλώς ο δήμος προχωρεί στα έργα αναβάθμισης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στο βωμό των αλλαγών και της βελτίωσης θα πρέπει να καταστραφούν άνθρωποι. Και πολύ περισσότερο όταν αυτοί οι άνθρωποι (και είναι εκατοντάδες) είναι αυτοί ακριβώς που κράτησαν τόσα χρόνια, παρά τα πολλά σοβαρά προβλήματα, ζωντανή την περιοχή.

Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που αναφέρουν, μέσα από την αγωνία και τους φόβους τους οι επηρεαζόμενοι καταστηματάρχες, θα πρέπει έμπρακτα να διαψευστεί από τον Δήμο Λεμεσού, αφού σε αυτόν αναφέρεται. Είχαν υποχρέωση οι Τοπικές Αρχές, ως προγραμματιστές και σχεδιαστές των επικείμενων αλλαγών και διαχειριστές των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, να προχωρήσουν έγκαιρα σε διαβουλεύσεις με τους επηρεαζόμενους και γενικότερα τον κόσμο που ζει και δραστηριοποιείται στην περιοχή. Ας το κάνουν έστω και τώρα.

Γιατί, για τι είδους αναβάθμιση της περιοχής και βελτίωση της ποιότητας της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής των πολιτών θα μπορούμε να μιλούμε, αν στο τέλος γίνουν τα έργα που αποφασίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά στην αντίπερα όχθη αυτή της βελτίωσης θα έχουμε τον επαγγελματικό και οικονομικό θάνατο αυτών των ανθρώπων;

Και έχουμε αρκετά προηγούμενα… Ας θυμηθούμε μόνο πόσοι καταστηματάρχες και άλλοι μικρομεσαίοι οδηγήθηκαν σε λουκέτο λόγω των έργων ανάπλασης που γίνονταν στο κέντρο της πόλης. Βέβαια εκείνα τα έργα τέλειωσαν, ξανάρχισε η ζωή και η εμπορική δραστηριότητα στην πόλη, αλλά αρκετοί από τους επηρεαζόμενους βιώνουν ακόμα τις ζημιές τους.

 

Χρήστος Χαραλάμπους

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy