Διαμαρτυρία ΠΕΟ για μνημονιακές δεσμεύσεις κυβέρνησης

Διαμαρτυρία εκφράζει η ΠΕΟ με επιστολή του ΓΓ Πάμπη Κυρίτση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στο επικαιροποιημένο μνημόνιο για τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντεχνίας, στην επιστολή του κ. Κυρίτση προς τον Πρόεδρο, ημερομηνίας 26 Ιουνίου, σημειώνεται πως στο τελευταίο επικαιροποιημένο μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για ετοιμασία σχεδίου δράσης που θα ενοποιεί την εποπτεία των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ γίνεται αναφορά στο εν λόγω μνημόνιο σε ετοιμασία έκθεσης για τα επαγγελματικά σχέδια συντάξεων και τα Ταμεία Προνοίας, όπως και δέσμευση για κατάθεση νομοθετικής πρότασης επί των θεμάτων που θα πραγματεύεται η έκθεση μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Με την επιστολή της η ΠΕΟ εκφράζει τη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει δεσμεύσεις και παίρνει αποφάσεις για θέματα που αποτελούν μέρος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους και ζητά την παρέμβαση του Προέδρου για να αποκατασταθεί ο σεβασμός στις σωστές διαδικασίες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στην επιστολή του κ. Κυρίτση, η οποία δίδεται στη δημοσιότητα, σημειώνεται πως ιδιαίτερα μετά από τις επιπτώσεις που δέχθηκαν εκατοντάδες Ταμεία Προνοίας από το κούρεμα, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από πλευράς των συντεχνιών για να διατηρηθεί στη ζωή αυτός ο θεσμός.

«Θεωρούμε ως απαράδεκτη και αντιδεοντολογική επέμβαση στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων τον τρόπο που ενέργησε η κυβέρνηση», αναφέρει ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Προσθέτει πως αναμένει την παρέμβαση του Προέδρου «έτσι που να αποκατασταθεί ο σεβασμός στις σωστές διαδικασίες και στον κοινωνικό διάλογο», προσθέτοντας πως «αν και εφόσον υπάρχουν θέσεις από πλευράς της κυβέρνησης για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Ταμείων Προνοίας, αυτές πρέπει να είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων με τους άμεσα εμπλεκόμενους που είναι οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι τους και όχι η Τρόικα».

Τέλος, στην επιστολή της η ΠΕΟ επαναφέρει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας «το αίτημα της για υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης και του ιδίου του Προέδρου για αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν τα Ταμεία Προνοίας λόγω του κουρέματος».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy